In vizor

Se desființează Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca? Lucan, un medic liber, nepedepsit pentru DELAPIDAREA Institutului de Transplant Renal

Din nefericire pentru echipele de medici care s-au format după plecarea medicului Mihai Lucan și a juniorului acestuia, echipe de profesioniști care au renunțat la cerutul șpăgii, dar mai ales au prins un loc în rândul întâi: pot opera și pune în practică ceea ce au învățat în cărți, situația financiară de la Insitutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca s-a agravat. Executivul institului a demisionat, iar personalul a ieșit astăzi în fața clădirii pentru a protesta pentru „a asigura continuitatea activității Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca și a riscului de desființare a singurei instituții medicale capabilă să asigure transplantul renal în Regiunea de Nord-Vest a României.”

Problemele financiare de pe vremea lui Lucan

Prestigiosul institut a întâmpinat probleme financiare serioase, datorate în special faptului că familia Lucan delapida ICUTR Cluj-Napoca pentru a consolida afacerea de familie: Lukmed, clinica familiei Lucan. 

În decembrie 2017, procurorii de la DIICOT București anunțau că au destructurat o gașcă de medici care delapida ICUTR Cluj-Napoca: Mihai Lucan, Ciprian Lucan și Dan Fofiu-Sâmpetreanu.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut.

Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan şi Dan Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor, au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL.

Perioada vizată este începutul anului 2005 – sfârşitul anului 2016, când, prin faptele lor, suspecţii au prejudiciat institututul cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei. – BANI NERECUPERAȚI. 

Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

După patru ani de la descinderile la casele celor trei și la sediul Lukmed, prejudiciul nu a fost recuperat, dat fiind că niciunul dintre cei trei nu a fost trimis în judecată, cu atât mai puțin condamnat pentru faptele comise. 

 

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a susținut o conferință de presă prin care a încercat să calmeze spiritele prin acordarea de asigurări că desființarea ICUTR Cluj-Napoca este o ultimă variantă, nedorită, care încă nu este luată în calcul. 

„Situația financiară este în continuare stabilă”, arată ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *