Din oras

Emil Boc, despre urbanismul clujean: „Nu suntem împotriva dezvoltării orașului. Dar totul cu decență și echilibru”. Ce spune edilul despre cafeaua servită cu Sile Pușcaș: „Asta a fost singura mea implicare și discuție”

Totul cu echilibru. În Cluj se poate construi, dar cu echilibru, susține Emil Boc. În mod repetat, cazul Sile Pușcaș este oferit de edil drept exemplu „negativ”: „Eu nu discut aceste lucruri decât pe bază instituțională”. Referindu-se la regenerarea zonei Expo Transilvania, primarul a reluat ideea dificultăților cărora a trebuit să le facă față administrația locală pentru a oferi un oraș pentru oameni, nu pentru profit, în condițiile solicitărilor imobiliarilor de a construi noi blocuri. Cel mai potrivit exemplu a fost cazul Sile Pușcaș, pe care primarul Emil Boc l-a invocat pentru a da un exemplu de așa nu.

„Acolo am semnat contractul de proiectare pentru realizarea acelui complex – parc, zonă de agrement, modernizarea străzilor. 

Încă o dovadă clară că, iacă-tă!, la Cluj au prioritate oamenii și nu betoanele. Și e un oraș pentru oameni, nu pentru profit.

Ce frumos ar fi dorit unii să facă acolo blocuri de 14 etaje, așa încât să împânzească Mărăștiul cu vreo 20 de blocuri. 

Până la urmă a trebuit să stăm 7 ani să câștigăm în instanță, dar am câștigat până la urmă.

Și așa vom câștiga toate procesele pe care le avem, chiar dacă asta înseamnă, repet, întârzierea lucrărilor.

Și în Zorilor, de a face parc, și în alte părți unde oamenii vor neapărat să facă betoane.

Am spus: Da, se poate construi în acest oraș cu decență și cu echilibru, pentru că nu suntem împotriva dezvoltării orașului. Dar totul cu echilibru. 

Că de-acum 2000 de ani, de la filososful grec Protagoras am învățat că totul este și trebuie să fie făcut cu măsură, cu echilibru, nu dezechilibrat într-o parte sau alta. 

Dacă le faci cu echilibru, atunci ai și autorizație de construcție, să se construiască, dar și spații verzi, și calitatea vieții.

Dacă nu se găsește acest echilibru și se cade dintr-o extremă-ntr-alta, atunci n-ai nici o șansă”, a explicat edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții telefonice la un post local de radio. 

Cazul Sile Pușcaș – exemplu negativ

Primarul Emil Boc nu a ratat ocazia de a oferi cazul afaceristului Sile Pușcaș drept exemplu „negativ”, iar aceasta întrucât după cum se știe, Clujul este un oraș pentru oameni, nu pentru profit!

Motto preluat de Emil Boc – doar la nivel declarativ – de la asociația civic activistă Căși Sociale ACUM! și utilizată frecvent, însă fără acoperire 

„Repet, eu nu înțeleg pe unii care se încăpățânează să se pună de-a curmezișul unui oraș, cum este, repet, proiectul din Zorilor. 

Dacă cineva poate să-mi spună că în cartierul Zorilor există un parc și mai este o altă locație în afară de aceea pe care o avem, singura la dispoziție să amenajăm un parc decent – că în Zorilor comuniștii au construit blocuri, eu n-am construit nici un bloc acolo, în zona Recuperare, da? Nu există, acolo, construite de către noi. 

Și să vii să te pui de-a curmezișul, să spui: Dom’le, eu cu orice preț vreau profit, lasă-l încolo de oraș, după ce orașul ți-a pus la dispoziție, în cadrul legal existent. și ți-a dat posibilitatea să dezvolți o grămadă de proiecte. 

Mai mult decât atât, donezi… Aici, iarăși e o chestiune care arată un anumit tip de abordare, la Platinia.

După ce că-ți construiești pe baza unei semnături pe care-ai dat-o, că donezi la Primărie o suprafață de teren, ca să se facă drum și să se lărgească acolo Calea Mănăștur, ca tu să poți realiza un obiectiv important și cu care ne mândrim în oraș, Platinia, să vii după aceea să ceri 2 milioane de euro?! 

Știți, m-am răzgândit, nu mai vreau să donez, mai bine dați-mi bani”, a declarat primarul Emil Boc. 

Întrebat de moderator dacă a avut discuții „la o cafea” cu Sile Pușcaș, Emil Boc nu a negat, dar a adăugat că comunicarea este una „instituțională”:

Este drept ce-am auzit, că ați stat la o cafea cu domnul Pușcaș? Și că v-ați cam înțeles? –  a fost intervenția moderatorului Napoca FM, Lucian Danciu. 

„Ne-am întâl… Cum să nu te înțelegi pe așa ceva?

Când ai un asemenea comportament, cum poți să te-nțelegi?

Eu nu discut aceste lucruri decât pe bază instituțională. 

Da, eu l-am apreciat foarte mult atunci când s-a implicat în sprijinirea echipei de tenis a României, care a stat și a fost cazată acolo, și l-am susținut cu toată convingerea.

Cu recomandarea către Federația Română de Tenis, da, să stea acolo, pentru că este o locație apropiată de Sala Polivalentă, e de calitate, merită. 

Asta a fost singura mea implicare și discuție. 

Dar de-acolo încolo să vii și să spui: Dom’le, donez, cu semnătură, da? Semnez că sunt de acord, altfel nu puteai să-ți construiești complexul Platinia, dacă nu donai acel teren, și după ce ți-ai făcut, te-ai văzut cu banii în sac, în căruță, în buzunar, să dai Primăria în judecată să spui: Dom’le, eu vreau și 2 milioane de euro acum?!”, a declarat primarul Emil Boc. 

Edilul Emil Boc a recunoscut că vizitează uneori complexul Platinia pentru a-și face cumpărăturile, apreciind calitatea acestui proiect. Dar a contestat înverșunarea unor imobiliari de a implica Primăria în procese și a bloca dezvoltarea orașului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *