Anchete

Se lucreaza la stabilizarea versantului din Hoia. Pagubele produse de alunecarile de teren sunt de 200.000 de euro

Dealul Hoia este cunoscut pentru predispozitia la alunecarile de teren. De-a lungul anilor au fost mai multe probleme in zona Parcului Etnografic, s-au facut si studii specifice. In urma cu cateva saptamani, insa, dealul a luat-o la vale, lasand in urma adevarate transee si o baza sportiva distrusa in totalitate. Alunecarile de teren s-au produs in apropiere de Parcul Industrial Tetarom, unde se reabiliteaza halele si cladirea de birouri.

“Alunecarile de teren au inceput prin septembrie 2014. Odata cu inceperea sapaturilor la baza dealului au aparut fisuri la noi, in terenurile de tenis. Am anuntat Tetarom pentru ca noi am concesionat terenul de la ei, s-au luat niste masuri, dupa care noi am reparat terenurile pe banii nostri. Apoi au inceput din nou sa apara fisuri, iar pe zi ce trecea se mareau din ce in ce mai mult. Erau undeva la 2-3 milimetri grosime, dar lungi de zeci de metri. Am alertat Consiliul Judetean, beneficiarii lucrarii, si Tetarom, s-au facut poze, le-am dat adrese scrise si s-a facut un proiect de stabilizare a dealului. Nu stiu daca s-au inceput lucrarile la partea de consolidare, dar terenul a inceput s-o ia la vale. Ceea ce se vede in fotografii s-a intamplat in ultima noapte din noiembrie.

Pagubele sunt undeva la 200.000 de euro, in limbaj de asigurari e dauna totala. Sper sa gasim o solutie amiabila cu Consiliul Judetean si cu Tetarom, sa remediem problema, sa se reduca daunele. Le-am spus ca sunt deschis pentru propuneri de solutii, si din partea lor am avut parte de receptivitate, nu s-au opus discutiei. Ramane de vazut ce se va intampla”, a declarat pentru Ziar de Cluj Mihai Corpodean, proprietarul Hoia Tenis Club.

Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului si managerul de proiect al extinderii Tetarom arata ca exista studii geotehnice pentru zona respectiva inca din 2009, doar ca dupa aceea s-a amenajat baza sportiva.

“A existat initial un studiu pentru tot versantul sudic al Dealului Hoia, facut de catre o firma de la Iasi, inclusiv studii geotehnice. Acest studiu s-a demarat in momentul in care au fost niste probleme acum cativa ani de zile in Parcul Etnografic. In baza acestui studiu s-au facut toate amenajarile din Parcul Etnografic, colectarea apelor pluviale si niste ziduri de sprijin daca bine retin. In expertiza se dadeau doua solutii. Prima in care se amanajeaza tot versantul prin colectarea apelor pluviale, pentru ca practic problema e umezirea terenului care duce la incarcarea lui si aceste alunecari, nefiind foarte stabil. A doua solutie spune ca daca prima varianta nu da rezultate sa trecem la realizarea unui zid de sprijin. In zona Tetarom se reabiliteaza halele si cladirile de birouri si exista un plan de sistematizare verticala. Ceea ce s-a intamplat este ca de la momentul elaborarii acelui studiu, anul 2009, daca bine retin, s-a depozitat acea cantitate de pamant pe care s-au facut terenurile de tenis, ceea ce la momentul realizarii studiului nu exista. Umpluturile s-au facut fara nicio autorizatie, pentru terenurile de tenis exista autorizatie din 2013”, a explicat Salanta.

Salanta a precizat ca s-au inceput lucrarile pentru consolidarea versantului.

“Momentan pentru stabilizarea zonei s-a demarat un proiect, si s-a si executat, de indulcire a pantelor din versant, dar care nu a asigurat stabilitatea necesara. Drept urmare s-a solicitat expertului o noua solutie care sa asigure stabilitatea. S-a optat varianta de zid de sprijin pe piloti forati la circa 13 metri adancime, unde se spune ca este un teren bun de fundare. S-a si dat ordin de incepere si momentan se lucreaza la acest obieciv, respectiv la a face chiar jos un zid de sprijin, se vor elimina tot ce inseamna partea de umpluturi din versant care inseamna circa 40.000 de metri cubi de pamant care urmeaza sa fie mutat de acolo, se vor desfiinta cel mai probabil terenurile de tenis, se vor face cateva perne si speram ca asa se va stabiliza tot versantul”, a precizat arhitectul sef al judetului.

Alunecarile de teren au fost observate de o clujeanca in timpul unei plimbari, care a postat fotografii de la fata locului pe blog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *