Din oras

Scaderea TVA nu a diminuat tarifele CTP. Transportul in comun la Cluj continua sa fie printre cele mai scumpe din tara

Scaderea TVA-ului cu 4% de la inceputul anului ar fi trebuit sa insemne automat preturi mai mici, facturi mai mici la utilitati si mai multi bani in buzunarul romanilor. Daca in multe cazuri diferenta de pret se vede, tarifele pentru transportul in comun in Cluj-Napoca au ramas neschimbate. Liviu Neag, seful Companiei de Transport Public, arata ca era imposibila scaderea preturilor.

“Am explicat deja o data presei de ce nu se pot scadea preturile. Am venit cu toate argumentele. Vi le dau si dumneavoastra”, a punctat Neag.

In punctul de vedere oficial transmis de CTP se arata ca cresterea veniturilor companiei din faptul ca TVA-ul a scazut la 20% este mult prea mica pentru a justifica o ieftinire a biletelor si abonamentelor.

“Conform Institutului National de Statistica, pentru perioada martie 2013 (ultima majorare de preturi) – decembrie 2016, indicele preturilor de consum la marfuri nealimentare este de 4,45%, iar la servicii este de 7,65%. In conditiile mentinerii actualelor tarife si scaderii cotei de TVA se va inregistra o crestere a veniturilor din activitatea de transport calatori in Municipiul Cluj – Napoca. Aceasta crestere reprezinta, fata de totalul veniturilor realizate de companie in anul 2015, un procent de 2,76%, procent mult mai mic decat cei doi indici ai preturilor de consum amintiti mai sus.
Temeiul legal al demersului nostru il constituie Ordinul nr. 272/12.12.2007 pentru aprobarea normelor cadru privind stabilirea, ajustarea si modificarea tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane, ordin emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice- ANRSC.
In aceste conditii, pentru desfasurarea in conditii cat mai bune a activitatii companiei, consideram oportuna mentinerea actualelor tarife la transportul public de persoane in Municipiul Cluj-Napoca”, au precizat oficialii CTP.

Clujul are printre cele mai scumpe servicii de transport in comun din tara. Un abonament lunar pe toate liniile urbane costa 125 de lei. La Bucuresti, un astfel de abonament costa 50 de lei, la Timisoara 93 de lei, iar la Brasov 70 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *