In vizor

Scandalul manualelor greșite se mută în Parlament: Directorul Editurii Pedagogice, “managerul” școlit de SRI, va fi audiat de parlamentari

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a hotărât marți ca, pe 12 septembrie, să fie invitată la audieri în cadrul Comisiei directorul Editurii Pedagogice, Maria Mihaela Nistor. Audierea are loc pe tema greșelilor din noile manuale școlar, a anunțat deputatul PMP, Robert Turcescu, citat de Mediafax.

“A fost votată azi (marți – n.r.) în Comisia de Învățământ a Camerei Deputatilor, la propunerea mea, invitarea la audieri în comisie a directorului Editurii Pedagogice, Maria Mihaela Nistor. Pe tema manualelor, evident. Se va întâmpla miercurea viitoare (12 septembrie-n.r)”, a scris Robert Turcescu pe Facebook.

Noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a, aprobat în iunie 2018 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Ministerului Educaţiei Naţionale, conţine mai multe greşeli. La fel și Manualul de Istorie, la fel și cel de Biologie.

După ce a făcut praf milioane de lei tipărind manualele cu greșeli flagrante, “managerul” școlit de SRI al Editurii Ministerului Educaţiei a anunţat că va corecta manualele, însă în variantă digitală.

“Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educaţiei Naţionale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziţiona, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând şi atenţionări cu privire la formatul letric. În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi cea a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi cea a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. îşi exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice.

Reamintim faptul că Maria Mihaela Nistor a fost aleasă director de un consiliu interimar al Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, deși nu avea experiență în domeniu, care ar fi recomandat-o pentru o această funcție. Maria Nistor a mai fost manager al unei societăți comerciale private, înainte de a prelua editura subordonată Ministerului Educației Naționale (MEN), dar nu a avut succes cu aceasta. Nistor a fost administrator și unic asociat al SC DICE Consulting Agency SRL, din Năsăud, Cluj. Această societate, rămasă fără activitate, a înregistrat, sub managementul Mariei Nistor, în 2016, o cifră de afaceri de doar 900 de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Tot de performanțe financiare negative se lovește Maria Nistor și la conducerea Editurii Didactice și Pedagogice.

CITEȘTE ȘI: Falimentul editurii Ministerului Educației se face cu ajutorul unui “manager” școlit de SRI. Cariera Mariei Mihaela Nistor, coordonată de rectorul Academiei SRI

Maria Nistor a predat la Universitatea “Babeș-Bolyai” (cadru didactic asociat), deși nu are lucrări științifice incluse în bazele de date internaționale reprezentative. În 2015, Maria Nistor a obținut titlul de doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea “Babeș Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonator al lucrării i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat. Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului său, la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan („Informaţii clasificate în balanţă” şi ”Securitate umană – o abordare diferită”, în 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vătămare corporală și a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *