In vizor

Scăderea bugetului federațiilor sportive ar putea însemna, implicit, și mai puține medalii. Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC: „Noi, cu bugetul de anul trecut, am supraviețuit!”

Scris de 143

Din surse se confirmă că bugetul Federațiilor Sportive va scădea anului acesta cu 6%. Din aceleași surse aflăm că și bugetul Comitetului Olimpic Sportiv Român ar putea scădea în 2017 cu 15%. Ziar de Cluj l-a contactat pe Liviu Crișan, un reprezentant de marcă al sportului clujean, datorită căruia Clujul a devenit un centru important pe harta mondială a karate-ului, pentru a ne explica efectele posibile ale acestei preconizate scăderi bugetare. 

Liviu Crișan, președintele Federației Române de Karate WKC, președintele forului mondial WUKF (World Union of Karate-Do Federation), antrenor emerit și maestru emerit al sportului, a explicat că federația pe care o conduce, la fel ca multe altele, reușește doar să supraviețuiască cu bugetul pe care îl are la dispoziție, că o scădere bugetară ar însemna un lot redus de sportivi participanți la marile competiții internaționale:

„Eu nu am auzit încă despre această eventuală scădere de buget. Bugetul niciodată nu e suficient pentru că trebuie să te încadrezi exact în banii pe care îi primești. Federația mai are și sursele proprii. Nouă încă nu ni s-a comunicat nimic, nici măcar orientativ nu știm. 

Noi, cu bugetul pe care l-am avut anul trecut, am supraviețuit. În momentul în care ai un buget mai mare, poți să îți faci planuri mai mari. Noi, din bugetul pe care îl primim, nu putem face altceva decât să asigurăm un anumit lot. Dacă bugetul este mai mic, și lotul este mai mic, pentru Europene, Mondiale, pentru competițiile majore din exterior și pentru Campionatul Național, Cupa României. În momentul în care bugetul ar acoperi necesarul, necesarul fiind finanțarea unui lot mai mare, am putem duce un lot mărit, cu mai multe șanse de a câștiga locuri pe podium. Asta ar fi important. 

Comitetul Olimpic nu susține foarte mult federațiile, noi nu avem buget de la Comitetul Olimpic. Ei finanțează în special pregătirea Federației Olimpice și au unele burse, dar în special pentru sportivii din federațiile olimpice. Toate federațiile recunoscute în România sunt membre ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Dar finanțările se fac cu precădere în sporturile olimpice. 

Bineînțeles că sunt multe federații care doar supraviețuiesc sau își reduc activitatea la nivelul banilor pe care îi au, pentru că nu au altă soluție”, a precizat Liviu Crișan.

Așadar, o scădere a bugetul s-ar repercuta în mod direct asupra numărului de sportivi care pot participa la competiții și, indirect, și asupra numărului de sportivi medaliați, la nivelul întregii țări. Pentru că politica de sprijinire a sportului românesc se poate face, ca în oricare alt domeniu, doar cu bani, și nu cu vorbe. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE