Din oras

Se intampla in Cluj-Napoca: 2.000 de apartamente fara apa calda si caldura, in timp ce Primaria subventioneaza Regia Autonoma de Termoficare cu 8,4 milioane de euro

Izolatia conductelor de la RAT se fura, iar regia schimba conductele de incalzire in pragul iernii. De aproape o luna si jumatate locuitorii cartierelor Gheorgheni si Marasti, racordati la sistemul de incalzire al Regiei Autonome de Termoficare, sunt privati de luxul de a avea apa calda si caldura mai bine de jumatate din zi. Motivul este unul demn de un scenariu de telenovela. RAT executa lucrari de inlocuire a unei magistrale pe o portiune de 500 de metri ce deserveste peste 2.000 de apartamente. Lucrarile nu s-au putut face in aceasta vara deoarece documentatia depusa de RAT pe Sistemul Electronic de Achizitii  Publice (SEAP) a fost respinsa de nu mai putin de sapte ori. 

Pe strada Ioan Alexandru, aflata la limita dintre cartierele Marasti si Gheorgheni, de aproape o luna si jumatate RAT executa lucrari de inlocuire a 500 de metri de conducta din reteaua de termoficare. Investitia trebuia facuta in vara acestui an, insa documentatia depusa de expertii RAT pe SEAP a fost respinsa de sapte ori. Din acest motiv si a procedurii de achizitie destul de complexe, inlocuirea conductei a inceput doar in noiembrie, cand deja temperaturile de afara impuneau pornirea incalzirii. 

“In zona respectiva, pe strada Ioan Alexandru, am contractat o lucrare cu o firma care a castigat licitatia. Din pacate noi am publicat, pentru ca suntem obligati prin lege sa publicam in SEAP toate aceste lucrari. Am fost respinsi de cel  putin 7 ori, astfel incat am reusit sa publicam in SEAP si sa fim admisi pentru aceastsa licitatie doar la inceputul lunii septembrie. S-a derulat procedura, anuntul a stat 14 zile pe SEAP, s-au primit ofertele si am reusit sa contractam in luna noiembrie”, a declarat Dan Cupsa, directorul tehnic al RAT. 

Cetatenii afectati de lucrarile la reteaua de termoficare nu isi pot explica de ce in toiul iernii a fost necesara aceasta investitie si de ce trebuie sa stea fara caldura jumatate de zi.

“In ultimele cinci saptamini au sistat pentru o zi in fiecare saptamina furnizarea apei calde si a caldurii de la 8 la 22 la blocurile din cartierele Marasti si Gheorgheni pentru lucrari planificate la retea. Oare cineva cu un dram de minte nu planifica aceste lucrari in perioada mai-septembrie cind nu era nevoie de caldura ?”, a afirmat Adrian.

Reprezentantii RAT au afirmat ca inlocuirea celor 500 de metri de conducta este o lucrare complexa, care in mod normal ar fi necesitat sistarea apei calde si a incalzirii pe o perioada de 7 zile. Acestia au decis ca lucrarile sa fie efectuate pe o perioada mai lunga de timp cu oprirea incalzirii o singura data pe saptamana, timp de 10 ore, astfel incat locuitorii sa poata beneficia de serviciile RAT in conditii normale si sa nu fie afectati de frigul de afara.

“Noi am organizat opririle pe o perioada de 10-12 ore maxim ca sa nu ii lasam pe oameni mai mult fara apa calda. Au fost 5 opriri, in 3, 11, 18, 26 si una astazi, care nu au avut o durata mai mare de 12 ore. A fost o lucrare complexa pentru ca au fost inlocuiti 500 de metri de retea de teava, care este din pacate la 4-5 metri adancime, nu a fost o lucrare deloc usoara. E greu sa sapi pana la 5 metri si acolo sa decopertezi canalul termic. Conducta are un diametru de 400 mm si alimenteaza 11 puncte termice cu circa  2.000 de apartamente si a fost inlocuita toata. A fost un disconfort si pentru clientii nostri, dar noi am ales sa facem aceasta lucrare pentru ca erau probleme cu acea conducta, era invechita, fiind montata in 1989. Din pacate am avut numeroase interventii in zona respectiva. Astazi am reusit sa finalizam lucrarile de suduri la ora 15.00 si consideram ca in jur de ora 18 se va reintra in program”, a declarat  Dan Cupsa.

In cartierului Marasti, in special in zona strazilor Teleorman si Rasaritului, exista foarte multe segmente in care sistemul de protectie si izolare a tevilor care transporta agentul termic catre populatie lipseste cu desavarsire. Acest lucru duce la pierderi de apa si caldura, iar reprezentantii  RAT spun ca principala cauza a lipsei izolatiei pe sistemul de transport al agentului termic sunt furturile de tabla care protejeaza tevile. Ciudat este faptul ca de ani buni in zona blocurilor de pe strazile Rasaritului si Teleorman nu s-a vazut nicio imbunatatire a aspectului acestor conducte. 

“In acest an am inlocuit circa 200 de metri, dar se fura tabla de pe ele. Le-am prevazut o parte din investitii anul acesta si o parte anul viitor sa inlocuim acea tabla. Exista o pierdere de caldura, dar este nesemnificativa fata de pierderea de apa. Am achizitionat in regim de urgenta materiale, vata minerala si carton bitumat ca sa putem sa le izolam cel putin provizoriu pana vom reusi sa facem lucrarea de investitii”, a mai afirmat Dan Cupsa.

Primaria Cluj-Napoca a subventionat in acest an RAT cu 8,4 milioane de euro, iar regia nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru a evita pierderile din retea. Modernizarea retelelor termice din acest an s-au rezumat la inlocuirea a circa 850 de metri de retele termice de agent termic primar si secundar, cu grad avansat de uzura amplasate in Manastur si Marasti. Valoarea obiectivului de investitii in acest sens a fost in cuantum de 2.000.000 lei, din care 1.500.000 lei asigurati din surse ale bugetului local. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *