Sex

Secretele unui parteneriat sanatos si de durata

Nu toti partenerii unui cuplu supravietuiesc “anului de mire” si nu prea stiu de ce. La un moment dat se trezesc ca toata atentia, respectul si caldura au disparut dintre ei si ca se simt straini. Majoritatea oamenilor se simt inselati de realitatea casatoriei; media divorturilor este de 40-60 % in ultimii ani. De ce atat de multe casnicii se sfarasesc printr-un divort ?

 

Multor femei le este teama sa fie singure, sa o ia de la capat sau nu vor sa-si sacrifice intimitatea cu o alta persoana si, drept rezultat, se multumesc sa aiba o relatie care ar putea sa nu aiba dragostea si respectul cuvenit, elemente esentiale pentru un mariaj fericit. Mai sunt apoi femei care cedeaza presiunii exercitate de  conceptul “varsta a maritisului” – cu cat imbatranesti mai mult, cu atat scad sansele de a te casatori – si se casatoresc pe “fuga”. In fine, mai exista femei care sunt incapabile sa creada ca mai exista si altceva decat asa-zisa “dragoste romantica” care poate face ca o casnicie sa mearga.

 

Care sunt secretele unei casatorii de succes si cum puteti fi sigure ca barbatul viselor dvs. este, intr-adevar, barbatul care vi se potriveste? Care sunt “pietrele de temelie” ale unui parteneriat sanatos si de durata? Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti:

 

Comunicarea

 

A fi sincer si direct este totul intr-o relatie. Comunicarea este cheia oricarei relatii sociale, si, cu atat mai mult, a unei casnicii, in care partenerii se vad si trebuie sa se suporte in fiecare zi.

 

Pentru a o intretine si dezvolta ar fi bine sa vorbiti deschis si serios despre subiecte de importanta majora pentru amandoi, cum ar fi finantele casei (cheltuieli, buget), copii (daca, cand, cati), puncte-forte, slabiciuni si probleme asociate traiului cotidian. Daca se intampla acest lucru puteti preveni conflictele sau certurile distructive.

 

Fie ca despicati firul in patru, fie ca deviati de la subiectul discutiei, important este sa aveti capacitatea, ca si parteneri de cuplu, sa comunicati, sa nu fiti de acord unul cu celalalt in toate problemele, sa vorbiti, sa ascultati si sa ajungeti la un compromis. Nu ezitati sa va impartasiti sentimentele, oricare ar fi ele, si s-o faceti intr-o maniera constructiva si de bun-simt.

 

Respectul

 

O casnicie presupune prietenie, respect, acceptare, toleranta si sarbatorirea celuilalt. Nu putine casatorii se sfarsesc pentru ca nu exista respect si, in consecinta, apar neincrederea si negativismul.

 

Stiti defectele si limitele partenerului dvs. si sunteti dispusi sa-i acceptati micile imperfectiuni. Evoluati, ca si cuplu, dar  si ca indivizi. Va sustineti reciproc. Sititi ca puteti fi intotdeauna dvs. insiva alaturi de partenerul de viata. Recunoasteti ca experienta si familia lui / ei au avut un cuvant de spus in definirea personalitatii lui / ei. Desi poate ca nu sunteti de acord cu toate lucrurile care va diferentiaza unul de celalalt, nu faceti mare caz: contrariile se atrag.

 

Dragostea

 

In casnicie iubirea sau dragostea ar trebui sa fie neconditionata, pentru ca daca incerci mereu sa indeplinesti conditiile (impuse) altcuiva, pana la urma vei esua sa mai faci acest lucru.

 

In perioadele stresante sau dificile, sunteti unul alaturi de ceilalti. Aveti capacitatea sa va sustineti reciproc si sa va sfatuiti. Amandoi sunteti devotati, prin asta intelegand ca amandoi gasiti satisfactie intr-o relatie monogama. Sunteti sinceri si faceti sacrificii ca sa-l faceti pe celalalt fericit si implinit. Sunteti dispusi sa va sacrificati anumite placeri sau avantaje personale de dragul cuplului dvs. Sunteti compatibili, din punct de vedere emotional. Fizic si mental, sunteti atenti / e la nevoile celuilalt, atat ca prieteni cat si ca iubiti.

 

Cunoasterea de sine

 

Triada comunicare-respect-dragoste de mai sus poate reprezenta baza unei casnicii, dar e nevoie de mult mai mult decat atat ca sa faci o astfel de insotire de durata si de succes. Aveti nevoie sa fiti responsabili de propria dvs. fericire. Daca lasati pe altcineva sa se ocupe de acest aspect nu veti fi niciodata cu adevarat fericit. Partenerul dvs. trebuie sa sporeasca aceasta fericire, nu sa o creeze. A nu delega pe cineva sa va faca fericiti se poate intampla numai daca v-ati explorat cu atentie pe dvs. insiva.

 

Din ce in ce mai putini oameni se casatoresc la 21 de ani; prefera sa astepte mai mult tocmai din acest motiv: ca sa poti fi fericit cu cineva, trebuie intai sa te cunosti si sa te accepti pe tine insuti. Cu alte cuvinte, atunci cand o femeie stie foarte bine cine este cu adevarat si incotro vrea sa se indrepte, atunci isi poate crea si sustine propria-i fericire.

 

De stiut

 

In timp ce visati la acea plimbare unica in doi pe drumul catre altar, aveti in vedere urmatoarele aspecte:

 

–    Nu va aruncati cu capul inainte si cu ochii inchisi in acest mare necunoscut care este casnicia.
–    A petrece ceva timp si a ajunge sa-ti cunosti potentialul partener inainte de a face marele pas este esential; daca simtiti ca ceva e in regula retrageti-va pana nu e prea tarziu. Facand aceasta,  nu va simtit ca sunteti prea “mofturos”.
–    Singurii oameni care au de castigat de pe urma divorturilor sunt avocatii.
–    Si “Casatoriti-va in graba si caiti-va pe indelete.” (F. Scott Fitzgerald)

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *