Anchete

Darea în folosință a noului ansamblu imobiliar Platinia va crea un infern în trafic în zona fostei Fabrici de Bere. Emil Boc le recomandă clujenilor, în bătaie de joc, să circule cu bicicleta!

În câteva luni, ansamblul imobiliar Platinia de pe strada Moților, construit pe locația fostei fabrici de bere Ursus, va fi dat în folosință. Noul ansamblu imobiliar va fi compus dintr-o galerie comercială pe două niveluri, plus 320 de apartamente, și va avea o parcare subterană pe două niveluri. Cele două niveluri de shopping mall vor însuma aproximativ 13 000 de mp de magazine, cafenele și restaurante. Investitorii vor prelungi strada Oțetului pe lângă ansamblul imobiliar și o vor lega de Calea Moților printr-o cale de acces cu 3 benzi și jumătate. După ce va fi gata strada, ea va fi predată în administrare Primăriei, însă municipalitatea încă nu a găsit soluții de sistematizare rutieră în zonă, soluții adaptate noii situații din teren. 

„În momentul în care ne-au dat autorizaţia de construire pentru acest proiect, noi am trecut prin comisii, inclusiv la Siguranţa Circulaţiei, de atunci până acuma chiar nu s-au găsit soluţii, chiar nu s-au gândit absolut deloc că noi vom finaliza proiectul? O să le cedăm o stradă întreagă spre administrare, care totuşi are 3 benzi jumătate, e ditamai bulevardul, şi ei încă nu ştiu cum să soluţioneze problema? Soluţii sunt convinsă că s-ar putea găsi, cum s-au găsit şi în alte zone”, au precizat reprezentanţii Platinia pentru Monitorul de Cluj.

După ce ansamblul imobiliar Platinia va fi dat în folosință, sutele de noi locatari de aici și miile de clujeni care vor veni în centrul comercial vor transforma întreaga zonă într-un calvar rutier, la care primarul Emil Boc a găsit o modalitate de rezolvare cel puțin hilară: el le-a transmis viitorilor proprietari de apartamente să-și cumpere o bicicletă sau să se pregătească să meargă pe jos, pentru că în zonă nu vor fi modificări de trafic, pentru a le facilita acestora deplasarea. 

Se ridică întrebarea dacă primarul Boc a vorbit serios sau nu, dacă într-adevăr consideră mersul cu bicicleta drept o soluție de deplasare pentru locatarii viitorului ansamblu imobiliar, pentru că mersul pe jos ar putea reprezenta o alternativă doar pentru cei care vor avea și serviciul în apropiere. În plus, se mai ridică o a doua întrebare: clujenii care vor dori să își facă cumpărăturile în noul centru comercial vor trebui să vină și ei la mall cu bicicleta?

Clujul a ajuns, în viziunea lipsită de viziune a primarului, micul New York?

„Cei care vor sta acolo vor şti că vor ieşi foarte greu. Şi în New York, când ai apartament în centru, nici măcar nu ai loc de parcare. Stai într-un zgârie-nor, dar nu ai loc de parcare. Şi acolo va trebui să se ştie, dacă vrei să locuieşti acolo, te duci pe jos. Te duci pe jos pentru că prioritatea este axa principală est-vest, nu este axa secundară, ieşirea de acolo. Cei care vor locui acolo nu vor putea ieşi în trafic. Cei de acolo care stau în zona centrală şi îşi vor cumpăra apartamente, trebuie să ştie că acolo se vor duce mai mult cu transportul în comun sau pe jos. Nu poţi să stai şi în centrul oraşului şi să ai ieşire ca într-o altă zonă a oraşului mai puţin intens circulată. Nu se pune în discuţie să aducem modificări suplimentare, se vor adapta. Cei care vor opta să cumpere acolo locuinţe să ştie că acolo va fi un infern pentru ei să circule cu maşina. Ar fi mai preferabil să aibă bicicletă, să folosească transportul în comun sau să meargă pe jos”, a spus Emil Boc, citat de Monitorul de Cluj.

Declarațiile lui Emil Boc, luate în serios, îți dau aripi! Noroc că nimeni nu le ia în serios!

Dacă Emil Boc le recomandă viitorilor locatari mersul cu bicicleta, ne punem o altă firească serie de întrebări: 

De ce a închis municipalitatea Cluj Bike pe perioada de iarnă? De ce pistele de biciclete nu sunt deszăpezite, de ce nu există un contract de deszăpezire pentru acestea, de ce sunt folosite pistele ca loc de depozitare pentru zăpada aruncată de pe carosabil și de pe trotuare, ele devenind astfel impracticabile? Din moment ce se știa de doi ani de zile că în acea zonă va fi dat în folosință un nou ansamblu imobiliar, cu centru comercial la parter, cu peste 300 de apartamente, dacă se preconiza ca soluție deplasarea în zonă cu bicicleta, de ce nu a fost construită o infrastructură coerentă de piste de biciclete? Vor putea noii locatari, clujenii în general, să circule dinspre și înspre Platinia cu bicicleta? Pe unde vor circula bicicletele, pe carosabil, în traficul care va deveni infernal (care deja este oricum infernal)? Este sigur sau este periculos să circuli cu bicicleta prin infernul de mașini? Noii locatari vor circula cu bicicletele pe trotuare, le permite legea?

La toate aceste întrebări am încercat să răspundem cu ajutorul domnului Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca”:

„Eu cred că a fost un fel de glumă a primarului. Să fim serioși! E un fel de scuză pentru că s-a autorizat în mod aberant din punct de vedere urbanistic o clădire acolo, care nu are măsuri asigurate de circulație, pentru că astea nu se schimbă peste noapte și nu se schimbă numai acolo. Deci, asta e un fel de scuză penibilă pentru faptul că s-a dat o autorizație de construire fără să se asigure circulația. În zonă oricum e foarte aglomerat acolo. Cu implantul acesta de structuri, nu numai partea de locuire, ci și partea de mall, care atrage foarte multă lume, e previzibilă o creștere foarte puternică de trafic. 

Da, se poate, în principiu, să locuiești acolo și să nu îți ții mașina lângă casă. În alte părți, de exemplu, în Viena, e chiar firesc. Foarte puțini riverani își pot permite, în zona centrală a Vienei, să își parcheze mașina aproape de casă. Doar că acesta e un text (declarația lui Boc – n.r.) care e clar că e spus numai așa, ca o perdea de fum, ca o eschivă de la situație, pentru că nu e o politică generală a Primăriei, pe care să o implementeze peste tot în Centru, ci e doar o scuză față de acel imobil pe care l-au autorizat deși e clar că va fi o problemă foarte mare cu circulația. Și asta se întâmplă și în alte părți. 

În zonă nu este infrastructură pentru biciclete. Pe Calea Mănăștur nu ai nimic. Spre Centru, la fel, de acolo nu este! Înspre Uzinei Electrice este acea glumă de pistă care nu duce nicăieri și care se întrerupe prin stația de autobuz ș.a.m.d. Deci, nici vorbă! Eu zic că e o declarație doar în bătaie de joc! Zona e foarte aglomerată, de altfel. Nu este legătură în nicio direcție. Să circuli cu bicicleta pe trotuar e interzis de lege. Dacă nu ai pistă, poți circula numai pe carosabil, nu e voie pe trotuar, în nicio împrejurare!

Deocamdată astea sunt niște declarații, nu știu să existe o soluție conturată, în condițiile în care clădirile sunt aproape gata! Astea ar fi trebuit să fie dezbătute public, aprobate, conturate clar, înainte de a începe șantierul. Ori, la noi, când e aproape gata, cică se caută soluții! Acolo clar sunt niște probleme foarte mari și asta e o declarație așa, semi-glumeață, pentru a deturna atenția de la problema modului în care s-a autorizat acolo respectivul complex imobiliar! 

E o declarație neserioasă, nu merită discutat subiectul pentru că e o declarație aruncată în bătaie de joc! E evident că nu e nicio intenție serioasă a Primăriei, ar trebui să fie un document de politică publică, un plan de mobilitate urbană, să zicem că schimbăm trendul pe toată zona centrală, că facem, dregem! Asta e o scuză ieftină și glumeață pentru modul în care s-a autorizat acolo clădirea. Nu vreau să intrăm în această discuție pentru că e neserioasă, e în bătaie de joc! Pe mine mă umflă râsul! E o declarație care nici nu merită analizată și luată în serios! Eu refuz să iau în serios asta pentru că e zisă în bășcălie, e contrazisă de toate politicile și de toate documentele Primăriei! E o chestie declarată în bătaie de joc! Trebuie să fii foarte fraier să iei în serios și să discuți o asemenea declarație când e clar că nu are nicio intenție serioasă, nu reflectă viziunea și opinia reală! E dată așa, ca o scuză! Putea să zică: «Domnilor, beți Red Bull, că atunci aveți aripi și e cam aceeași chestie și nu vă trebuie mașini, că vă deplasați prin aer!» Și e cam în același registru!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *