PubliNews

Scene de film la Mormântul lui Mihai Viteazul! Discursul de peste veacuri al marelui Voievod Mihai Viteazul și una dintre cele mai importante bătălii purtate de acesta pentru reîntregirea neamului, vor fi reconstituite în cadrul unui spectacol

Scris de 256

Primăria Municipiului Turda vă invită la cel mai spectaculos eveniment, dedicat Centenarului Marii Uniri: “ROMÂNIA 100” – Mihai Viteazul – Prima Unire a tuturor românilor. Filă de istorie reconstituită.

Spectacolul de reevocare istorică, realizat de celebra trupă de actori și cascadori LUPII ALBI, prezintă discursul de peste veacuri al marelui Voievod Mihai Viteazul la Centenar, una dintre cele mai importante bătălii purtate de voievod pentru unirea celor trei țări române, precum și momentul festiv al încoronării acestuia în Cetatea Alba Iulia.

Voievodul valah va fi interpretat de nimeni altul decât tenorul Vlad Miriță, care de mai bine de 5 ani joacă alături de Lupii Albi în toate spectacolele de reevocare istorică ale acestora. Distribuția de excepție este completată de mari actori ai teatrului și filmului românesc: Ioan Isaiu îl joacă pe Andrey Bathory, Elvira Deatcu este Doamna Teodora, iar vestitul general Baba Novac este adus la viață de Bogdan Jianu, cel ce semnează regia și scenariul spectacolului. Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi și Adrian Curpene sunt Frații Buzești, iar Radu Micu îl întruchipează pe scoțianul John Smith. Personajul Malaspina, consilierul lui Bathory este Dan Ionescu.

Scenele de reevocare istorică, ce vor fi interpretate la Turda, fac parte dintr-un spectacol mai amplu, Mihai Viteazul, din repertoriul extrem de vast al Lupilor Albi, în care figuri marcante ale istoriei naționale sunt readuse la viață: Vlad Țepeș – Dracula, Ștefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu, Iancu Jianu, Regina Maria etc.

Aproximativ 15 cascadori profesioniști, cărora li se vor alătura peste 30 de voluntari din municipiul Turda, vor completa tabloul general al acestui moment de mare încărcătură istorică.

LUPII ALBI sunt o Asociație Culturală al cărei obiectiv este securizarea, conservarea și promovarea istoriei și a valorilor naționale prin reevocarea momentelor ce ne-au definit ca popor, ca nație. Actorii și cascadorii profesioniști din această echipă și-au unit forțele pentru a readuce în atenția publicului “ISTORIA CA UN SPECTACOL”.

 

 

Evenimentul “ROMÂNIA 100” – Mihai Viteazul – Prima Unire a tuturor românilor. Filă de istorie reconstituită, va avea loc duminică, 19 august, începând cu ora 18.00, în Parcul Mihai Viteazul (lângă Mănăstirea Mihai Vodă). Spectacolul durează aproximativ 50 de minute, iar pentru buna desfășurare a evenimentului și pentru a vă asigura un loc cu vizibilitate, vă sugerăm să ajungeți la locație la ora 17.30.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Brand Finance Banking 500, 2023: valoarea brandului Banca Transilvania trece de 500 de milioane USD
 • Acum 4 hours Politica
  Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, privește detașat măcelul PSD – PNL: ”Rocada din mai nu ne privește”. Dar, totuși, poate rămân oamenii lor în posturi… Se poate? Se poate?
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Zice Boc, că fără luminoasa sa viziune și administrare, Cluj-Napoca era un ghetou. Reforma de ”neghetou” a lui Boc se vede cel mai bine de la Pata Rât și din cartierele de blocuri plantate peste case prin Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”
 • Acum 6 hours Vocea ta
  OCHIOMETRIC, polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au apreciat că bunurile sustrase prin intrarea prin efracție într-un spațiu privat nu e cine știe ce valoare. Așa că nu s-au mai ostenit să ancheteze. Rugăm, onor conducerea IPJ Cluj, să ne explice și nouă de la ce valoare a bunurilor sustrase își mișcă polițiștii cururile de pe scaun să ancheteze un furt?
 • Acum 7 hours Din oras
  SUPERCOM e ca la lăudatul pom: E plin de gunoaie neridicate. Ca la lipsa de concurență cu care ne-a încălțat administrația publică locală. Boc ne zice să le mai dăm o șansă
 • Acum 7 hours In vizor
  În imaginarul lui Emil Boc, “Clujul, ca zonă metropolitană, nu a pierdut populație. E un model de dezvoltare”
 • Acum 9 hours Politica
  The Economist: “România are o democraţie “deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria”
 • Acum 9 hours Politica
  PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: “Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului”
 • Acum 11 hours Politica
  Poate aflăm cum de a fost “capabil” ministrul Energiei, Ionuţ Popescu, să facă pe genunchi ordonanţa prin care OMV Petrom a reuşit să se sustragă de la plata “taxei de solidaritate” în România
 • Acum 12 hours In vizor
  Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
 • Acum 13 hours Din oras
  NUMAI ŞASE-S NOROCOASE: Aproape trei milioane de lei pentru “cotizații și contribuții” pentru șase entități care activează ca ONG – uri
 • Acum 1 day Din oras
  Municipalitatea a pus ”în discuție” un PUZ pentru culoarul de mobilitate nord, Pod Oașului-Răsăritului – Pod Ira. Este zona în care Prime Kapital va investi 330 milioane euro, ”după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului”
 • Acum 1 day Vocea ta
  Dr. OSĂ și mr. NOSĂ: Mai puneți mult botul la OSĂ-urile lui Boc?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE