Politica

Companiile de stat și instituțiile controlate de PSD plănuiesc să-și mute conturile de la BCR și Raiffeisen: Ce efecte ar putea avea mișcarea social-democraților

PSD a dat ordin miniștrilor de resort ai partidului ca toate companiile de stat și entitățile conduse de membri PSD să își mute conturile de la BCR și Raiffeisen, au precizat surse politice pentru PS News. Scopul social-democraților ar fi să decapitalizeze cu 40 de miliarde de lei cele două bănci cu capital austriac.

Dacă mișcarea de boicot a PSD reușește, atunci BCR și Raiffeisen vor ajunge în situația în care nu vor mai putea constitui garanția de lichiditate pe care trebuie să o dovedească față de Banca Națională.

„Mutarea ar avea consecințe necunoscute pentru banii românilor aflați în cele două bănci și ar putea duce la blocarea totală a creditării către companiile românești (IMM uri etc). De asemenea, ar putea crea turbulențe puternice pe piața bancară, urmate de restrângerea activității celor două bănci: concedierea de angajați, plecarea posibilă din Romania”, au apreciat sursele citate.

Ciolacu nu e de acord cu calea diplomației, invocată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice”, a adăugat şeful statului, miercuri la Bruxelles.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a fost de acord cu această afirmație a șefului statului, susținând că e dreptul său de a avea o opinie.

”Este dreptul meu de a avea o opinie, cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie. Conform Constituţiei, preşedintele României are atribuţii în ceea ce priveşte politica externă. Îmi menţin părerea, după votul nejustificat al Austriei, al conducătorilor, nu al austriecilor, împotriva României, total nedrept, umilitor faţă de noi toţi, că România în acest moment trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria, să îşi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac”, a spus Ciolacu.