In vizor

Scrisoare deschisă pentru repartizarea locuințelor sociale: „Pandemia ne-a arătat că dreptul la sănătate depinde și de dreptul la o locuință adecvată”

Anul trecut, în 2020, autoritățile locale au reușit o performanță negativă în materie de calitate a vieții, achiziționând doar 2 locuințe sociale. În continuare, municipiul Cluj-Napoca are mare nevoie de locuințe sociale, în condițiile în care cererile pentru acestea depășesc cu mult fondul de locuințe disponibile, însă prioritățile Primăriei vizează alte zone de investiții. Într-un asemenea context, inițiativa civică Căși Sociale ACUM! a lansat o Scrisoare deschisă adresată reprezentanților autorităților locale prin care solicită repartizarea locuințelor sociale pentru toți solicitanții eligibili.  

Scrisoarea deschisă a înregistrat deja 100 de semnături. 

Și ceilalți 122 de solicitanți de pe lista afișată de primărie cu persoanele eligibile în urma analizei cererilor depuse în 2020 sunt așteptate pentru a semna. 

Apelul Căși Sociale ACUM! catre toti cei care au depus cereri in 2020 si au primit punctaj: dacă vor sa semneze Scrisoarea deschisa, pot scrie inițiatorilor: Eniko VinczeLinda Greta Zsiga, @Maria Stoica ori pe adresa de e-mail: eniko.vincze10@gmail.com

Deși unul dintre sloganele uzitate în mod curent de edilul Emil Boc reclamă o „calitate a vieții” la nivel european în Cluj-Napoca, calitatea locuirii este în continuare precară în capitala Ardealului. 

Tocmai pentru a transpune în realitate un alt principiu preferat al primarului Emil Boc, potrivit căruia „nimeni nu este lăsat în urmă, nimeni nu este uitat”, reprezentanții Căși Sociale ACUM! solicită autorităților locale repartizarea locuințelor sociale tuturor celor declarați eligibili deja.

De altfel, după cum arată inițiatorii demersului, pandemia a demonstrat relația dintre dreptul la sănătate și dreptul la o locuință adecvată. 

Scrisoarea deschisă va fi depusă pe masa decidenților locali. 

ESTE TIMPUL SĂ REPARTIZAȚI LOCUINȚE SOCIALE PENTRU TOȚI SOLICITANȚII ELIGIBILI

Scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Cluj-Napoca

„Subsemnații, solicitanți de locuințe sociale cu cereri depuse în anul 2020 la primăria Municipiului Cluj-Napoca, suntem eligibili la locuință socială și am obținut punctaj la evaluarea dosarelor noastre. Mulți dintre noi solicităm locuință socială de peste 2 ani, unii dintre noi chiar de 20 de ani!

Considerăm, că locuința socială este un drept al nostru, din moment ce suntem eligibili conform Legii locuinței din 1996. Dar ne temem, că primăria Cluj-Napoca va oferi și în acest an un număr modic de locuințe și vor lăsa cu ochii în soare multe persoane de pe lista de așteptare. Cu toate că, locuința este un drept, nu un privilegiu! De aceea facem acum acest apel.

Toate persoanele merită și au nevoie de locuință socială. Nimeni nu ar trebui să fie în competiție pentru asta, cum am fost puși noi să fim an de ani!

Vă solicităm ca în anul 2021:

    să repartizați 222 de locuințe sociale, deci să alocați o locuință socială tuturor celor pe care i-ați declarat eligibili;

    să alocați sumele necesare din bugetul public pe anul 2021, pentru a crea 222 de locuințe sociale prin construcții noi, prin renovarea locuințelor vechi din proprietate de stat, prin renovarea altor spații care sunt în proprietatea Statului Român.

În 2008 a fost posibilă repartizarea a peste 270 de locuințe sociale. Ar trebui să poată să fie și în acest an, precum și de acum încolo. Pe lângă noi, sunt tot mai mulți tineri care ar avea nevoie de o locuință socială la început de carieră în orașul Cluj, cel mai scump oraș din țară din punct de vedere imobiliar. A venit timpul să acționați!

Solicitarea noastră este cu atât mai stringentă cu cât pandemia ne-a arătat, că dreptul la sănătate depinde și de dreptul la o locuință adecvată.

Iar mecanismul european pentru tranziția justă la economia verde și digitală prevede nevoia și posibilitatea financiară de a crea noi locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic, care să asigure că în perioada redresării economice nimeni nu este lăsat în urmă.

Domnule primar Emil Boc, ați spus de multe ori, că în Cluj nimeni nu este lăsat în urmă.

A venit timpul să dovediți acest lucru”, notează inițiatorii Scrisorii deschise. 

Semnatari:

1. Ban Vasile
2. Lugojan Elisabeta
3. Csiki Gheorghe Robinson
4. Gherebenes Sara
5. Fogarasi Elena
6. Rozsa Ion
7. Rusu Stelian
8. Boldijar Sandor
9. Tilică Alexandru
10. Petean Giulia Romina
11. Czanka Adam
12. Rozsa Ioan
13. Rozsa Daniel Florin
14. Andradi Paul Mihai
15. Gereberes AndreiGreta Petru
16. Gerebenes Ioan
17. Creta Iuliana Elena
18. Szabo Zoltan
19. Czanka Adam
20. Rusu Laura Alina
21. Sebesi Ana Maria
22. Csurkuly Ida
23. Bojte Janos
24. Budi Magdalena
25. Farkas Ana Maria
26. Farkas Janos
27. Farkas Zoltan
28. Farkas Zoltan
29. Farkas Mihai
30. Farkas Karoly
31. Roșca Vasile
32. Elisabeta Unguraș
33. Kocsis Szabo Irina
34. Adam Andreea
35. Adrian Hoka
36. Boldijar Anghel
37. Djurj Irina Ioana
38. Fogarasi Lazăr
39. Dezmirean Viorel
40. Argheluș Nelu
41. Argheluș Florin
42. Lakatos Robert
43. Cojocnean Nicolae
44. Mureșan Ecaterina
45. Burcea Terez
46. Kalai Anna
47. Varga Simona Maria
48. David Florentina
49. Bontea Vasile
50. Adam Ioana Lidia
51. Țanca Janos
52. Czanka Alexandru Martin
53. Varga Ana Rozalia
54. Mureșan Claudiu
55. Farcaș Angela
56. Mureșan Alexandru
57. Rezmuves Romulus
58. Varga Zelma
59. Cuti Mihai
60. Nonica Vandana
61. Cojocnean Nicolae Călin
62. Moldovan Arpad
63. Elekes Cosmin
64. Dezmirean Alexandru Marinel
65. Kalai Cristian
66. Kalo Ildiko
67. Veres Isidor
68. Mureșan Adam
69. Mate Zamfir
70. Nonica Alex
71. Czuli Gelu Alexandru
72. Elekes Erika
73. Elekes Marinela Uța
74. Dezmirean Claudia Lucreția
75. Czanka Carmen
76. Kovacs Maria
77. Gereberes Andrei
78. Berki Casian
79. Kiraly Mariana
80. Petrean Domenico
81. Adam Vlad Marian
82. Adam Alexandra Liliana
83. Stoica Bogdan
84. Adam Rozalia Firuța
85. David Valeriu Radu
86. Adam Ioan Adrian
87. Korosi Sandu
88. Elekes Carmen
89. Varga Alexandru
90. Mureșan Cristian
91. Mureșan Ioan
92. Lingurar Nadia
93. Lorincz Doina Lila
94. Mureșan Ioan
95. Czuli Ioan Adrian
96. Bocretaș Martin Titu
97. Petrean Acatone Adrian
98. Varga Angela
99. Adam Cristian
 

În raportul său de activitate pentru anul 2020, Emil Boc notează, la capitolul „Investiţii în infrastructura socială”:

„Au continuat lucrările la blocul de locuinţe sociale de pe strada Ghimeşului (12 locuinţe). Blocul este realizat în proporţie de 90%, dar constructorul a depăşit termenul stabilit (fapt pentru care Primăria va aplica penalizări) şi lucrările se vor finaliza doar în 2021. De asemenea, au fost achiziţionate două locuinţe pentru extinderea fondului de locuințe sociale”.

CITEȘTE ȘIÎn 2020, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat numai două locuințe sociale. Cu 7,4 milioane de euro, cât au costat studiile de fezabilitate pentru metrou, se puteau cumpăra 74 apartamente de 2-3 camere

Scrisoarea a înregistrat deocamdată 100 de semnatari.

Și ceilalți 122 de solicitanți de pe lista afișată de primărie cu persoanele eligibile în urma analizei cererilor depuse în 2020 sunt așteptate pentru a semna. 

„Ai depus cerere de locuință socială la primăria orașului Cluj în 2020 și ai primit puncte pe solicitarea ta?

[❗] SEMNEAZĂ ȘI TU ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ PE CARE O VOM DEPUNE PE MASA DECIDENȚILOR LOCALI”, notează inițiatorii. 

Pentru a crește fondul de locuințe sociale, este nevoie de finanțări.

Tocmai cu acest scop, Căși Sociale ACUM! a trimis la Asociația Municipiilor – a cărui președinte este primarul Clujului, domnul Emil Boc – solicitarea de a face demersuri cu acest scop în relație cu Guvernul României: Scrisoare deschisă Către Asociația Municipiilor din România.

 

 

 

 

sursa foto: casisocialeACUM/socialhousingNOW/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *