Un proiect inițiat în septembrie anul curent prin care Primăria anunța un parc electoral în cartierul Mănăștur, după demolarea unei centrale termice, ajunge din nou pe masa consilierilor locali, patru luni mai târziu, pentru aprobări suplimentare. Acum, aleșii clujenilor trebuie să aprobe demolarea parțială a imobilului situat în strada Primăverii, ca urmare a încetării producerii și furnizării energiei termice în sistem centralizat, precum și a stării de degradare a imobilului. După demolarea centralei termice, administrația locală intenționează amenajarea unui parc de cartier, cu peste 2 milioane de lei. Un loc de joacă pentru copii care va include și un Post de Transformare electrică.
Amplasamentul se găsește în zona vestică a municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mănăștur, str Primăverii, pe un teren în pantă ușoară, neafectat de fenomene de instabilitate.
Imobilul existent cuprinde o clădire având un regim de înălțime parter (C1). Pe latura nord-estică înglobat în sistemul structural există un corp (6,35 x 5,64 m) Post de Transformare.
În contextul în care în urma analizei efectuate s-a constatat o degradare a imobilului – construcția are o vechime de peste 30 de ani – specialiștii au propus desființarea acestuia, din motive de modificare ale imobilului – din centrală termică în parc de cartier – fără să fie însă afectat Postul de Transformare.
Altfel spus, noul parc de cartier din str Primăverii va fi situat pe amplasamentul unei centrale termice, ce urmează să fie desființată, dar va îngloba postul de transformare care nu va fi atins de demolările proiectate de administrația locală.
Mai mult chiar, parcul din cartierul Mănăștur va reprezenta un spațiu de joacă amenajat pentru copii.
Cel mai probabil, modelul care va fi aplicat în strada Primăverii, pentru noul parc destinat copiilor, va reproduce situația unui parc asemănător din cartierul Gheorgheni, de pe strada Constantin Brâncuși.
În Parc/loc de joacă Brâncuși ciupercă, locul de joacă, destinat în mod firesc copiilor, este situat în imediata apropiere a unui post trafo electric.
După cum putem citi la lege, potrivit Normei Tehnice din 9 martie 2007 (*actualizată*) privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice – revizia I:
Art 17 alin. 2)
Zona de siguranţă, ţinându-se seama de tipul constructiv al postului, respectiv al echipamentului cu care acesta este echipat, se stabileşte astfel:
a) pentru posturi de transformare dotate cu echipament cu ulei, de tip aerian, respectiv pentru posturi de transformare, puncte de alimentare, cabine de secţionare amplasate la sol, îngrădite, zona de siguranţă este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 20 m de la limita zonei de protecţie;
b) pentru orice tip de post de transformare, punct de alimentare, cabină de secţionare, prevăzută cu echipament uscat, zona de siguranţă coincide cu zona de protecţie;
c) pentru posturi de transformare, puncte de alimentare, cabine de secţionare supraterane, amplasate în cabină metalică, în construcţie zidită/în anvelopă de beton sau înglobate în clădiri, precum şi pentru posturi subterane, prevăzute cu echipament cu ulei sau uscat, zona de siguranţă coincide cu zona de protecţie;
Oricum, postul de transformare e unul autentic, de pe vremuri.
Cu adevărat neplăcut de periculos este faptul că parcul destinat copiilor, cu aparate de joacă, va include, la nevoie, și Postul de Transformare.
sursa captură: primăriaclujnapoca.ro
Consilierii locali vor aproba astfel, trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Cluj-Napoca și demolarea imobilului situat în str Primăverii:
Centrală termică cu suprafața construită la sol de 591 mp, edificată pe terenul în suprafață de 950 mp.
Imobilul a avut destinație de centrală termică de cartier, cu indicativul CT 19 Mănăștur, aflat în administrarea Regiei Autonome de Termoficare. Iar demolarea acestuia este motivat de faptul că toți consumatorii racordați la instalațiile de alimentare cu energie termică sunt deconectați de la sistemul centralizat, respectiv din acest obiectiv nu se mai livrează energie termică, centrala fiind eliberată de toate echipamentele necesare producerii și furnizării energiei termice.
„În partea nord-est a construcției este înglobată în sistemul structural o încăpere cu suprafața de aproximativ 35,8 mp în care este instalată aparatura specifică unui post de transformare a energiei electrice”, se arată în documentația ce însoțește proiectul de hotărâre.
Întrucât se menține necesitatea Postului de Transformare, în condițiile imposibilității mutării acestuia – fiind asigurată astfel modificarea nivelului tensiunii energiei electrice de la medie tensiune la joasă tensiune, în vederea alimentării cu energie electrică a consumatorilor – noul parc realizat de administrația locală în cartierul Mănăștur, pe vechiul amplasament al unei centrale termice de cartier, va include și postul de transformare.
Potrivit hotărârii adoptate de administrația locală în septembrie, noul parc din strada Primăverii va include:
Crearea de alei și amenajarea unei zoen verzi tânără – cu arbuști decorativi și gazon rulat.
Montarea unor echipamente de joacă pentru copii
Montarea de aparate de fitness – inclusiv pentru persoanele cu dizabilități
Amplasarea unui foisor
Montarea unor mese de pin-pong/min. 2 bucăți
Montarea de covoare din dale de cauciuc și borduri
Montarea de dale de cauciuc tip Șotron și bordurile aferente
Montarea de bănci și băncute
Montarea de cosuri/pubele de gunoi inteligente
Amplasare iluminat public inteligent
Montarea unei cismele
Montarea unui panou cu regulamentul si orarul de functionare
Obiectivul de investiții este amplasat în cartierul Mănăștur, pe o suprafață de teren de 950 mp.
Durata de realizare a investiției este de 24 de luni, adică de doi ani de zile.
Valoarea totală a investiției:
Fără TVA – 1.741.671,99 lei
Cu TVA – 2.070.291,90 lei. Finanțarea va fi făcută din bugetul local.