Anchete

SCANDALOS! Mancarea bolnavilor internati in sectiile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj este transportata in conditii MIZERABILE! Urmareste circuitul TOXIC filmat cu camera ascunsa!

Sistemul sanitar din Romania este infectat de foarte multi ani cu virusul incompetentei celor care sunt chemati sa administreze bugetele sarace ale unor spitale in a caror infrastructura nu se investesc niciodata suficienti bani.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj a picat de cateva luni pe mainile unei echipe administrative, in frunte cu doctorul in economie, Petre Susca, a carei viziune manageriala pentru salvarea de la un iminent faliment a acestui mastodont care cuprinde peste 30 de cladiri distincte, se rezuma la sintagma „de unde mai taiem?”. Atat.

„Felcerul” Susca si ceilalti „macelari” din conducerea Spitalului Judetean Cluj, puternic sustinuti de Ministerul Sanatatii si de universitari de calibru ca neurochirurgul Stefan Florian, s-au apucat serios de „taiat” linii de garda, paturi si destine…

Peste noapte, asa cum Ziar de Cluj a prezentat in doua articole succesive, aici si aici, viata unor medici, care oricum se abtin cu greu sa nu le ia urma celor 20.000 de colegi plecati in ultimii ani peste granite, a fost bulversata de interventia brutala a conducerii SCJU.  Aceasta, prin „masurile de organizare-reorganizare  pentru eficientizarea activitatii si reducerea costurilor”, a dat peste cap circuitul de ingrijire a bolnavilor in mai multe clinici universitare.

De la 1 septembrie 2014 au fost desfiintate garzile de la clinicile de: Oftalmologie, Diabet, Reumatologie, Dermatologie, Chirurgie Buco-Maxilo- Faciala I si o linie de garda de la Chirurgie 1.

Medicii rezidenti s-au trezit peste noapte cu decizii prin care au fost obligati sa faca garzi neplatite, tratand cazuri grave, fara a mai beneficia de expertiza unor medici specialisti care sa-i sustina. Unii dintre ei s-au transformat in „casuta vocala” si ii trimit la plimbare pe pacientii care suna la telefonul clinicii pe linia de garda cu mesajul: „Ne pare rau, nu va putem ajuta cu sfatul unui medic specialist, reveniti maine la clinica intre orele…”

Asta in cazul in care mai apuca ziua de maine… am adauga noi, mai ales ca bolnavii, suferinzi de diabet, spre exemplu, sunt dependenti de interventia rapida a unui medic competent si cu experienta in situatii critice.

Mandatul conducerii Spitalului Judetean a inceput asadar sub semnul „ghilotinei”, lama masurilor asa zis reformatoare intrand adanc in trupul si asa mutilat al medicilor, care s-au  vazut pusi sub presiunea indeplinirii unor cifre si indicatori de performanta scosi din pix, ca si cand ar lucra in abatoare, nu in spitale. 

Nu trebuie sa fii expert in management ca sa vezi cu ochiul liber ca prioritatile conducerii Spitalului ar fi trebuit sa fie cu totul altele. Sunt multe clinici care se afla intr-o stare avansata de degradare, nu trebuie sa mergeti decat la Clinica de Oftalmologie sa vedeti cum arata acoperisul sau rugina de pe caloriferele din fata camerei de garda. Intrati in sala de asteptare unde bancile si scaunele sunt de pe vremea lui Stalin. Daca nu v-a pierit cheful de viata deja, traversati la Clinica de Dermatologie sa trageti o gura de aer plina de miros de mucegai care  te „trazneste” de la intrare, si exemplele pot continua la nesfarsit…

Infrastructura distrusa a clinicilor reprezinta doar partea mai vizibila a problemelor grave care afecteaza zilnic bolnavii tratati pe cele 1.770 de paturi ale spitalului.

Un bolnav a observat, Ziar de Cluj a investigat

Un pacient care citeste Ziar de Cluj si care „si-a facut veacul” in mai multe clinici din cadrul SCJU din cauza unor afectiuni complexe ne-a atras atentia printr-o scrisoare trimisa pe mail ca ar fi cazul sa urmarim circuitul prin care se transporta vasele cu mancarea pentru pacientii din Clinica Medicala II, ORL, Chirurgie II, Reumatologie. Atent la detalii, sarmanul bolnav ne-a marturisit ca, dupa ce a vazut cu ochii lui in ce sunt depozitate alimentele pentru bolnavi si pe unde circula carucioarele cu vasele pline si mai apoi goale, nu a mai pus gura niciodata pe mancarea venita de la spital.

Timp de 2 saptamani am investigat cu atentie modul in care este construit sistemul de distribuire a hranei calde pentru bolnavii din aproape 20 de cladiri care apartin Spitalului Clinic Judetean. De fapt, in loc de sistem am gasit haos, lehamite si o mizerie indescriptibila.

Urmariti cu atentie filmul evenimentelor din zilele de 6, 9 si 10 octombrie, derulat cu ajutorul imaginilor video si a fotografiilor in zona Palatului Nou de pe strada Clinicilor (Medicala 2, Orl, Chirurgie 2, Reumatologie)

Sterilizare prin jeg si rugina

ZIUA 1: marti 6 octombrie, intervalul 11.10- 12.00, intalnirea de gradul 0 cu cele trei carucioare ruginite, acoperite cu doua cearsafuri si un tol mizerabil.

Am intrat plin de curaj prin spatele Clinicii Medicala II la indicatiile precise ale pacientului. Forfota multa, circulatie sugrumata de ambulante care trebuie sa circule pe strazile inguste si pline de gropi din spatele Palatului Nou, asa cum a primit denumirea aceasta cladire cu foarte multi ani in urma. Patrundem pe un coridor ingust, mizerabil, pe jos, o pereche de botosei folositi, ajung rapid in zona de la parter rezervata Clinicii de Reumatologie.

Puhoi de lume… oameni lipiti de perete. Identific imediat trei carucioare, unul este inca gol (aveam sa aflu mai tarziu ca era rezervat vaselor care veneau de la Diabet) si doua acoperite cu un cearsaf patat cu o substanta galbuie. Nu trec decat cateva secunde si cum se poate vedea lesne din imagini.

Pe langa vasele goale, trece triumfator un asistent medical cu o trusa in care are materiale sanitare.

Timpul trece greu, mai ales pentru cele 4 femei care par a fi infirmiere. Le aud injurand apasat soferii care intarzie. Se face ora 11.40 si apare o alta infirmiera de la capatul coridorului care cara un alt carucior intr-un zdranganit infernal de vase. Ajunge gafaind langa colegele care se grabesc sa iasa afara pentru a se racori, tragand dintr-o tigara pana vine „papucul”. Ma uit atent la al treilea carucior, partea superioara este complet ruginita. Vasele sunt inscriptionate cu vopsea rosie, se distinge clar, CH 1, de la Chirurgie 1 si ORL, sunt foarte scorojite si ruginite pe alocuri. Aspectul exterior deplorabil al butelcutelor este „salvat” de un pled slinos care troneaza fara jena peste vasele din care au primit mancarea pacientii. La un interval foarte scurt de timp, de pe scari coboara o infirmiera durdulie care taraie pe langa carucioarele cu vase, avand pe chip o seninatate angelica, sacul cu…gunoi menajer.

Sunt norocos, aproape de ora 12 mai trece un asistent medical pe langa carucioarele cu vase, pe acelasi coridor, cu o trusa medicala in mana care contine instrumente probabil, fooooartee sterile.

Ora 12.03. Vine Dacia „ Papuc”,CJ-94 SJU. „Ma, unde-ai fost, cat ii ceasu?”

 

Masina a intarziat inacceptabil pentru cele trei infirmiere care au asteptat de la 11.15 omorandu-si timpul cu mici barfe despre cine cu cine s-a mai cuplat prin spital. La un moment dat una dintre ele se arata preocupata ca se „raceste mancarea”. La cateva minute dupa ora 12 apare si bolidul. Filmez cu nesat.

Dacia este ponosita tare, femeile arunca vasele golite de mancare de-a valma in „Papuc”, in spate nu este nici macar o folie pusa pe grilajul de lemn negru de murdarie. Pe strada ingusta dinspre Centrul de Diabet apare o alta infirmiera gafaind vizibil cu vasele zdranganind lugubru. Mi-a venit in minte Radu Gheorghe…Danga-langa, suna-n asfintit talanga.

Ma intorc pe coridor sa vad daca cele doua cearceafuri murdare au plecat impreuna cu vasele si inspirat se opresc la spalatorie. M-am linistit, cearsafurile au ramas pe loc, agatate de carucioare, asa cum se poate remarca foarte lesne pe filmare.

Plec cu gandul ca trebuie sa revin peste doua zile, de data aceasta, dimineata, sa ma asigur ca nu am visat sau ca intamplarile din acea zi de 6 octombrie, au stat sub semnul paranormalului.

 

Vasele, langa sacii „Pericol Biologic”

 

ZIUA 2: joi, 9 octombrie, ora 7.10-7.30, aceeasi locatie, Dacia „Papuc” Reloaded, aceleasi cearsafuri murdare, in plus apar sacii „PERICOL BIOLOGIC”

M-am reintors cu entuziasm la locul faptei si intr-adevar, asa cum speram, lucrurile s-au „imbunatatit” simtitor. In primul rand, dupa cum se poate vedea pe imagini, aceleasi cearsafuri murdare si nelipsitul pled pestilential, care acopereau  vasele goale marti la pranz, isi pastrasera locul de cinste si doua zile mai tarziu, in dimineata zilei de joi, 9 octombrie. Rugina de pe tablia care are contact direct cu vasele unde se depoziteaza mancarea suferinzilor apare mai clar in lumina neonului.

Mi-a sarit complet somnul din nari in clipa in care am vazut la nici doi metri de carucioarele cu vase cum tronau ditamai sacii cu lenjerie proveniti de la saile de operatii din sectiile Palatului Nou. Pe unul dintre cei 10 SACI pe care scrie mare PERICOL BIOLOGIC se poate vedea si provenienta salilor de unde vine lenjeria, Clinica ORL.

 

Soseste la ora 7.30, nu stiu daca „la tanc”, acelasi „junghi” de Dacie „Papuc”. Scenariul cu infirmierele se repeta, sunt putin disperat, tolul si unul dintre cearsafuri a disparut, unul ramane atarnat de unul dintre carucioare. Nu stiu de ce, incepe sa ma roada stomacul, dar sigur nu de foame.

 

Atentat la sanatatea pacientilor

 

ZIUA 3: vineri, 10 octombrie 2014, ora 7, Cum sa ne bagam picioarele in mancarea bolnavilor din Spitalul Clinic Judetean Cluj… 

Circuitul toxic al vaselor in care se transporta mancarea catre bolnavii din clinicile administrate de Spitalul Judetean, un adevarat atentat organizat la sanatatea pacientilor, a putut fi urmarit in toata hidosenia si absurditatea lui in imaginile postate mai sus.

Curiozitatea m-a indemnat sa filmez in dimineata zilei de 10 octombrie si locul de unde pleaca mancarea catre clinicile SCJU, bucataria spitalului. Acest fragment video chiar nu are nevoie de sunet, imaginile sunt foarte concludente.

Totusi, de „amorul artei”, si pentru ca managerul Spitalului, Petre Susca, ingaduie ca transportul hranei calde pentru pacientii din cele peste 20 de sectii sa se desfasoare in aceleasi conditii si circuit ca pentru porci, trebuie sa stiti ca tanarul din imagini care isi baga picioarele in papucul plin cu mincare a facut acest gest fiind un „galanton”. Se poate vedea cum duduia din apropierea tanarului, amabila si plina de gratie, se oferise sa paseasca dumneaei prima printre vasele pline cu mancarea destinata  „animalelor”, pardon, bolnavilor din spital.

Cum sa nu apreciezi in ziua de astazi politetea si eleganta mai ales cand se manifesta in circumstante atat de speciale!

 

„Cotete” care transporta orice

 

Sistemul de transport si distributie al hranei calde si a vaselor se desfasoara in aceleasi conditii in TOATE clinicile si sectiile Spitalului Clinic Judetean Cluj.

 Masinile care transfera mancarea bolnavilor transporta ABSOLUT ORICE.

La toate sectiile din SCJUCJ aceleasi masini duc mancarea pe sectii. Toate sunt la fel, Dacii Papuc vechi, intr-o stare avansata de degradare.

La Cinica de Endocrinologie (sectia de unde a plecat sa salveze Spitalul Judetean si doamna doctor Cristina Ghervan, Directorul Medical), in pavilioanele Neurologiei, la Boli profesionale merge de obicei masina cu numarul CJ 27 SCA. Laboratorul de Sanatate Mintala din zona Grigorescu este deservit de autovehicolul Dacia  CJ 93 SCJ.

La Palat, adica la Medicala 2, Orl, Chirurgie 2, Reumatologie de obicei vine CJ 94 SCJ. La restul sectiilor ce se afla in curte (Chirurgie1, Nefrologie, Ginecologie I, Medicala 1, Oftalmologie, Dermatologie) descarca si incarca de obicei Dacia cu numarul de inmatriculare CJ 95 SCJ.

 „Cotetul ” CJ 92 SCJ este Dacia care transporta lenjeria murdara si curata. Mai este o masina cu nr CJ 88 SCJ, tot Dacie, care mai mult transporta alimentele, cartofi, morcovi, mere etc.

Am spus de obicei, deoarece atunci cand o masina se strica, sau un sofer este in concediu, va dati seama ca totul se da peste cap… si se cara totul cu ce este disponibil.

Indiferent daca masina respectiva a transportat saci pe care scrie pericol sau materiale sanitare, poate duce fara niciun fel de probleme felul 1, 2 si desertul bolnavilor nerabdatori sa contacteze o toxiinfectie alimentara. Asemenea afectiuni au fost din belsug de-a lungul timpului, din motive care se deslusesc si cu aceasta ocazie.

Ziar de Cluj cere Ministerului Sanatatii sa demita in regim de urgenta Conducerea Spitalului Clinic Judetean Cluj!

 

Nu e nevoie de explicatii, ci de demisii!

 

Aceasta investigatie nu are nevoie de concluzii. Solicitam public ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care s-a dovedit operativ in aceasta toamna in mai multe situatii delicate din sistemul de sanatate, sa demita in regim de urgenta responsabilii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, condus de incompetentul si iresponsabilul manager, Petre Susca.

Cerem in acelasi timp o ancheta, transparenta, nepolitizata a conducerii Directiei de Sanatate Publica si a Directiei Sanitar Veterinare, care sa gaseasca solutiile necesare ca punctul 4 din viziunea bombastica afisata pe siteul Spitalului Judetean Cluj  Respect pentru demnitatea personala a pacientului sa nu ramana un slogan pe hartie, ci sa poata fi regasit in practica si prin modul in care este transportata si depozitata hrana calda catre capataiul bolnavului.

Ii dorim domnului manager Susca vizionare placuta si il rugam frumos sa comande o portie buna de mancare de la bucataria Spitalului, care sa ii ajunga pe masa dupa ce a parcurs in prealabil circuitul descris mai sus, unde au acces bolnavii din Clinica Medicala 2.

Stim ca este un domn generos, de aceea il rugam sa ii invite la masa si pe membrii Consiliului de Administratie, in frunte cu profesorul Florian, si, neaparat, degustarea sa se faca in prezenta doamnei conferentiar Ghervan, care este o sensibila si jumatate. Pofta buna, tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *