In vizor

Se apropie criza? Vânzările apartamentelor construite „a la Cluj”, „pentru investiție”, încep să fie sistate de către proprietari până la clarificarea situației actuale

Cartierul Zorilor era cunoscut până acum drept o zonă foarte bună pentru investițiile imobiliare, aici apartamentele putând fi ușor închiriate studenților străini la Medicină pentru sume uneori duble față de alte cartiere ale orașului.

Pandemia de coronavirus a pus însă în așteptare tranzacțiile imobiliare, nu doar din perspectiva cumpărătorilor, care preferă, în general, în perioadele tulburi să aștepte liniștirea pieței, cu banii la ciorap, ci și din a vânzătorilor, aflați la rândul lor în prezent în expectativă.

Un imobil nou construit la intersecția străzilor Gh. Dima cu Pajiștei este un exemplu reprezentativ pentru tendințele de acum ale pieței imobiliare clujene.

Într-o zonă foarte bună a Clujului a fost ridicat un imobil de 490 mp, compartimentat fizic în 10 apartamente, o investiție ideală pentru un cumpărător care ar putea închiria clădirea de mai sus, separat, pentru 10 studenți străini.

Fiind în acte, cel mai probabil, un duplex, din moment ce se vinde întreg sau jumătate, imobilul de mai sus nu are construite locuri de parcare pentru cele 10 apartamente, cum este de fapt compartimentat. În cazul închirierii, locurile de parcare nu sunt indispensabile, cei mai mulți studenți străini neavând mașină. Dar, în caz de nevoie, mașinile chiriașilor pot fi parcate în curte sau pe trotuarele din jurul imobilului.

Toate bune și frumoase, imobiliare „a la Cluj”, construcții făcute după cerințele pieței și nu după rigorile urbanistice, însă criza sanitară le-a dat peste cap planurile dezvoltatorilor.

Ziar de Cluj a sunat astăzi la numărul afișat pe clădire, pentru a ne interesa cum se vinde acest imobil, întreg sau separat, pe apartamente, și dacă sunt disponibile locuri de parcare. Am întrebat și dacă anunțul mai este valabil:

„Va fi valabil mai încolo, după ce ieșim din situația asta. Vor fi și apartamente (nu doar întreg imobilul scos la vânzare – n.r.), în curte destule vor fi locuri de parcare! Când ieșim din situația asta, că acuma vorbim degeaba!”, ne-a precizat persoana care a răspuns la telefon.

Situația imobilului de mai sus ne-a fost sesizată de către un cititor care a remarcat atât lipsa locurilor de parcare, cât și diferența dintre ce scria în autorizația de construire și ce se vinde, plus proximitatea construcției cu zona unde locuiește primarul Emil Boc:

„La intersecția str. Gheorghe Dima cu str. Pajiștei a răsărit o casă dublufamilială (așa era în autorizație, două unități locative) care vinde acum 10 apartamente.

Am făcut și poze la anunțul care e pe clădire.

Nu are niciun loc de parcare. Poate îl întrebați pe magicianul Boc dacă știe ceva, mai ales că persoana constructoare este binecunoscutul domn Paris. Mă îndoiesc că nu știe, că e la el în cartier…”

„Magia” viitoarei crize imobiliare ar putea consta într-o însănătoșire a practicilor urbanistice în Clujul în care, până acum, chiar dacă se construia pe hârtie în litera legii, aceasta era reinterpretată, pe teren, în spiritul legii profitului maximal.

Dincolo de această „magie”, faptul că vânzările sunt puse în așteptare chiar de către proprietari înseamnă o înghețare a pieței care nu poate fi decât de rău augur pentru următoarea perioadă, blocarea tranzacțiilor putând duce la o criză asemănătoare celei de acum un deceniu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *