Rautacisme

Şcoala sulfuroasă de cadre a PCR, vizibilă în retorica lui Emil Boc: De la „dacă nu cumpăram clădirea BCR mi se reproşa că de ce-am lăsat-o austriecilor” la „Austria va plăti”. Deocamdată, în mod inutil, plătesc clujenii

Retorica Moskovei în războiul din Ucraina se bazează pe negarea evidenţei şi pe trecerea vinovăţiei atacatorului în cârca atacatului. „Javrovii” Moskovei ne vorbesc despre vinovăţia ucrainenilor care nu se lasă invadaţi şi se opun „denazificării” motiv pentru care ei sunt vinovaţi pentru distrugeri, gropi comune, jafuri, violuri, deportări. Unde am mai auzit recent retorica aceasta? Da, la „Javrovii” Vienei care atunci când au fost acuzaţi că au minţit ordinar punând pe tapet migraţia ilegală în cârca României şi Bulgariei pentru a refuza accederea în Spaţiul Schengen, cu seninătate au zis că Europa e de vină că au pus târziu în discuţie chestiunea aderării şi a migarţiei ilegale. Ei n-au vină, se şi miră de unde valul de furie la adresa lor?

Iată că a venit vremea ca mult prea talentatul nostru primar Emil Boc să ne arate retorică „javrovistă” de şcoală de cadre UASCR, braţul studenţesc al PCR („Javrov” vine de la Lavrov, ministrul extrem de mincinos de Externe al Rusiei), în ceea ce priveşte achiziţionarea sediului Filialei BCR Cluj pe motivul, care nu mai e motiv real, al unui sediu nou pentru „bocărie”, că ăla nou, care e deja vechi, va fi demolat pentru metrou. Dacă cu două zile înainte de achiziţie, ferm pe poziţia boicotului faţă de austrieci, îl clama din toate poziţiile, considerând că afacerile sunt afaceri, prostoii sunt prostoi, poate să le zică el ceva orice ulterior, le mai dă un sclipici şi ăia salivează mândrie de a fi clujeni, a doua zi a cumpărat clădirea. I-a pedepsit, le-a dat cu banii peste bot.

Lovit la gleznuţă de critici, Emil Boc le „leprică” criticilor că Primăria Cluj-Napoca a fost nevoită să cumpere clădirea BCR de pe strada Barițiu pentru a muta acolo Direcția de Impozite și Taxe din centru, unde este fosta Primărie, iar dacă imobilul nu ar fi fost achiziționat, i s-ar fi reproșat că de ce îl lasă austriecilor.

Dar să citim, cu atenţie, declaraţia dată de Emil Boc, ca de obicei, din faţa unui microfon prietenos:

”Păi fratele meu, dacă nu cumpăram, satisfăceam interesele Austriei. Mi-ar fi aruncat toată lumea că aveai ocazia să iei din mâna austriecilor o clădire fanion a Clujului, din centrul Clujului, și, în loc să o iei, ai lăsat-o  în mâinile autriecilor.

Clădirea este la noi și nu la ei, în primul rând.

Și în al doilea rând, era și argumentul că uite ce face primarul, ține oamenii în corturi, pentru că anul viitor trebuie să îi mutăm pe cei de la Direcția de Impozite și Taxe de pe B-dul Eroilor nr. 1, pentru că acea clădire trebuie reabilitată din temelii pentru că se prăbușește și trebuie mutați toți oamenii de acolo. Unde să îi pun? În corturi, pentru că nu am altă clădire disponibilă. Trebuie mutați într-o clădire decentă unde se pot muta imediat”.

Plus, bonus: „dacă proiectul de metrou merge mai departe, și Centrul de Informare pentru Cetățeni de pe Calea Moților trebuie mutat, pentru că în locul lui va fi o stație de metrou”.

Numai noi simţim miros de dacă şi cu parcă în declaraţiile primarului cu privire la metrou? Şi cu privire la orice OSĂ facă cu clădirea aceea a BCR şi cum dacă nu o cumpăra, parcă i se reproşa?

În fine, simţind care este trendul cu boicotul, Emil Boc îl lasă în offside pe Klaus Iohannis:

„Austria trebuie să înțeleagă că trebuie să plătească un preț pentru această decizie. (…) Cât de tâmpiți trebuie să ne crezi că tu ești apă sfințită și ești un om corect cu Europa? Asta arată duplicitatea unui lider politic austriac care nu are nimic cu logica și va trebui să plătească politic”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a precizat că trebuie urmărit pas cu pas fiecare interes austriac în consiliile UE și când ar fi vorba de aprobare, să se invoce același drept de veto.

”Până i-aș obliga să vină cu avioanele, din oră în oră, la București, să negocieze”, a explicat Emil Boc, care aşa i-a scuzat, în felul său lunecos-abscons, pe politicienii români, despre care a spus că „nu aveau ce să facă mai mult decât au făcut în procesul de aderare la Schengen”.

Deci, Austria va plăti! Cu banii clujenilor.

 

Fotocredit: Oscar Manto