Justitie

Se întâmplă în Cluj-Napoca. De la o poză cu buletinul, o MAMĂ a ajuns să nu doarmă nopțile, să aibă conturile bancare blocate și să fie urmărită penal: „Fetița mea nu își poate primi bursa sau pensia alimentară”. Anchetatorii nu vor să o ajute!

UPDATE: La trei luni de la publicarea materialului, PARCHETUL de pe langa TRIBUNALUL CLUJ a transmis soluția de clasare pentru victimele evazionistului Virgil Alin Mureșan, cu mețiunea că vor continua cercetările pentru infracțiunile comise de acesta. Pe 14 septembrie, Măierean Felicia a aflat că sechestrul asigurator de pe conturile și bunurile ei a fost înlăturat. 

 

Ziar de Cluj v-a prezentat o mulțime de materiale despre dosare penale. Am ales să mediatizăm comunicatele IPJ Cluj, în speranța că vom contribui la prevenirea criminalității. Ați citit stenograme, rechizitorii, referate de arestare, încheieri penale date de judecătorii de la noi din județ și multe informații prezentate de polițiști din diverse spețe. Scopul acestui demers e clar: să învățam din greșelile altora, pentru că ni se poate întâmpla orice, oricând!

De data aceasta, persoana care ne arată câtă corupție ÎNCĂ există în mijlocul Clujului este o simplă asistentă medicală la un cabinet stomatologic. O cheamă Felicia M. și a făcut greșeala de a trimite o poză cu buletinul, pe Whatsapp, către o vecină cu care a copilărit. De acolo, o rețea din care nu au cum să nu fie implicați angajații din Primăria Cluj-Napoca, a reușit să o aducă în pragul disperării, cu contul de bancă sub sechestru și cu dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar polițiștii și procurorii nu consideră o prioritate soluționarea dosarului prin care clujencei i s-ar face dreptate. 

Conduceam un Opel Corsa, iar ei spuneau că am cumpărat un X5 din Ungaria

Felicia M. a apelat la Ziar de Cluj din cauză că nimeni din ANAF, IPJ Cluj sau Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca nu dorește să o ajute. Femeia are parte de șocul vieții ei, iar procurorii și anchetatorii nu doar că nu au obținut răspunsuri pentru plângerea depusă de aceasta, ci nici măcar nu dispun soluționarea dosarului penal în care a fost identificat făptașul. Sună anost? Nu! Urmăriți povestea Feliciei și judecați cum v-ați simți în locul ei. 

„În 2016, vecina mea mi-a cerut o copie după buletinul meu. Îmi spunea că ea cu soțul ei aduc mașini din străinătate și că la parcul auto de unde le cumpără e nevoie să arate încă un buletin ca să poată să aducă mai multe mașini. Ei nu erau bogați și nu îi percepeam ca pe niste escroci. Dimpotrivă, cu vecina mea ma știu din copilărie. Nu am mai discutat cu ei pe acest subiect, până când în 2017 am primit de la ANAF o înștiințare că figurez cu o datorie de 17.000 de lei, un TVA pentru un BMW X5, cumpărat din reprezentanța BMW din Ungaria. M-am prezentat la ANAF și le-am explicat că eu conduc un Opel Corsa și nu aveam cum să cumpăr un BMW de 72 de mii de euro din Ungaria. M-au îndrumat spre Primăria Cluj-Napoca, unde am cerut funcționarilor de acolo să îmi arate documentele în care figuram ca fiind persoana care a deținut mașina respectivă și s-au comportat cu mine ca și cum aș fi o infractoare și le-aș irosi timpul prețios. Am aflat în anii aceștia că, prin complicitatea funcționarilor publici s-au întocmit documente pe numele meu: mașina a fost transcrisă pe mine și vândută de către mine mai departe în țară. În timp ce ANAF mă notifica cu popriri, am depus o plângere penală la poliție, în 2017. Soțul vecinei mele și-a recunoscut fapta și a dat declarații prin care arata că s-a folosit de buletinul meu pentru a procura acea mașină, dar desigur că nu a vorbit despre complicii săi cu ajutorul cărora infracțiunea a fost posibilă. Am aflat ulterior că ANAF a sesizat Parchetul Tribunalului Cluj, care a decis să mă cerceteze pentru evaziune fiscală și mi-au pus sechestru asigurator pe contul bancar”, explică Felicia M. 

Clujeanca are o fetiță care este sportivă de performanță. Pe lângă faptul că cei de la BIC – IPJ Cluj și Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca nu au soluționat dosarul timp de trei ani, femeia nu are cum să dețină bunuri pe numele ei, pentru că îi vor fi luate de autorități, nici măcar bursa de merit a copilei, ori pensia alimentară plătită de fostul soț, de care s-a despărțit în relații bune: „ultimul ban pe care îl am îl pun deoparte pentru a-mi susține fetița în competiții”. 

Recent, mama Feliciei a decedat, iar aceasta și fratele ei nu pot face succesiunea pe apartamentul lăsat moștenire, pentru a-l vinde, de frica sechestrului. 

„Fratele m-a rugat să facem demersurile necesare. Să zicem că am vinde apartamentul și împărțim suma la doi, din partea mea mi se vor lua peste 22.000 pentru că cei 17.000 s-au mărit de la penalități, iar eu risc să ajung pe drumuri cu fetița mea. Vă rog să mă credeți că nu sunt o infractoare, o evazionistă sau o țepuitoare. Tot ce mi-am dorit în ultimii trei ani a fost să mi se facă dreptate. Am vorbit inclusiv cu domnul Boc, care mi-a promis că mă va ajuta să primesc răspunsul la întrebare ”cine din primărie a fost complice la înscenarea infracțiunii”. El m-a îndrumat spre Aurora Roșca (ex. Țărmure – mâna dreaptă a primarului) care mi-a jurat că mă va suna să îmi spună cum a fost posibil să fiu înregistrată la primărie fără să știu, ca posesoare a mașinii respective. N-a făcut-o”, mai explică femeia. 

Avocatul acesteia a făcut toate demersurile legale pentru ca dosarul de la Parchetul Cluj-Napoca să vadă lumina zilei. Într-o țară normală, Virgil Alin Mureșan era deja trimis în judecată, dat fiind că și-a recunoscut fapta, chiar condamnat. Sentința se comunica la ANAF și la Parchetul Tribunalului Cluj, iar clujencei i se făcea dreptate. 

În speranța că aflăm mai multe informații despre dosarul penal în care femeia cere ajutorul polițiștilor și a procurorilor, de TREI ANI, am formulat cereri către IPJ Cluj și Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. La unison ni s-a răspuns că există doi suspecți în dosar, probabil Mureșan Virgil Alin și soția, când trebuia de mult să fie inclupat cetăţeanul care a adus-o pe Felicia în situația actuală. Și, desigur, parchetul amintește că se fac cercetări de către BIC – IPJ Cluj, iar IPJ Cluj amintește că cercetările se fac prin coordonarea procurorul de caz din cadrul Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca. Era și culmea să își asume cineva vina de ”leneș”. 

Așa, de final, să redăm și declarația prin care Mureșan își recunoaște faptele: 

 

P.S. Explicația foto principal – În stânga îl avem pe procurorul Pavel Fadei, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca, iar în dreapta pe comandantul Ciprian Rus, împuternicit ca inspector șef al IPJ Cluj. Probabil singurii care pot să îi răspundă femeii de ce în continuare cel care a săvârșit infracțiunile de înșelăciune, fals în înscrisuri și fals în declarații nu este trimis în judecată. 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *