Focus

Șase depozite de deșeuri neconforme sunt în județul Cluj. Ministrul Mediului: Tot ce înseamnă deșeuri va fi o problemă de 1000 de ori mai mare dacă în șase luni nu se deschide CMID

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului a declarat luni, la Cluj, că un an este prea mult pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și dacă, în șase luni nu va fi gata această investiție, problema gunoaielor va fi de 1000 de ori mai mare decât este acum. Clujul este județul cu cele mai mari deficiențe în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Ministrul Mediului a atras atenția că în momentul de față sunt șase depozite neconforme de deșeuri în județ, iar gunoiul Clujului ajunge și în alte zone din țară.

„Aveți la Cluj șase depozite neconforme, care trebuie să fie închise și la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă, este inadmisibil ca la șapte ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic și la cea mai mică ploaie, tot levigatul să nu ajungă cumva chiar în stradă. Cred că autoritățile locale, vorbesc în special de Consiliul Județean nu are niciun pic de responsabilitate, cred că măsurile pe care trebuia să le întreprindă trebuia să le facă demult și dacă nici acum în al doisprezecelea ceas nu se vor trezi atunci cred că problemele vor fi de altă natură pentru că nu este normal să nu aveți unde să depozitați aceste deșeuri. Municipiul Cluj-Napoca, și bineînțeles județul Cluj, se plimbă cu deșeurile produse în alte județe – Harghita, Bihor, Alba și așa mai departe”, a spus Gavrilescu.

Lucrările la CMID sunt aproape la fel ca în urmă cu doi-trei ani, iar ritmul de lucru actual este extrem de lent. Luni dimineața, doar două-trei utilaje și o mână de muncitori erau pe șantier.

„Am cerut  Consiliului Județean și nu înțeleg de ce președintele Consiliului Județean nu a fost prezent astăzi aici la așa o mare problemă pentru clujeni și nu a răspuns invitației pe care i-am adresat-o, am cerut Consiliului Județean să urgenteze construirea depozitului din SMID pentru că ați văzut astăzi care este starea. Erau acolo două autovehicule, două excavatoare și un buldozer și mai mult nimic. Trebuie ca acest depozit să înceapă să funcționeze în cel mai scurt timp. Un an este foarte mult, dacă în șase luni acest depozit nu începe să funcționeze, tot ce înseamnă deșeuri va fi o problemă de 1000 de ori mai mare”, a adăugat ministrul Mediului.

La fosta rampă lucrurile stau la fel de prost, levigatul se scurge în continuare, lacul este la fel de mare ca acum câteva săptămâni când echipa NCN și Ziar de Cluj a fost prezentă. Grațiela Gavrilescu a cerut conducerii Consiliului Județean ca până în data de 12 octombrie să aibă stația de osmoză pentru epurarea levigatului.

„Până pe data de 12 octombrie vreau să văd că stația de osmoză pe care și-a asumat-o Consiliul Județean o va aduce și o va monta și va și funcționa este adusă. Am cerut și antreprenorului și reprezentanților Consiliului Județean să trimită aceste documente Ministerului Mediului. În același timp, am cerut tuturor autorităților din județul Cluj să ia și alte măsuri complementare pentru ca acest levigat să nu mai alunece”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Operațiunea de închiriere a stației de epurare este în desfășurare. Rămâne de văzut dacă achiziția publică pentru stația de osmoză va fi gata până la termenul limită prevăzut de ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *