In vizor

Se intampla in Cluj: "Am chemat ambulanta si nu a venit deloc in 2 ore si jumatate"

Familia unui pacient din Cluj, suspect de infarct diafragmat, acuza Serviciul de Ambulanta Cluj de neglijenta in serviciu. In doua ore si jumatate, nu s-a gasit nicio masina de ambulanta disponibila, care urma sa transporte barbatul de la o clinica privata la Institutul Inimii din Cluj. In cele din urma, bolnavul a fost dus de urgenta la spital de catre fiul sau.

Remus Bolba, un inginer din Cluj-Napoca, sustine ca Serviciul de Ambulanta din Cluj este total nefolositor, bazandu-se pe experienta sa personala. Saptamana trecuta, joi, acesta a solicitat o masina pentru a-si transporta tatal suspect de infarct la Institutul Inimii, insa a asteptat doua ore si jumatate degeaba.

Gheorghe Bolba, pacientul de 75 de ani a fost dus de familie pentru o presupusa problema neurologica la Clinica Regina Maria din Cluj-Napoca. Dupa ce a fost consultat, medicii  de acolo au decis ca trebuie transportat de urgenta la Institutul Inimii din Cluj, fiind suspect de infarct diafragmat. Mai mult, barbatul suferise un infarct in urma cu noua ani.

Numai ca, in doua ore si jumatate, ambulanta nu a venit deloc. Primul apel la 112 l-a facut o asistenta a clinicii Regina Maria.

“Au chemat ambulanta de acolo in jurul orei 16.30-17.00. Intre timp, am ajuns si eu la clinica. Am crezut ca vine ambulanta, cum ma asteptam, si am stat pana in jur de ora 18.00. Atunci am mai sunat inca o data eu si mi s-a spus ca toate ambulantele sunt ocupate. La ora 19.00 am mai sunat inca o data, dupa doua ore jumate nu s-a intamplat nimic”, povesteste fiul bolnavului, Remus Bolba.

In tot acest timp, familia barbatului a dorit sa il transporte cu masina proprie la Institutul Inimii, insa medicii de la spital nu isi asumau raspunderea pentru starea de sanatate, in aceasta situatie.

Abia dupa un acord prealabil, Gheorghe Bolba a fost transportat de fiul lui cu masina personala la Institutul Inimii, la o distanta de numai cinci minute de mers cu masina.

Clujeanul este socat de ce i s-a intamplat.  

“Nu imi imaginam ca in Cluj-Napoca un serviciu de ambulanta raspunde cu intarziere, darmite sa nu vina deloc. Mi-au spus ca nu au ambulanta. Era ok daca ne spunea de la bun inceput:<< nu o sa trimit>>.Asta in conditiile in care tatal meu se afla intr-o stare tot mai rea. Unul dintre medici mi-a spus ca este suspect de infarct diafragmat, mai ales ca a avut un infarct in urma cu 9 ani. Din fericire, a fost vorba de o marire de aorta”, a spus Bolba.

Barbatul este decis sa depuna o plangere, pentru neglijenta in serviciu din partea Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj

“Daca in 75 de ani ai nevoie o data de ambulanta si vine cu intarziere sau nu vine deloc, asa cum a fost cazul de fata, de ce dam bani la Asigurarile de Sanatate?”, se intreaba clujeanul.

Intamplarea de joia trecuta este explicata de catre coordonatorul Serviciului de Ambulanta Judetean Cluj, medicul Horia Simu. Acesta spune ca, in cazul bonavului de 75 de ani, s-a solicitat o ambulanta de transport, si nu una de urgenta.

“Asistenta medicala de la clinica respectiva a solicitat o ambulanta de transport. De obicei, acest tip de ambulanta este folosit la  transferuri interclinice pentru externari, investigatii, consulturi, la fel si transportul pacientilor pentru dializa. Operatorul a intrebat-o de doua ori pe asistenta Clinicii Regina Maria daca doreste in mod sigur o ambulanta de transport simpla, si nu una de urgenta. Raspunsul cadrului medical a fost <>”, a explicat Horia Simu.

Mai mult, arata Simu, la acea ora toate ambulantele de transport erau folosite la alte cazuri. El explica, in continuare, ca masinile de urgenta si transport medical asistat sunt solicitate atunci cand pacientul trebuie insotit de un cadru medical. Este vorba de pacienti in stare critica, de la coma la investigatii neurochirurgie, postoperator sau preoperator.

Transportul sanitar neasistat este folosit, in schimb, la transferurile interclinice. Chiar si asa, serviciul face cu greu fata celor peste 200 de solicitari zilnice de urgenta si alte 200 pentru transport.

Serviciul de Ambulanta Judetean Cluj functioneaza, zilnic, cu noua ambulante de transport, si cu 13-15 ambulante de urgenta.

“Ar fi loc de personal in primul rand, nu numai de masini. In momentul de fata, lucreaza in Cluj-Napoca 18 medici, 52 de asistenti si 88 de soferi”, mai arata coordonatorul SAJ Cluj.

Foto: tvlitoral.ro, facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *