Diete

Sarea – intre uz si abuz

Romanii consuma de 20 de ori mai multa sare decat ar fi necesar. Iar pretul pe care-l platesc pentru aceasta se numeste hipertensiune, insuficienta cardiaca si alte neplaceri legate de retentia de lichide.

 

 

Organismul uman are nevoie de sare. Sarea este formata din doua minerale – sodiu si clor. Dintre acestea, sodiul este cel mai important: toate celulele si toate fluidele organismului contin sodiu. Fara el viata nu ar fi posibila. Insa, desi este atat de necesar activitatii metabolice a organismului, sodiul poate produce, in cantitati excesive, si multe necazuri.

 

 

 

Excesul de sodiu se cantoneaza in tesuturile organismului si retine apa in exces. Aceasta duce la umflarea acestor tesuturi, ceea ce determina cresterea presiunii sangvine, iar aceasta, la randul ei, mareste munca inimii. Se estimeaza ca fiecare al patrulea roman are tensiunea arteriala ridicata, iar peste 65 de ani, incidenta hipertensiunii creste la 70 %.

 

 

 

In Japonia, unde aportul de sare este mai crescut decat la noi, prevalenta hipertensiunii este, de asemenea, mare. Accidentul vascular cerebral – o complicatie a hipertensiunii – se afla in capul listei cauzelor de deces in Japonia. In alte societati, cum ar fi cele din mediul rural al Ugandei sau cele din bazinul Amazonului – unde aportul de sare este foarte scazut – hipertensiunea este practic necunoscuta, chiar la varste inaintate. Fara exceptie, societatile cu o tensiune arteriala scazuta sunt cele in care se consumul de sare este redus; si invers, hipertensiunea in masa apare in urma consumului masiv de sare.

 

 

 

Nu toti oamenii sunt “sensibili” la sare. Unele persoane ar putea consuma oricata sare doresc fara sa aiba nici un fel de neplaceri. Totusi, aproximativ o jumatate dintre noi suntem vulnerabili fata de sare si problema este ca nu exista nici un test care sa permita identificarea celor sensibili.

 

 

 

Persoanele “sensibile” la sare retin sodiul excesiv in organism, ceea ce determina aparitia edemelor. Multi poarta un exces ponderal de 2-3 kg, reprezentat de apa retinuta in organism de excesul de sare. Scaderea aportului de sare permite organismului sa scape si de excesul de apa. Peste trei milioane de romani care sufera de o forma usoara de hipertensiune arteriala si-ar putea normaliza valorile tensionale, reducand aportul de sare la o lingurita (5 g) pe zi.

 

 

 

Pe langa beneficiul controlului tensiunii arteriale si al greutatii corporale, o astfel de dieta saraca in sare afecteaza in mod favorabil sindromul premenstrual, precum si anumite forme de cefalee (durere de cap) si unele tipuri de depresie. Iar in cazul celor cu insuficienta cardiaca cronica, reduce supraincarcarea volemica (cu apa) a aparatului cardiovascular.

 

 

 

Medicamentele diuretice reusesc sa reduca tensiunea arteriala prin eliminarea  excesului de apa. Tot ele insa pot contribui la aparitia bolilor cardiace prin cresterea cu 6-10 % a nivelului colesterolului. Folosite indelungat, aceste medicamente au, de asemenea, un efect distructiv asupra rinichiului, favorizeaza dezvoltarea gutei si accelereaza aparitia diabetului. Pana la 85 % dintre hipertensivi pot renunta la diuretice, cu conditia sa adopte o alimentatie saraca in sare si grasimi, combinata cu reducerea excesului ponderal si cu mersul zilnic pe jos. Eliminarea excesului de apa prin mijloace naturale este o modalitate mult mai sigura de rezolvare a problemei.

 

 

Gustul pentru sare nu este innascut. Obiceiul de a manca sarat este o deprindere invatata, intarita de fiecare data cand consumam alimente sarate. Sarea mascheaza aromele naturale ale alimentelor. Pentru a dezradacina aceasta deprindere, inlocuiti sarea cu plante aromatice si mirodenii naturale. Acordati-va trei saptamani ; dupa acest interval, chiar si asa-zisele alimente “normale” vi se vor parea sarate. In cazul in care obiceiul se dovedeste mai greu de dezradacinat, inlocuitorii de sare (sarea medicinala, de pilda) pot constitui o alternativa utila.

 

 

Iata cateva sugestii menite sa va ajute sa reduceti ingestia de sare:

 

 

 

Evitati bicarbonatul de sodiu, praful de copt, produsele care contin glutamate monosodic (Vegeta, Delikat etc.), gustarile sarate si orice fel de muraturi sau conserve vegetale.
Consumati cat mai mulkte alimente nepreparate, proaspete, in special fructe si legume. Acestea au dublul avantaj ca nu trebuie sa li se adauge sare si maresc depozitele de potasiu ale organismului, ceea ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Lasati vegetalele putin nefierte, astfel incat sa ramana putin crocante; vor cere mai putina sare in acest fel.

 

 

 

Obisnuiti-va sa dati gust mancarii cu suc de lamaie, ierburi aromatice proaspete, patrunjel, tarhon, ceapa, usturoi, ghimir, hrean etc., mai degraba decat cu sare.
Eliberati masa din bucatarie de solnita de sare…

 

 

 

Organismul uman are nevoie de numai 0,5 g de sare/zi, ceea ce reprezinta a zecea parte dintr-o lingurita. Sodiul este prezent in mod natural in alimente in cantitati mai mult decat suficiente pentru acoperirea nevoilor zilnice, astfel incat nu ar trebui sa mai adaugam deloc sare alimentelor. In locul celor 15-20 g de sare pe care obisnuiti sa le consumati, incercati sa va limitati la 5 g (o lingurita) pe zi. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta cantitate poate fi folosita fara riscuri semnificative pentru sanatate.

 

 

Romanul obisnuit consuma cca 7 kg de sare pe an; reducerea acestei cantitati sub 2 kg/an inseamna un pas important catre o sanatate mai buna.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *