Sectia de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj functioneaza in cladirea de pe strada Clinicilor din 1921. Daca la momentul respectiv cladirea era bine amenajata, dupa aproape 100 de ani nu mai putem spune acelasi lucru. Lucrarile de reparatie sunt de fapt niste „carpeli” facute din putinii bani care alocati in aceasta directie.
Medicii din Cluj sunt cu siguranta unii dintre cei mai dedicati angajati pe care ii are judetul. Acestia reusesc sa doboare sute de obstacole in fiecare zi si sa puna Clujul pe harta medicinei mondiale in ciuda conditiilor in care isi desfasoara activitatea. Asa cum Ziar de Cluj a prezentat AICI, sectia de Radiologie a SCJU Cluj a primit, ultima data, aparatura medicala achizitionata printr-un program national in 2000.
Acest lucru este mentionat si pe site-ul SCJU: „Laboratorul de Radiologie – Imagistica Medicala din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj beneficiaza din anul 2001, de aparatura de specialitate de ultima ora si de inalta performanta”.
Din pacate, ceea ce era in 2000 aparatura de ultima ora si de inalta specialitate este aparatura de muzeu in 2014. Situatia este, daca se poate, si mai grava in ceea ce priveste amenajarea clinicii. Cladirea in care functioneaza este veche de mai bine de 100 de ani, iar reparatiile capitale in sectia Radiologie -Oncologie au inceput in urma cu peste trei ani.
Santier continuu
In 2012, tavanul sectiei de Oncologie Medicala din cadrul Clinicii de Radiologie s-a prabusit. Sectia a intrat in reparatii care, in ciuda gravitatii incidentului, nu au fost nici astazi pe deplin incheiate. Din exterior, blocurile de BCA atrag atentia ca totul pare un mare santier. Cu alte cuvinte, un nou exemplu de munca neterminata, specific societatii in care traim.
De serviciile sectiei de Radiologie beneficiaza pacientii tuturor celor 42 de sectii si compartimente clinice din aproape toate specialitatile medico-chirurgicale din cadrul SCJU. Cu alte cuvinte, mii de pacienti bolnavi sunt nevoiti sa faca slalom pe scarile rupte, sa stea la cozi nesfarsite pe holurile sapate, pline de ciment si sa spere ca aparatura veche de aproape 15 ani nu va ceda inainte ca ei sa isi poata face analizele.
Personalul inalt calificat se pregateste in conditii de razboi
La sectia de Radiologie lucreaza 25 de medici specialisti. Toti sunt constienti ca banii vin asa cum se poate si ca fondurile necesare nu sunt putine. In ultimii ani, in masura in care au existat fonduri, autoritatile locale si judetene au mai gasit portite sa le aloce fonduri, insa responsabil de situatia in care se afla clinica este Ministerul Sanatatii.
Indiferenta reprezentantilor din Minister este cu atat mai dureroasa cu cat de serviciile laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala nu beneficiaza doar pacientii. Din 1996, la Cluj functionaza primul Colegiu de Radiologie si Imagistica Medicala, care pregateste tehnicieni superiori capabili sa deserveasca aparatura imagistica de inalta performanta si aparatura de radioterapie din intreaga lume.