Din 1 ianuarie 2019, taxele, impozitele locale și amenzile vor fi mai mari în Cluj-Napoca. Propunerea Primăriei este de a indexa taxele și impozitele locale cu rata inflației pe 2018, adică cu 1,3%. Această majorare se va aplica și în cazul taxelor percepute de Direcția de Urbanism, Direcția de Patrimoniu sau Direcția de Evidență a Persoanelor.
Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurată a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp.
De asemenea, anul viitor se va menține și supraimpozitarea cu 500% a clădirilor care sunt într-o avansată stare de degradare și nu au fost reparate de către proprietari. Cât de eficientă a fost această măsură? Pe de o parte, anul trecut au fost reparate fațadele a 210 clădiri dintr-un total de aproximativ 1.000. Pe de altă parte, un număr important de proprietari au contestat în instanță majorarea impozitului cu 500% și au câștigat. Din moment ce s-a creat un precedent, este foarte posibil ca și anul viitor Primăria să fie nevoită să mai anuleze supraimpozitarea și în cazul altor proprietari.
Citește și:
Tot de anul viitor, se va aplica și o taxă de turism pentru promovarea orașului. Aceasta este calculată ca procent din tariful net de cazare încasat pe noapte, în cuantum de 1%. Banii încasați vor fo folosiți pentru promovarea municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit proiectului de hotărâre, plătitorii de taxe speciale pentru promovarea turismului sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile clasificate de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acestea încasează taxa prin reținere la sursă și o evidențiază distinct față de tariful de cazare și mic dejun.
Citește și:
Taxa pentru turism intră în vigoare, în Cluj-Napoca, din 1 ianuarie 2019
În ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare va fi supus votului consilierilor locali proiectul de hotărâre privind majorarea taxelor și impozitelor locale.