In vizor

Seful Parchetului Militar Cluj Liviu Lascu, proiect de candidat: „Membrii CSM au fost nu de putine ori racolati pentru interese politice sau de grup, meschine

Scris de 1258

Inca din anul 2005 (deci de trei legislaturi incoace), Consiliul Superior al Magistraturii este marcat de scandaluri, declaratii cu iz politic si alte asemenea derapaje, acuza procurorul Liviu-Alexandru Lascu (foto), seful Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj, in proiectul de candidatura la CSM.

Depus la CSM in 21 martie 2022 si publicat de Juridice.ro miercuri, 11 mai 2022, proiectul se concentreaza atat pe propuneri de modificari la nivelul instantelor si parchetelor, cat si in ceea ce priveste politia judiciara.

 

Dar cea mai contondenta parte a proiectului o reprezinta cea legata de Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, procurul Lascu acuza faptul ca actuala procedura de alegere a membrilor CSM face ca in Consiliu sa ajunga judecatori si procurori cu o reprezentativitate reala scazuta, din cauza ca procedura nu impune criterii mai stricte in ceea ce priveste nivelul minim procentual de voturi pe care candidatii trebuie sa-l intruneasca.

In acelasi timp, numarul mic de membri ai CSM ii face pe acestia vulnerabili in fata incercarilor de racolare pentru diverse „interese meschine” – inclusiv politice, sustine Lascu.

Seful PMTM Cluj se arata nemultumit si de durata prea mare a mandatului CSM-istilor, dar si de faptul ca in toti cei 6 ani, judecatorii si procurorii pierd total contactul cu munca de scaun (adica lucrul efectiv in dosare). Totusi, Liviu Lascu recunoaste ca o asemenea modificare este utopica (fiind necesara – adaugam noi – modificarea nu doar a legislatiei, ci chiar si a Constitutiei).

Tot in materie de reprezentativitate, prim-procurorul Parchetului Militar Cluj propune largirea schemei de membri ai CSM, astfel incat fiecare curte de apel si parchetul aferent sa aiba cate un reprezentant in Consiliu. Chiar daca membrii s-ar inmulti exponential, ei ar fi mai putin de controlat de catre politicieni, argumenteaza Lascu, atragand atentia ca o asemenea propunere a fost facuta in 2012 de catre mai multi experti germani veniti in Romania.

 

 

Problema lipsei de personal

In alta ordine de idei, colonelul Liviu Lascu are propuneri si pentru rezolvarea binecunoscutelor si cronicelor probleme ale sistemului judiciar: lipsa de personal din instante si parchete, supraincarcarea si pensiile de serviciu mai mari decat salariile. Totusi, Lascu subliniaza ca astfel de schimbari nu se pot petrece pe termen scurt, intrucat socurile pentru sistem ar fi prea mari si ar provoca nemultumiri.

Pe de alta parte, viitorul CSM poate face un lucru simplu: impunerea unor reguli mai restrictive pentru delegari si detasari, astfel incat sa nu lase fara personal instantele si parchetele aglomerate, puncteaza procurorul militar.

Desfiintarea judecatoriilor

Cu privire la gradele de jurisdictie, Liviu Lascu propune reimpartirea teritoriala a curtilor de apel si a parchetelor de pe langa acestea, astfel incat sa nu mai existe (P)CA-uri cu doar doua judete, iar altele cu patru.

De asemenea, Lascu se gandeste la desfiintarea judecatoriilor si la transformarea lor in sectii teritoriale ale tribunalelor (idem pentru parchete), astfel incat sa nu mai existe discutii cu privire la competenta instantei, respectiv a parchetului.

Politie judiciara pentru mai multe parchete

Nu in ultimul rand, procurorul militar pledeaza pentru ca nu doar DNA si DIICOT sa aiba propriul aparat de politie judiciara, ci mai multe parchete (daca nu chiar toate), astfel incat sa nu mai apara probleme de dubla comanda la nivelul unor astfel de politisti (Ministerul Afacerilor Interne versus Ministerul Public). Totusi, Liviu Lascu mentioneaza ca trebuie pastrati politisti judiciari si la nivelul MAI.

 

Ca idee generala, inca de la inceputul proiectului, Liviu-Alexandru Lascu isi indeamna colegii sa nu cada prada iluziilor, ci sa ramana constienti ca nici el, nici ceilalti candidati nu sunt in masura sa faca promisiuni efective pentru colegii de breasla care ii voteaza (fie ei din instante sau din parchete), ci doar propuneri, intrucat masurile efective la nivel mare nu pot fi luate decat de Parlament si de Guvern.

Sursa: Luju,roULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Din oras
  Cum sa castige U Cluj la Petrolu’ cand Tescan, Gorcea si Fernandes au rupt barul de la crasma Caro cu doua zile inainte de meci si Ispas a “durmit” beat cu capul pe ruleta in cazino?
 • Acum 8 hours Din oras
  Domnule Tise, iesiti din globul de cristal ca va inecati de la atat fum de trabuc si respirati realitatile cu care se confrunta CETATENII!
 • Acum 17 hours In vizor
  Maricel Păcuraru, patronul condamnat pentru corupție al Realitatea Plus, susține că a intrat în afacerea imobiliară controlată de apropiații Elenei Udrea la Cluj, împreună cu Bobby Păunescu
 • Acum 18 hours Politica
  Parlamentul votează luni revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită
 • Acum 18 hours Sanatate
  PENTRU CE MAI PLĂTIM ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE? O nouă taxă propusă de Ministerul Sănătății: pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti pentru acest serviciu
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 20 hours Politica
  PSD îl chestionează public pe ministrul Virgil Popescu, despre taxarea prosumatorilor acuzându-l că pune frână dezvoltării energiilor regenerabile
 • Acum 20 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 22 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 2 days Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 2 days In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 2 days In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 2 days General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE