Sindicaliștii din Învățământ, consultați prin referendum, au decis să nu declanșeze greva generală începând cu data de 12 iunie. În urma centralizării datelor primite de către F.S.L.I. de la sindicatele afiliate, 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus ”da” pentru grevă generală și un număr de 27 de sindicate afiliate (din cele 60) au avut între 50 și 86% opțiune pentru începerea grevei.
„În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI”, au anunțat liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ astăzi, 12 iunie, printr-un comunicat de presă, prin care amenință, oarecum, voalat, cu proteste reluate după începerea anului școlar 2017-2018:
„Este clar că guvernanților nu le pasă de personalul din învățământ, însă aceștia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate după începerea anului școlar 2017-2018 și sperăm că ni se vor alătura atât elevii, cât și părinții acestora.”
F.S.L.I. este cea mai mare federație din Învățământ, reprezintă 63% din numărul total al angajaților din Educație, are membri de sindicat în 4 400 de unități din învățământul preuniversitar și 60 de organizații sindicale afiliate, din întreaga țară.
Profesorii clujeni nu vor intra în grevă
Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a explicat care sunt motivele pentru care nu se va face grevă generală în școlile din Cluj:
„S-a ajuns la concluzia că, dacă la nivel național nu se intră și nu se face procentajul, doar 2-3 județe nu cred că are efect și nu cred că noi trebuie să fim sacrificați. Și, atunci, am mers unitar, că dacă la nivel național se face, atunci e clar că noi avem procentul și mergem! Dar nu așa, că noi ne sacrificăm pe altar și alții stau pe margine și savurează!
Nu a intrat niciun județ, nu a intrat nimeni în grevă, doar din Sectorul 6, cu 900 de oameni, dar și acolo, din 900, cred că sunt 100. Așa că e o injecție la picior de lemn! Dacă mai intrau câteva județe, intram și noi, dar nu a intrat nimeni! Așa nu ne jucăm de-a greva! Eu să mă duc înainte și alții să stea!
Eu nu mă joc de-a greva! Nu pot să-i zăpăcesc: azi facem grevă, de mâine nu, și tot așa! Deci, ori mergi cu capul înainte și până leșini acolo, ori nu! Nu pot să îmi asum așa ceva! Poate în toamnă lumea se va mobiliza și își va da seama și va conștientiza această lege și, atunci, o vară fierbinte e un sfetnic bun pentru fiecare!”
Inspectorul școlar general, Valentin Cuibus: „Sunt multe lucruri care cred că trebuie făcute, dar nu cred că momentul era ok acum”
Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj că nu cunoaște revendicările sindicaliștilor și că declanșarea grevei generale, în acest moment, ar fi fost o decizie nepotrivită:
„Este o grevă care nu există. După părerea mea, nu era momentul potrivit să faci o grevă, în condițiile în care copiii nu aveau nicio vină, și să afectezi examenele copiilor nu era în regulă. Ca să spun cinstit, nu știu care sunt revendicările sindicaliștilor. Eu i-am întrebat însă o chestie foarte simplă: cum se explică faptul că atunci când s-au tăiat salariile cu 25% nu s-a făcut grevă? Și acum vor să facă grevă. Au dat din colț în colț, ce să îmi răspundă? Nu prea aveai ce răspunde!
Eu nu am nicio problemă, nici nu știu care sunt revendicările pe care le-au cerut. Deci, sunt de acord cu un buget de 6% pentru Învățământ. Sunt de acord că trebuie investiții. Nu pot să nu fiu de acord cu lucrurile acestea. Chiar cu mult mai multe lucruri, pe care ei nu le cer. Și ei nu sunt de acord. Pentru că, după părerea mea, salariile ar trebui făcute altcumva. Adică, ar trebui să poți să recompensezi performanța. Adică, ai un salariu care e ok pentru toată lumea, după care să poți, Consiliul de Administrație al școlii, să mai dai un 10-15-20% în plus pentru cei care muncesc. De ce să îi dau la fel și celui care muncește mai mult și celui care muncește mai puțin? Deci, sunt multe lucruri care eu cred că trebuie făcute, dar nu cred că momentul era ok acum. De altfel, s-a și văzut că profesorii au zis: pas! Deci, nu au reacționat pozitiv, erau destul de puțini cei care și-au dat acordul ca să participe la grevă. De-asta nici nu s-a mai putut face.”