Anchete

Se lucreaza la stabilizarea versantului din Hoia. Pagubele produse de alunecarile de teren sunt de 200.000 de euro

Scris de 1,789

Dealul Hoia este cunoscut pentru predispozitia la alunecarile de teren. De-a lungul anilor au fost mai multe probleme in zona Parcului Etnografic, s-au facut si studii specifice. In urma cu cateva saptamani, insa, dealul a luat-o la vale, lasand in urma adevarate transee si o baza sportiva distrusa in totalitate. Alunecarile de teren s-au produs in apropiere de Parcul Industrial Tetarom, unde se reabiliteaza halele si cladirea de birouri.

“Alunecarile de teren au inceput prin septembrie 2014. Odata cu inceperea sapaturilor la baza dealului au aparut fisuri la noi, in terenurile de tenis. Am anuntat Tetarom pentru ca noi am concesionat terenul de la ei, s-au luat niste masuri, dupa care noi am reparat terenurile pe banii nostri. Apoi au inceput din nou sa apara fisuri, iar pe zi ce trecea se mareau din ce in ce mai mult. Erau undeva la 2-3 milimetri grosime, dar lungi de zeci de metri. Am alertat Consiliul Judetean, beneficiarii lucrarii, si Tetarom, s-au facut poze, le-am dat adrese scrise si s-a facut un proiect de stabilizare a dealului. Nu stiu daca s-au inceput lucrarile la partea de consolidare, dar terenul a inceput s-o ia la vale. Ceea ce se vede in fotografii s-a intamplat in ultima noapte din noiembrie.

Pagubele sunt undeva la 200.000 de euro, in limbaj de asigurari e dauna totala. Sper sa gasim o solutie amiabila cu Consiliul Judetean si cu Tetarom, sa remediem problema, sa se reduca daunele. Le-am spus ca sunt deschis pentru propuneri de solutii, si din partea lor am avut parte de receptivitate, nu s-au opus discutiei. Ramane de vazut ce se va intampla”, a declarat pentru Ziar de Cluj Mihai Corpodean, proprietarul Hoia Tenis Club.

Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului si managerul de proiect al extinderii Tetarom arata ca exista studii geotehnice pentru zona respectiva inca din 2009, doar ca dupa aceea s-a amenajat baza sportiva.

“A existat initial un studiu pentru tot versantul sudic al Dealului Hoia, facut de catre o firma de la Iasi, inclusiv studii geotehnice. Acest studiu s-a demarat in momentul in care au fost niste probleme acum cativa ani de zile in Parcul Etnografic. In baza acestui studiu s-au facut toate amenajarile din Parcul Etnografic, colectarea apelor pluviale si niste ziduri de sprijin daca bine retin. In expertiza se dadeau doua solutii. Prima in care se amanajeaza tot versantul prin colectarea apelor pluviale, pentru ca practic problema e umezirea terenului care duce la incarcarea lui si aceste alunecari, nefiind foarte stabil. A doua solutie spune ca daca prima varianta nu da rezultate sa trecem la realizarea unui zid de sprijin. In zona Tetarom se reabiliteaza halele si cladirile de birouri si exista un plan de sistematizare verticala. Ceea ce s-a intamplat este ca de la momentul elaborarii acelui studiu, anul 2009, daca bine retin, s-a depozitat acea cantitate de pamant pe care s-au facut terenurile de tenis, ceea ce la momentul realizarii studiului nu exista. Umpluturile s-au facut fara nicio autorizatie, pentru terenurile de tenis exista autorizatie din 2013”, a explicat Salanta.

Salanta a precizat ca s-au inceput lucrarile pentru consolidarea versantului.

“Momentan pentru stabilizarea zonei s-a demarat un proiect, si s-a si executat, de indulcire a pantelor din versant, dar care nu a asigurat stabilitatea necesara. Drept urmare s-a solicitat expertului o noua solutie care sa asigure stabilitatea. S-a optat varianta de zid de sprijin pe piloti forati la circa 13 metri adancime, unde se spune ca este un teren bun de fundare. S-a si dat ordin de incepere si momentan se lucreaza la acest obieciv, respectiv la a face chiar jos un zid de sprijin, se vor elimina tot ce inseamna partea de umpluturi din versant care inseamna circa 40.000 de metri cubi de pamant care urmeaza sa fie mutat de acolo, se vor desfiinta cel mai probabil terenurile de tenis, se vor face cateva perne si speram ca asa se va stabiliza tot versantul”, a precizat arhitectul sef al judetului.

Alunecarile de teren au fost observate de o clujeanca in timpul unei plimbari, care a postat fotografii de la fata locului pe blog.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 20 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 21 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 22 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE