Politica

Sedință de guvern programată la ora 11.30: Pe surse, Nicolae Ciucă își dă demisia azi indiferent dacă greva din educație continuă sau nu

Nicolae Ciucă este aşteptat să-și depună luni demisia din funcția de premier. Planul pentru plecarea de la Guvern a fost discutat la nivelul Coaliției cu președintele Klaus Iohannis, însă un anunț formal va fi făcut după ședința de guvern programată pentru ora 11:30. 

  • Premierul aștepta un răspuns de la sindicatele din educație dacă încetează sau nu greva, însă a decis să plece indiferent de răspunsul profesorilor la ultima ofertă a profesorilor.
  • Rocada guvernamentală s-ar putea declanșa chiar în cursul zilei de azi, iar foarte rapid Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat premier. Ciucă și-ar anunța demisia la finalul ședinței de guvern, iar după consultări rapide la Cotroceni, liderul PSD va fi nominalizat pentru funcția de șef al guvernului urmând ca procedura să se desfăsoare pe repede înainte, până la finalul acestei săptămâni.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliul Dezvoltării.

Premierul Nicolae Ciucă trebuia să-și depună mandatul la finalul lunii mai, potrivit protocolului din Coaliție, însă decizia a fost amânată de mai multe ori, în ultima perioadă, pe fondul tensiunilor legate de greva amplă din educaţie, care a depăşit trei săptămâni.

Iniţial, liderii coaliţiei, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, au decis ca rocada premierilor să aibă loc doar după finalizarea grevei din învăţământ. Cu toate acestea, ţinând cont de prelungirea crizei, decizia de a demisiona ar urma să vină luni, în speranţa unui răspuns favorabil din partea sindicatelor din educaţie pe ultima ofertă făcută profesorilor.

Chiar şi dacă greva din educaţie va înceta şi se va declanşa rotativa guvernamentală, coaliţia se confruntă cu problema negocierilor pentru formarea noului Guvern. Astfel, UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare. UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului Kelemen Hunor, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD dar că vor rămâne la masa negocierilor şi insistă în păstrarea protocolului iniţial.

PSD şi PNL trebuie să negocieze şi alte portofolii importante, precum Transporturile, social-democraţii dorind să păstreze portofoliul pentru Sorin Grindeanu, deşi în înţelegerea iniţială, acest minister ar fi trebuit să treacă la PNL.

Singurul lucru asupra căruia s-a ajuns la un acord este reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent, prin comasarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în Ministerul Economiei şi a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.

Imediat după anunţul premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern şi va desemna un nou premier.

Marcel Ciolacu vrea să îşi contureze cabinetul de miniştri şi noul program de guvernare într-un calendar accelerat, astfel ca până joi noul Executiv să fie învestit prin votul Parlamentului. Asta ar însemna că audierile miniştrilor în comisiile din Parlament şi votul de învestitură să se desfăşoare în maximum două zile.