In vizor

S-au dublat banii din bugetul local pentru ONG-urile care se ocupă de vârstnici și persoane cu dizabilități. În 2020, o parte din bani au rămas necheltuiți

Scris de 37

Asociațiile și fundațiile care se ocupă de persoane nevoiașe, în vârstă sau cu dizabilități vor primi anul acesta mai mulți bani de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Dacă anul trecut, au fost alocați 2,5 milioane lei, anul acesta vor fi alocați 5 milioane lei. În 2020, din cauza pandemiei, 200.000 lei din cei 2,5 milioane lei nu au fost folosiți, iar 10.000 lei din această sumă trebuie returnați.

„În privința finanțării sectorului social, a ONG-urilor cu activitate socială (bătrâni, persoane cu dizabilități) aici prin implicarea doamnei viceprimar Olah Emese, prin dezbaterile publice pe care le-am avut cu ONG-urile am reușit să dublăm, din banii Consiliului Local, finanțarea pentru ONG-uri. De la 2,5 milioane lei anul trecut suntem acum la 5 milioane lei. De exemplu, pentru centrele rezidențiale costul pentru fiecare persoană care se află în îngrijire crește de la 250 lei la 500 lei. Deci este un efort major pe care Primăria și Consiliul Local îl fac ca o formă de respect pentru seniorii cetății, pentru cei care sunt într-o situație dificilă, dar și o formă de apreciere pentru aceste ONG-uri care an de an fac o treabă minunată și completează activitatea pe care Direcția de Asistență Socială o face”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința de Consiliu Local de miercuri, 20 ianuarie.

Printre asociațiile și fundațiile care, anul trecut, nu au folosit întreaga sumă se numără Asociația Alfa Grup (centru de zi pentru persoanele cu handicap), Asociația Autism Transilvania (centru de zi pentru copii cu dizabilități), Asociația Familia Regăsită (centru de zi pentru copii din familii aflate în dificultate), Asociația Maghiară a Handicapaților Motori, Asociația Providența Gondviseles Fursorge (centru de zi pentru persoane cu dizabilități), Organizația Creștină Ecce Homo, Serviciul de Ajutor Maltez în România.

În același document se explică de ce o parte din asociații și fundații nu au folosit integral banii alocați de la bugetul local. De exemplu, în cazul Organizației Creștine Ecce Homo este notat faptul că unul din centrele de tip familial s-a închis începând cu luna august 2020. O parte din copiii beneficiari au fost integrați în familia de origine, iar o altă parte au fost repartizați la alte centre.

Însă, majoritatea fundațiilor au cheltuit mai puțin ca urmare a instituirii stării de urgență, ceea ce a însemnat reducerea în mod drastic a activităților.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 15 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE