Din oras

Fosta groapă de gunoi de la Pata Rât va fi protejată de un singur paznic. Sistemul antiefracție încă nu a fost montat

Depozitul neconform de la Pata Rât, închis în decembrie 2019, încă nu are un sistem antiefracție. Din acest motiv, Consiliul Județean va contracta servicii de pază fizică pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 iulie. Valoarea totală estimată a contractului este de 87.000 lei, fără TVA. Sistemul antiefracție, sistemul video și protejarea aparaturii CCTV vor fi realizate într-o etapă viitoare.

Contractul de servicii va putea înceta înainte de 31 ianuarie 2021. Data încetării prestării serviciilor de pază va fi ulterioară predării obiectivului de investiții către Municipiul Cluj-Napoca în vederea monitorizării post-închidere și va fi adusă la cunoștința prestatorului printr-o notificare scrisă.

Serviciile prestate se vor factura lunar până în data de 15 a lunii următoare, iar facturile vor fi însoțite de un raport de activitate pentru fiecare post de pază privind serviciile prestate și incidentele întâmpinate.

Datele tehnice ale depozitului închis și ecologizat sunt următoarele: suprafața inițială: 22,25 hectare, volumul de deșeuri: 2,8 milioane mc, suprafața finală: 16,8 hectare,

Consiliul Județean Cluj a avut nevoie de șapte ani pentru închiderea rampei neconforme de deșeuri de la Pata Rât. Costurile la care s-a ajuns pentru închiderea vechii gropi de gunoi au fost de 53 milioane lei, doar din 2017 până la finalul anului trecut. Autoritățile județene au lucrat doi ani ca să construiască un zid de sprijin, să monteze o stație de epurare a levigatului și să planteze niște iarbă pe muntele de gunoi.

În 2010, depozitarea la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât a fost oprită. La acea dată, muntele de gunoi era format din 1,9 milioane metri cubi de deșeuri și ocupa o suprafață de 22 de hectare.Teoretic, ar fi trebuit închisă și ecologizată în 2011, dar abia în 2012 au început procedurile de închidere a rampei. Practic nu s-a făcut mare lucru până în 2017, când au început lucrările. În cei doi ani de lucrări, depozitul s-a consolidat prin realizarea a 700 de piloni forați cu diametrul de 0,6 metri și adâncimea de 10 metri. S-a construit și un zid de sprijin cu înălțimea de 3,3 metri și o lățime de 80 cm. Zidul de sprijin a fost necesar din cauză că muntele de gunoi a luat-o la vale și aproape a ajuns în centura ocolitoare a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *