In vizor

SCENĂ în aer liber amenajată de Primăria Turda între BLOCURI. Vecinii rămân fără liniște, fără soare și fără locuri de parcare

Scris de 89

Locuitorii blocului de pe strada Piața 1 Decembrie nr.3 din Turda nu mai au liniște de când Primăria condusă de Cristian Matei și-a propus să construiască secția etnografică a Muzeului de Istorie Turda chiar sub balcoanele lor. Locatarii au încercat toate căile pentru a modifica acest proiect, fără mare succes însă.  

Primăria municipiului Turda a aprobat în 2018 proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului Înființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda, ce urmează să fie realizată pe strada Piața 1 Decembrie nr 5. 

Conform documentației tehnico economice, principalele lucrări ce se vor executa sunt: un corp de clădire nou S+P+E, amenajarea întregii parcele a imobilului și amenajarea accesului dinspre vest cu parcările aferente.  

Pa parcelă va fi amenjat un pavilion acoperit pentru spectacole în aer liber, mobilier modular pentru spectacole și odihnă, spații verzi (gazon, arbuști). De asemenea, se propunea realizarea unei platforme de parcare cu 18 locuri și o cale de circulație cu două benzi. 

 

Ce nemulțumiri au vecinii? 

Vecinii care locuiesc în blocul situat pe strada Piața I Decembrie numărul 3 acuză faptul că nu au fost întrebați sau consultați cu privire la acest proiect al Primăriei. Hotărârea de Consiliu Local a fost aprobată fără implicarea sau consultarea vecinilor.  

Aceștia reclamă că noua clădire a secției etnografice de P+1 va afecta însorirea apartamentelor din blocul de locuințe ce are o înălțime de P+2. În aceeași situație se regăsește și o casă situată pe aceeași linie de amplasament.  

Studiul de însorire realizat a dezvăluit însă că în ceea ce privește însorirea, aceasta s-ar încadra în prevederile legale. Respectiv, locuitorii blocului situat la numărul 3 vor avea 2 ore și 20 de minute de soare. Totodată, potrivit Codului Civic, articolul 615, este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere sau balcon. Se pare că distanța a fost încălcată chiar de cei care au construt blocul, deoarece distanța este de doar 1,56 m.  

Cetățenii acuză că proiectul prevede amenajarea locurilor de parcare la doar 1 m distanță de locuințele lor, asta chiar dacă Ordinul nr 119 din 04 februarie 2014, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind modul de viață al populației prevede că spațiile amenajate pentru gararea și parcarea autovehiculelor trebuie situate la minim 5 metri distanță de ferestrele camerelor de locuit.  

De asemenea, amplasarea unei scene în aer liber pentru spectacole între blocuri va aduce grave prejudicii liniștii și siguranței locuitorilor din zonă.  

Din studiul planului de amplasament și delimitare rezultă vor fi create locuri de parcare ce vor aparține Muzeului de Istorie la care locuitorii nu vor afea acces.  

Locuitorii consideră că vor fi privați de posibilitatea folosirii unor alei și spații în jurul blocurilor. Amprenta viitoarei clădiri și infrastructura adiacentă va duce la o diminuare drastică a căilor de acces și al imposibilitatea parcării în apropiere.  

Nu doar cei care își parcau mașina în jurul blocurilor vor rămâne fără locuri de parcare, ci și cei care aveau garaje. Primăria municipiului Turda i-a somat deja pe proprietari să le desființeze. 

”Odata cu proiectul vor sa darame si singurele garaje unde ne parcam masinile, in zona nefiind amenajate nici un loc de parcare deoarece a fost vandut spatiul verde dintre blocuri”, dezvăluie unul dintre proprietari.  

Proprietarii au fost somați să își desființeze garajele și au termen până în 15 decembrie, asta chiar dacă ei aveau contract de închiriere încheiat cu Primăria Turda până în 2023. 

Vecinii și-au căutat dreptate la toate instițuțiile statului, fără mare succes însă. Primăria Turda se încăpățânează să demareze acest proiect care îi va afecta pe cei care locuiesc în blocul situat pe strada Piața 1 Decembrie numărul 3. Practic acei oameni vor fi nevoiți în primul rând să suporte zgomotele cauzate de șantierul deschis la demararea noii construcții. Ulterior, aceștia vor fi deranjați de scena în aer liber. Mai mult, rămân fără garaje și fără locuri de parcare, dar și fără o serie de alei pe care la utilizau până acum. Dincolo de necesitatea acestui proiect, Primăria trebuia să găsească o soluție astfel încât viața celor aflați în vecinătate să nu fie afectată iremediabil. 

Sub pretextul utilității publice, Primăria intră cu bocancii în curtea blocului în care locuiesc și le răpește mare parte din spațiu pe care îl utilizau. Locuitorii blocului situat la numărul 3 intenționează să își caute dreptatea în instanță. ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 1 hour Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 4 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 5 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 6 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 7 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 7 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 8 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 8 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 10 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 11 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE