In vizor

Scenariile pentru începutul noului an școlar urmează să fie anunțate de Direcțiile de Sănătate Publică

Unitățile de învățământ preuniversitar vor primi luni, 7 septembrie, situația epidemiologică de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), astfel încât pe baza acesteia să fie stabilit scenariul sub forma căruia va începe școala din fiecare localitate la nivel de județ. Scenariile sunt în număr de 3, iar pe baza acestora elevii vor participa fizic la ore 100%, fie în sistem hibrid 50%, fie orele se vor derula în regim on-line în funcție de rata de răspândire a infecției cu coronavirus în localitatea respectivă. 

Luni, 7 septembrie, începe procedura stabilirii scenariilor în care vor debuta cursurile din 14 septembrie, care este prevăzută în cadrul Ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr 5487/1494/2020, unde se precizează că Direcția de Sănătate Publică va trimite o informare către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar, prin care acestea sunt înștiințate care este rata de infectare din localitatea lor, adică numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori.

„Până la data de 10 septembrie, în funcție de situația epidemiologică, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean/al municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, prevăzute în ghidul din anexa nr. 1”, ae arată în actul normativ citat. 

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. Anisie a precizat că inspectorii scolari sunt optimişti că în 80% din şcoli elevii să se întoarcă în clase, după ce la finalul săptămânii trecute Lucovid Orban anunțase că ministerul ia în calcul amânarea începutului de an școlar pentru data de 1 octombrie. 

„Sigur că au fost discuții pe tema asta. Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.red.).

Există puncte de vedere exprimate de specialiști care spun că atât profesorii cât și elevii care vin din concedii, pe anchetele epidemiologice o mare parte din cei infectați au spus că au fost în concediu, sau într-un weekend, într-o deplasare de concediu și s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie.

În mod evident vom anunța în timp util dacă se va lua o decizie, deocamdată sunt niște opinii care au fost exprimate. Deocamdată sunt lucrurile așa cum l-am anunțat”declara Orban la finalul săptămânii trecute. 

CITEȘTE ȘIElevii ar putea începe școala din 1 octombrie. Orban: „În mod evident, vom anunța în timp util dacă se va lua o decizie…”

Conform deciziilor de ultimă oră, începutul de an școlar nu va fi amânat, astfel încât noul an școlar va începe în data de 14 septembrie, iar Direcțiile de Sănătate Publică urmează să comunice modul de desfășurare a orelor în funcție de situația epidemiologică specifică fiecărei localități. 

Părinții, elevii, dar și cadrele didactice sunt deja obișnuiți cu lipsa de comunicare a ministerului Educației, declarațiile contradictorii și promisiunile electorale privind asigurarea tuturor măsurilor pentru protecția elevilor, cât și dotarea acestora cu dispozitive digitale pentru participarea la orele online. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *