Politica

Pintea: Spitalele regionale vor fi construite după 2021. De ce strâng semnături foștii pedeliști din Cluj, Boc&Co?

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, la un post de televiziune, că autoritățile române au decis să înceapă construcția spitalelor regionale după 2021. În prezent, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate. De ce mai strâng semnături foștii pedeliști din Cluj: Emil Boc, Alin Tișe &Co?

Dacă în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene cofinanțarea nu poate depăși 50%, din 2021 autoritățile de la București vor putea solicita o cofinanțare europeană de până la 85%.

CITEȘTE ȘI: Furtună-ntr-un pahar cu apă: fondurile europene pentru Spitalul Regional Cluj, amânate pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027. Tișe „nu renunță” și „cere să fie modificat ghidul solicitantului”

Ministrul Sănătății a spus că oricum începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată astfel că este prioritară acum obținerea mai multor fonduri europene pentru cele trei spitale. 

”Pași concreți s-au făcut abia în octombrie 2017, când primul teren a intrat în posesia Ministerului Sănătății.

Evaluarea cererii de finanțare la Bruxelles durează circa șase luni.

Urmează apoi licitația pentru proiectare, astfel încât construcția nu putea să înceapă decât în 2020-2021.

În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. 

Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”, a declarat Sorina Pintea.

Pintea a anunțat că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe, adică în Cluj și București, să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Ministrul a exclus posibilitatea ca spitalele să fie construite fără fonduri europene. Totuși, Pintea a precizat că cei 15% din banii necesari construirii spitalelor, prin implicarea statului român, ar putea fi asigurați prin parteneriate de tip public-privat.

Totuși, recent, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, anunța public că va solicita ”modificarea ghidului solicitantului”, astfel încât absorbția fondurilor europene să nu mai fie intermediate prin intermediul Bucureștiului. 

Ce-i drept, inițiativa lui Tișe vine destul de târziu, pe final de an.

În condițiile în care județul Cluj nu are încă studiul de fezabilitate încheiat, conform declarației Ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

          Prin urmare, trenul a plecat din gara clujeană…

Între timp, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, a fost înregistrată o mobilizare generală a membrilor PNL, pentru strângerea de semnături. 

Această acțiune este coordonată de Emil Boc, Alin Tișe, eurodeputatul Daniel Buda și alți membri, toți cei implicați fiind vechi tovarăși pedeliști.

Ceea ce nu a reușit PDLul în 2008-2012, încearcă să realizeze acum PNLul. 

Iar responsabilitatea pentru tergiversarea proiectului Spitalul Regional de Urgență Cluj este pus pe seama actualei coaliții de guvernare.

CITEȘTE ȘI: IPOCRIZIE în stare pură: indolența PNL, mascată de incompetența PSD

Inițiativa peneliștilor clujeni, foștii pedeliști de ieri, poate fi explicată doar printr-o campanie de PR, prin care încearcă să se legitimeze ca ”Opoziție”.

Iar întrucât președintele PNL, Ludovic Orban, nu a identificat temele majore în jurul cărora așa-numita ”Opoziție” își poate construi un discurs public elocvent și argumentat, inițiativa a fost preluată de către Emil Boc care, se spune, vrea iar pe cai mari.

Bineînțeles, acțiunea începută la Cluj este marcată de întârziere. În pur stil ardelenesc. 

Va reuși Clujul să-și ridice un Spital Regional de Urgență, evitând Bucureștiul?

Puțin probabil. 

”Clica” de la Cluj vrea, cel mai probabil, acces la robinetul din care curge bani europeni.

Acesta este motivul pentru care a intrat în plină campanie electorală.

P.S.: Semnăturile pentru spital, adunate de Emil Boc, respectă Regulamentul de Prelucrare a Datelor Personale?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *