Justitie

Creștere alarmantă a numărului infracțiunilor cu violență. Cristi Danileț: “Legiuitorul a scăzut cuantumul pedepselor. NIMENI NU VORBEȘTE DE VICTIME”

Tema amnistiei și grațierii ocupă de luni bune agenda publică. Atât ministrul Justiției, Tudorel Toader, cât și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au vorbit constant despre suprapopularea închisorilor. Chiar ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a făcut de toată minunea în fața unei jurnaliste BBC, încercând să motiveze practicile politice corupte prin ”soluții alternative”. 

”Vorbim despre practici politice corupte și despre intenția țării dumneavoastră, a guvernului, de a oferi o amnistie acelor politicieni care au fost găsiți vinovați. E absurd”, a afirmat jurnalista BBC.

”Poate credeți că este absurd, dar vă pot asigura că din când în când, în toate țările, dacă lucrurile nu merg bine din punct de vedere al Codului Penal, există posibiliatea de a căuta soluții alternative”, a răspuns, într-un mod prea puțin inspirat, Teodor Meleșcanu.

Care este situația reală a cazurilor de infracțiuni comise cu violență? Sau numărul cazurilor de crimă? 

Iată cum este văzută situația din interior, să spunem, adică de către magistrați: 

”Probabil că dacă spun că în ultimii cinci ani au crescut infracțiunile cu violență în România, dar legiuitorul a scăzut cuantumul pedepselor și a crescut numărul de liberări condiționate date de judecători din cauza legii recursului compensatoriu, nu interesează pe nimeni. 

Și totuși, în timp ce ministrul de externe se plânge de supraîncărcarea penitenciarelor, ministrul justiției vrea compensări pentru cei condamnați, președintele Camerei Deputaților vorbește de mii de condamnați nevinovați, noi – magistrații – vedem zilnic în dosare ceea ce dvs, publicul, vedeți pe aceste înregistrări”, notează judecătorul clujean, Cristi Danileț, pe pagina sa oficială de socializare. 

Unul dintre aspectele simptomatice, semnalate de către magistratul clujean, se referă la faptul că din discursul public lipsește cu desăvârșire preocuparea reală pentru victime. 

      ”Constatăm că NIMENI NU VORBEȘTE DE VICTIME!”, afirmă Cristi Danileț.

O imagine asupra situației reale, de facto, în ceea ce privește numărul de infracțiuni, violuri etc. arată cam așa: 

”Cifrele aproximative de deținuți aflați acum în penitenciare:

pentru omor sunt 6000, pentru ucideri din culpă și lovituri cauzatoare de moarte sunt 350, pentru loviri și vătămări sunt 500, pentru tâlharie sunt 1400, pentru viol sunt 2000, pentru trafic de persoane sunt 1000. 

Evident, nu intră aici cei eliberați și cei condamnați la pedepse cu suspendare”, notează Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț s-a referit la creșterea alarmantă a numărului de infracțiuni cu violență în contextul cazului înregistrat recent în Timișoara, unde un tâlhar recidivist în vârstă de 27 de ani, eliberat în 2017, după ce ar fi pierdut la păcănele, a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra angajată din local.

Atacul recidivistului este marcat de o violență excesivă. Acesta a amenințat tânăra cu un cuțit, i-a furat 2 telefoane și o sumă de bani. Acum, bărbatul este cercetat pentru tâlhărie calificată. Detalii aici

”Poate de acum ar trebui să publicăm și noi, după ce hotărârile noastre rămân definitive, astfel de înregistrări: să vedeți sub ochii dvs. cum semeni de ai noștri sunt omorâți, bătuți, tâlhăriți, violați”, a subliniat Cristi Danileț, referindu-se la acest caz.

De altfel, în noiembrie 2018, în Alba-Iulia era înregistrat un alt caz șocant: o tânără de 20 de ani a fost pusă la pământ dintr-o lovitură și jefuită în scara unui bloc de către un alt recidivist.

Bărbatul a lovit-o puternic cu pumnul în zona feței, apoi i-a sustras telefonul și portofelul, în care fata avea buletinul, permisul de conducere, un card bancar și suma de 400 de lei.

Nicolae Drăgoi, suspectul din Alba Iulia, a fost eliberat anul trecut din închisoare, în baza legii recursului compensatoriu. El fusese condamnat pentru tâlhărie și tentativă de viol în stare de recidivă la 4 ani și o lună de închisoare. Acestea însă nu sunt singurele infracțiuni comise de bărbat.

 

 

 

sursa foto: Cristi Danileț pagina personală Facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *