In vizor

Sătui de Urbanismul de Cumetrie girat de "funăria" lui Emil Boc, activiştii clujeni au făcut o PETIŢIE şi îndeamnă la semnarea acesteia: "Stop dezastrului urbanistic din Cluj Napoca!"

„Pășim într-o nouă etapă în lupta împotriva dezastrului urbanistic din Cluj Napoca. Citește, semnează și distribuie #PETIȚIA către Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul de Stat în Construcții!

Dezastrul în derulare pe strada Victor Papilian – care afectează viața a zeci de familii și produce pagube materiale de sute de mii de euro pentru fiecare, arată că recentul trend al dezvoltării imobiliare la Cluj-Napoca, unul care combină disprețul fățiș al autorităților publice și al dezvoltatorilor imobiliari față de legi, norme, și regulamente, se generalizează.

În acest moment, locuitorii Clujului asistă neputincioși la surparea unei străzi întregi, cu casele lor cu tot. În ultima jumătate de an, între săpăturile autorizate de Primăria Cluj-Napoca și supravegheate de Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a format treptat un imens crater în faţa caselor de pe strada Victor Papilian. Un stâlp de electricitate s-a scufundat pur și simplu în pământ, porțile caselor și aleile s-au rupt, inclusiv rețeaua de gaz a fost afectată. Iar casele oamenilor, pentru care au muncit o viață, au început să o ia, pur și simplu, la vale.

Dezastrul de pe strada Victor Papilian nu este nici pe departe unic la Cluj-Napoca. Doar în luna martie a acestui an, cetățenii orașului au fost martorii și victimele a altor două cazuri răsunătoare: cel de pe str. Edgar Quinet și cel de pe str. Făgetului. Fiecare caz a produs și produce și astazi pagube materiale de ordinul milioanelor de euro.

În cazul de pe str. Victor Papilian, cetǎţenii au sesizat autoritățile încă din luna februarie 2021. Totuși, singura reacţie din partea autoritǎţilor a fost o vagă și șovăielnică restricţionare a circulaţiei pe stradǎ şi încheierea unui raport în care i se cere beneficiarului sǎ efectueze „umpluturi în zona sprijinirilor şi oprirea altor lucrǎri” – în luna august.

Măsurile luate în privința cazurilor de pe str. Edgar Quinet și str. Făgetului sunt similare: vagi și șovăielnice. În fața acestor date, noi, cetățenii ne întrebăm pe buna dreptate: ale cui interese sunt reprezentate, de fapt, de catre autoritățile noastre publice?

Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, avem nevoie să ne asigurăm ca autoritățile publice – în speță Primǎria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Inspectoratul de Stat in Construcţii (ISC) își fac treaba cu respectarea deplină a legii. În interesul cetățenilorşi al orașului.

Dezvoltarea imobiliară rapace însoțită de atitudinea disprețuitoare a autorităților față de drepturile și proprietatea cetățenilor este într-o escaladare îngrijorătoare la Cluj-Napoca. Acest fenomen ne va afecta viețile și ne va distruge orașul. Fără intervenția fermă a autorităților publice, dezastrele de pe străzile Victor Papilian, Edgar Quinet și Făgetului vor continua și se vor repeta.

Avem nevoie sǎ te implici şi tu! Hai să ne ajutăm reciproc, și să ne asigurăm împreună cǎ autoritǎţile respectǎ, monitorizeazǎ și promoveazǎ principiile, normele legale și bunele practici în domeniul urbanismului! O facem pentru noi înșine, pentru familiile noastre, pentru orașul nostru! Avem nevoie şi de semnǎtura ta! Spune-le şi prietenilor şi cunoscuţilor tǎi de aceastǎ petiţie! O facem pentru noi toți!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *