Din oras

Vara blocurilor contestate. Primăria a mai aprobat o clădire de birouri de patru etaje, în buricul târgului. Vecinii au venit cu argumente care au fost făcute praf de beneficiar

Scris de 1,303

O clădire de birouri de 3 etaje plus unul retras va fi construită pe strada Victor Babeș nr. 5, cu toate că vecinii s-au opus vehement acestui proiect. Această practică a Primăriei și a investitorilor a devenit deja o obișnuință în Cluj-Napoca. Nu se mai ține cont de reclamațiile vecinilor, iar la orice sesizare a acestora există o explicație și o soluție. Oamenii se tem că structura clădirii în care locuiesc ei va fi afectată. Mai mult, traficul va fi dat peste cap și mai mult. Proiectul imobiliar este al omului de afaceri Gheorghe Irimieș și al soției acestuia, Simona Lucia Irimieș. 

La ultima ședință de Consiliu Local a fost votat PUD pentru o clădire de birouri de 3 etaje plus un etaj retras pe strada Victor Babeș nr. 5. Clădirea este amplasată în aliniament în front continuu, pe limitele laterale de proprietate și în retragere de minim 6 metri față de limita posterioară, conformarea fiind determinată de contextul generat de cadrul constituit adiacent; accesul auto și pietonal se realizează din strada Victor Babeș; staționarea autovehiculelor: spații specializate dispuse în subsolul construcției; echiparea tehnico-edilitară: completă pe strada Victor Babeș. 

Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprbat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din 14 septembrie. Vecinii s-au opus ferm acestui proiect. Fiecare dintre ei au venit cu argumente clare. 

“Nu sunt de acord cu documentația/proiectul PUD – construire imobil cu spații pentru servicii din următoarele motive: clădirea ce urmează a se construi depășește înălțimea clădirii de nr. 7 str. Victor Babeș ceea ce afectează iluminatul natural pe timpul zilei; clădirea de la nr. 7, inclusiv apartamentul meu, este o construcție veche, cu o fundație șubredă, realizată din cărămizi, clădirea prezintă fisuri, iar clădirea ce urmează a fi realizată este lipită de a noastră și se va produce șubrezirea totală a clădirii noastre, cu consecințe foarte grave asupra structurii de rezistență a clădirii. Forările și apoi săpăturile pentru fundația noii construcții va conduce la distrugerea efectivă a clădirii din str. Victor Babeș nr. 7, inclusiv a apartamentului nr. 5, proprietatea mea”, a notat Margareta Poponeț, unul dintre vecinii viitoarei clădiri de birouri.  

“O asemenea clădire de birouri și spații comerciale creează o aglomerație a zonei care și în prezent este sufocată de traficul pietonal și auto; nu se respectă înălțimea clădirii față de distanța de celelalte clădiri; împiedică însorirea clădirilor din zonă, care este deficitară și în prezent, chiar și fără această construcție; mecanismul liftului care va duce mașinile în subsolul imobilului va genera poluare fonică, mai ales în condițiile în care este lipit de imobilul meu”, a semnalat Lucreția Moldovan, vecină cu viitorul imobil. 

“Schimbarea destinației clădirii din locuințe în spații pentru servicii și birouri, cu suprafața și regimul de înălțime duse la maximum va afecta, prin volumul de activitate și circulație, suplimentar o zonă deja depășită grav de traficul pietonal și rutier existent.  A se avea în vedere și proiectele aprobate și nerealizate precum mall-ul/spitalul de urgență din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie de pe aceeași stradă”, a precizat, printre altele și Ciprian Septimiu Popovici. 

Oamenii acuză faptul că beneficiarul nu i-a contactat pentru soluționarea nemulțumirilor deși acest lucru le-a fost promis.

“În precedenta dezbatere a proiectului la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, Comisia și domnul primar au solicitat beneficiarului, prin arhitect Scripcaru să cotacteze vecinii și să aibă o discuție lămuritoare și constructivă pe tema acestui proiect până la data de 15.08.2017. Deși, beneficiarul solicită derogări de la PUZ din partea comisiei, acesta nu a contactat și nici nu a inițiat niciun fel de dialog până la această dată (21.03.2018), fapt care ne îndreptățește să ne îndoim de buna credință și grija acestora față de imobilul nostru pe perioada construcției”, au mai arătat vecinii. 

Beneficiarii afirmă că imobilul propus de ei “se înscrie în prevederile Planului Urbanistic General varianta 2014 din punct de vedere funcțional, al indicatorilor de ocupare a terenului, condițiilor de asigurare a necesarului de parcări pe parcelă, distanțele față de limitele de proprietate etc; regimul maxim de înălțime permis este atins doar de fațada principală”. 

Potrivit beneficiarului proiectului, imobilul vecin nu poate fi umbrit deoarece “soarele nu bate niciodată de la nord; de altfel, cele două imobile (5 și 7) ar avea calcane adosate, drept care neexistând ferestre pe peretele dinspre nr. 5 nu s-ar putea lua în discuție o eventuală umbrire sau însorire insuficientă a imobilului reclamanților”. ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 5 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 5 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 11 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 12 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE