In vizor

Se deschide robinetul la bani din bugetul local pentru ONG-uri. Prietenii Primăriei primesc fonduri în fiecare an

Anul acesta, 10 milioane lei vor fi alocați din bugetul local pentru asociații și fundații. În 2018, în cele două sesiuni de alocări, ONG-urile au primit 12,2 milioane lei. Ca în fiecare an, pe listă s-au aflat veșnicii prieteni ai Primăriei. 

„Proiectele culturale depuse spre a fi selectate vor contribui la îndeplinirea următoarelor obiective generale: încurajarea creaţiei artistice şi a producţiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea socială şi urbană; sprijinirea dezvoltării sectorului cultural clujean; dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene – educaţie, cercetare, coeziune socială etc; promovarea dialogului intercultural şi punerea în valoare a diversităţii etnoculturale; încurajarea iniţiativelor experimentale, inovatoare, originale; păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului, a valorilor culturale tradiţionale; încurajarea schimburilor culturale, a coproducţiilor, creşterea mobilităţii creatorilor şi a produselor culturale; dezvoltarea cooperării locale, regionale, naţionale şi internaţionale; dezvoltarea publicului şi creşterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educaţiei culturale pe întreg parcursul vieţii; dezvoltarea cercetării în domeniul cultural şi în domeniile de intersecţie dintre cultură şi alte domenii, elaborarea de studii, rapoarte şi strategii în domeniul cultural; creşterea vizibilităţii şi notorietăţii municipiului Cluj-Napoca şi a scenei culturale clujene; sprijinirea tinerelor talente; creşterea expertizei şi profesionalismului sectorului cultural, sprijinirea dezvoltării organizaţionale a operatorilor culturali clujeni”, se arată în anunţul municipalităţii clujene.  

Citește și:

„Bătaie” între 35 de ONG-uri pentru o firimitură de bani de la Primărie. 800.000 lei pentru proiecte de cultură, doar 70.000 lei pentru proiecte sociale

Anul trecut, Ziar de Cluj a scris despre o alocare suspectă făcută în cadrul celei de a doua sesiuni când din cei 800.000 lei prevăzuți pentru asociații și fundații, 500.000 lei au fost solicitați de Asociația Centrul Cultural Clujean, fosta Asociație Cluj Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană.

Citește și:

Dedicație pentru fantoma Cluj Capitală Culturală Europeană: jumătate de MILION de lei, din banii clujenilor, pentru „povești cu pești”?

În 2018, la fel ca în fiecare an, festivaluri așa-zise internaționale și evenimente private cu o audiență îndoielnică au fost susținute cu bani din bugetul local. De exemplu, Asociația Hara a primit 190.000 lei pentru un festival de care nu a auzit nimeni, jurnalistul Ion Novăcescu a fost susținut cu bani pentru Berăria Culturală, un eveniment care, de obicei, adună câteva zeci de persoane. Peditel însă, un proiect social important nu a primit niciun leu. De asemenea, Asociația Sfântul Nectarie, care se ocupă de bolnavi aflați în fază terminală a fost ajutată cu o sumă mai mică decât festivalul Asociației Hara. 
Cam așa se alocă banii pentru asociații și fundații. Este foarte probabil ca și anul acesta, unii să fie favorizați, iar alții să rămână cu ochii în soare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *