In vizor

Şeful ITM Cluj: “Munca la negru naşte concurenţă neloială”

În urma controalelor efectuate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj  au fost depsistate anul trecut în Cluj-Napoca zeci de firme care au efectuat agajări ilegale şi au fost amendaţi sute de angajatori. Cuantumul amenzilor a depăşit 1,5 milioane de lei. Potrivit lui Daniel Păcurariu, şeful ITM Cluj, munca la negru naşte concurenţă neloială. 

Daniel Păcurariu, şeful ITM Cluj a afirmat în direct miercuri seara în cadrul emisiunii “În Vizor” de la NCN că munca la negru are şi alte efecte negative pe lângă dezavantajele pe care le au persoanele care prestează servicii fără contract.  

“Fenomenul angajărilor ilegale ţine de angajator, în primul rând, dar şi de angajat, care acceptă plata muncii fără a avea un contract individual de muncă şi se expune riscurilor inerente. În primul rând, e lipsa drepturilor de asigurări sociale, pensie, şomaj. Culpa aparţine angajatorului şi nu angajatului. Angajatorul profită pentru că nu plăteşte contribuţiile, fapt ce determină reducerea costurilor cu care poate presta o activitate. Cea mai simplă metodă de a se ajunge la noi este sesizarea. Prin lege, sesizările sunt tratate ca secret de serviciu. Suntem obligaţi să păstrăm confidenţialitatea declarantului şi a celor declarate. Sesizările, marea lor majoritate vin în momentul în care între angajator şi angajat intervin conflicte. Folosirea muncii la negru naşte efecte mult mai “ perverse”. Trecând peste faptul că angajatul nu e protejat, că bugetul de stat e frustrat de încasări, efectul e mult mai pervers. Naşte o concurenţă neloială între un angajator care plăteşte taxe şi unul care nu plăteşte nimic. Cel care nu plăteşte nimic îşi permite să vină cu o ofertă mai bună, să lucreze sub cost”, a afirmat Daniel Păcurariu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *