Obiceiul vânzării de produse direct pe trotuare, mai ales în Piața Mihai Viteazu, ar putea să dispară în curând. Deși sunt tolerați de ani de zile, comercianții care își desfășoară activitatea după cum îi taie capul vor fi nevoiți să se adapteze la noile cerințe pe care le propun autoritățile locale. Vor fi obligați să scoată bani din propriul buzunar și dacă nu se conformează ori renunță la activitate, ori achită o amendă usturătoare.
Un regulament referitor la modul în care vor fi vândute legumele și fructele în Cluj-Napoca se află în dezbatere publică. Propunerile sunt destul de dure pentru comercianți. Vor avea voie să comercializeze marfa doar pe un anumit tip de mobilier, în lădițe din lemn. Mobilierul nu va fi furnizat de Primărie, ci vânzătorii îl vor cumpăra pe propriii bani.
Legumele și fructele vor fi vândute în lădițe din lemn, care vor fi amplasate pe mobilier urban de culoare gri și care va avea o dimensiune standard. Mobilierul va fi ori din metal, ori din metal și lemn. Potrivit regulamentului, comercianții trebuie să facă din propriii bani mobilierul respectiv sau să îl cumpere. De asemenea, nu vor avea voie să vândă produsele dacă nu au abonament și autorizație de la Primărie.
„Mobilierul va avea rafturi înclinate și va fi posibilă amplasarea acestuia în sistem modulat. Nu se va depăși numărul de trei obiecte de mobilier (ce pot fi amplasate și în sistem modulat) pentru o structură de vânzare. Este interzisă amplasarea de mobilier urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe cu forme, dimensiuni culoare și din materiale diferite decât cele prevăzute”, se arată în regulament.
Același document mai arată că vânzătorii nu au voie să vândă marfa dacă este expusă lângă mobilier, trebuie să asigure curățenia lângă mobilier, le este interzis să depoziteze cutii și lăzi lângă locul de vânzare. De asemenea, nu au voie să amplaseze umbrele, parasolare, marchize și alte elemente similare pentru protejarea produselor care sunt scoase la vânzare.
Cei care nu respectă regulamentul riscă să fie sancționați cu amendă între 500 și 2.500 lei.
Conform regulamentului, „se are în vedere realizarea următoarelor obiective: stimularea dezvoltării activității de comercializare a produselor alimentare de tip legume-fructe, încurajarea liberei inițiative, asigurarea concurenței loiale, informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor. S-a considerat necesară emiterea unor cerințe speciale prin care să se stabilească într-un mod cât mai concis sarcinile comercianților astfel încât să se asigure condiții de expunere a produselor pe mobilierul urban, corelativ cu asigurarea respectării planului de urbanism general, a regulamentelor de urbanism, precum și a bunei gospodăriri a municipiului”.
Regulamentul ar putea suferi totuși modificări, ținând cont că deocamdată este în dezbatere publică. Până când toți comercianții vor avea mobilier asemănător, cumpărăm legume și fructe chiar și de pe trotuare.