In vizor

Scoala Altfel, apreciata de elevi si muzee, contestata de cadrele didactice

Daca in primul an proiectul Scoala Alfel a avut parte numai de lauda din partea elevilor si profesori, dar si a institutiilor care s-au pomenit, ca niciodata, arhipline zile in sir, acum, dupa scandalul cu invatatoarea Dana Blindu, care a cerut mita la o scoala din Bucuresti, dascalii dau inapoi. Ei se plang ca fac voluntariat si nu mai pot primi bani de la parinti, singurii finantatori ai proiectului, in timp ce psihologii scolari atrag atentia ca activitatile din saptamana cu pricina au multe beneficii pentru elevi. La Cluj, solutia ar putea veni de la primarie si Consiliul Judetean, prin acordarea de gratuitati pentru elevi.

Proiectul Scoala Altfel, “importat” din Occident are loc in Romania de trei ani. Pe parcursul unei saptamani din luna aprilie elevii mergeau cu clasa, insotiti de cadre didactice la expozitii, muzee, universitati, institutii, se organizau excursii si tabere la diverse obiective din judet sau din tara.

In 2012 s-a organizat, la nivel national, chiar si un concurs, “O activitate de succes in scoala altfel”. 

In 2013, peste 13 000 de elevi au petrecut Saptamana Altfel in instiitutii ale Consiliului  Judetean (CJ) Cluj, în cadrul programului ,,Sa stii mai multe, sa fii mai bun”. Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a fost vizitat de peste 2.600 de elevi, iar Muzeul de Arta Cluj a fost vizitat de peste 2.200 de elevi. La Muzeul ,,Octavian Goga” din Ciucea s-au perindat 1.200 de elevi. Cele mai multe vizite avut insa loc la Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga” , cu peste 4.000 de elevi care i-au trecut pragul. De asemenea, si Centrul Judeţean  pentru  Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj a organizat un Festival de cantece, jocuri, obiceiuri si mesteşuguri traditionale pentru elevi, la care au participat  aproximativ 1000 de persoane.

Scandalul din decembrie 2013, cand invatatoarea Dana Blindu de la Scoala Generala nr. 10 “Maria Rosetti” a fost filmata in timp ce le cerea parintilor bani pentru cadouri i-a pus pe ganduri pe dascalii din toata tara care au declarat in diverse forme ca nu mai sunt de acord sa organizeze Scoala Altfel. Brusc, a iesit la iveala faptul ca banii pentru bilete de intrare in muzee, transportul in excursii si alte cheltuieli veneau exclusiv din buzunarul parintilor si erau gestionati de cadrele didactice implicate in actiuni.

Sistemul a fost implementat pe vremea in care Daniel Funeriu era ministru al Educatiei, a precizat Lucia Cojocaru, presedinte al Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean (SLIPC). 

“Se dorea, asa cum se doreste in continuare, ca in acea saptamana sa se faca exclusiv activitati in afara clasei. Din pacate, este o problema cu banii pentru aceste actiuni, pentru ca exista costuri, la bilete de intrare, transport, masa, cazare, care vin doar din partea parintilor. Prin urmare, s-a vazut ca aceste activitati sunt bune, apoi s-a constatat ca ele costa. Sunt si parinti someri, fara ocupatie, ei nu au de unde sa achite aceste sume, dar ar vrea sa fie si copilul lor acolo. Asadar, e un program bun, dar ar fi de dorit sa primim finantare de la stat”, a spus sefa sindicatului. 

Solutia propusa de Lucia Cojocaru in acest sens ar fi ca Ministerul Educatiei Nationale si Minisiterul Culturii ca sa le dea gratuitati in timpul Scolii Altfel, la obiectivele din subordinea institutiei.

“Consiliile Locale, primaria din Cluj-Napoca ar putea sa ne puna la dispozitie niste mijloace de transport pentru aceste excursii. Domnul primar Boc ar putea sa puna la dispozitia ISJ, de pilda, un autobuz gratuit pentru vizite ale copiilor la Nicula. Se pot organiza asemenea actiuni si cu bani putini, insa totul trebuie gandit si nu poti pune asta in carca profesorului. Oricum, el face o activitate care nu e remunerate, nu i se ia in considerare, dar are o gramada de responsabilitati, reglementate de curand. Sa organizezi excursii si tabere e un mare chin de acum. Multi profesori sunt suparati, unii au inaintat un protest online, probabil se va ajunge sa se stea in clasa in Saptamana Altfel. E un nou prilej sa constatam ca invatamantul e subfinantat de 20 de ani”, a mai spus Cojocaru. 

CJ Cluj a mai acordat gratuitati la vizitarea unor obiective din subordine, potrivit Corneliei Trif, purtator de cuvant al institutiei. 

“Se dau gratuitati , si in timpul Scolii Altfel, si cu alte ocazii, atunci cand scolile ne trimit cereri in acest sens. In ultimii ani, copiii au fost fascinati de Aeroport, le place foarte multi. In principiu suntem deschisi sa colaboram pentru asta, trebuie doar sa ne contacteze, nu trebuie multa hartogarie pentru asta. MET si Muzeul de Arta au multe de aratat si, daca nu duci copiii cand sunt mici, cand sa le mai vada?”, a declarat Trif. 

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca nu au putut fi contactati.

Activitatile Scolii Altfel s-au dovedit spectaculoase mai ales pentru copiii din satele judetului care au avut ocazia, cu acest prilej, sa vada municipiul Cluj-Napoca, a declarat Lucia Alb, consilier educativ. 

“E bine pentru elevi pentru ca merg impreuna la toate aceste activitati, se sudeaza echipa, viziteaza locuri interesante. E o atmosfera mai informala, nu se merge cu catalogul”, a spus aceasta. 

Pe de alta parte, specialistii atrag atentia ca sistemul actual ii poate afecta pe cei din familii mai saracei, copiii care se pomenesc ca, spre deosebire de alti colegi, ei nu au bani de excursii si iesiri. Altii sugereaza ca luna aprilie nu e tocmai indicata, mai ales ca anul trecut a plouat toata saptamana respectiva si sugereaza ca Scoala Altfel sa fie mutata in aprilie. 

Foto: epochtimes-romania.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *