Diete

Sarea de bucatarie

Sarea este un condiment compus in majoritate din clorura de sodiu (NaCl), cu aspect cristalin si de culoare alba sau transparenta. In natura se gaseste dizolvata in apele marilor (sare marina), in unele bazine lacustre si in unele izvoare subterane sau cristalizata (sare gema) in numeroase zacaminte.

 

 

 

Cea mai mare cantitate de sare este extrasa din mare: in saline, apa de mare care contine clorura de sodiu si numeroase alte saruri, este adunata in bazine speciale si lasata sa se evapore sub actiunea soarelui si a vantului, ori in mod artificial, prin diferite mijloace. Inainte de a fi pusa in vanzare, sarea marina este rafinata, proces prin care concentratia de clorura de sodiu ajunge la 96-97 %; mai raman cantitati mici de saruri de magneziu, de calciu si urme de alte saruri.

 

 

 

Urmeaza apoi macinarea, prin care se obtin sare fina si sare grunjoasa. La sarea macinata de consum sau de bucatarie se adauga carbonat de magneziu, care diminueaza absorbtia umiditatii. In comparatie cu cea rafinata, sarea marina nerafinata sau integrala este mai bogata in oligoelemente (zinc, brom, litiu etc.), cu actiune importanta in sanatatea organismului.

 

 

Sarea este o substanta foarte importanta in alimentatie, deoarece este principala sursa de sodiu, care garanteaza echilibrul dintre lichidele celulare si cele extracelulare, bogate in potasiu. Alimentele, mai ales legumele si zarzavaturile, contin deja cantitati remarcabile de sodiu, drept care se recomanda un consum moderat de sare. Numeroase produse industriale, cum ar fi cubuletele sau pudrele concentrate si mezelurile pot avea un continut marit de sare.

 

 

In bucatarie, se foloseste sarea grunjoasa pentru a sara apa in care se fierb alimentele, in compozitia muraturilor pentru iarna sau pentru unele preparate, ca fripturi sau pesti numite “in sare” deoarece se coc la cuptor acoperite de un strat gros de sare grunjoasa. In schimb, sarea fina este cea mai folosita pentru a da gust alimentelor. Sarea intra ca ingredient si in prepararea multor alimente, mai ales mezeluri, branzeturi si produse conservate. In comert exista si sortimente de sare aromatizata cu rozmarin, cu salvie si cu usturoi, precum si o sare dietetica, numita “hiposodica”, adica sraca in sodiu.

 

 

Si romanii consuma zilnic mult mai multa sare decat le este necesar din punct de vedere fiziologic. Acest consum excesiv nu este lipsit de riscuri deoarece poate favoriza instaurarea hipertensiunii arteriale, retentia apei, disfunctii renale si cardiovasculare si predispune chiar si la tumori stomacale.

 

 

Partea cea mai consistenta in sarea introdusa zilnic in organism provine, in ordinea descrescatoare a importantei, din produse procesate la care se adauga sare, din motive tehnologice de conservare sau de satisfacere a gustului; din sarea adaugata in bucatarie in timpul prepararii mancarii sau in timpul mesei.

 

 

 

Reducerea cantitatii de sare consumata zilnic nu este greu de realizat, mai ales daca se face treptat. De fapt, cerul gurii se adapteaza usor la nivelul current si , prin urmare, este posibila reeducarea pentru a accepta o hrana mai putin sarata; dupa cateva luni sau chiar saptamani, aceste mancaruri vor parea sa aiba exact gustul potrivit, in timp ce mancarea preparata dupa vechiul obicei va parea prea sarata.

 

 

Sodiul joaca roluri importante in organism si, in conditii normale, nivelul recomandat oscileaza aproximativ intre 0,6 si 3,5 g pe zi. Singura exceptie se refera la cazurile de transpiratie abundenta si de lunga durata. In asemenea situatii, trebuie insa sa stim ca organismul nostru este capabil sa reactioneze cu promptitudine, limitand la maximum pierderile de sare prin transpiratie sau urina. In concluzie, amintim faptul ca acum exista si un acord international orientativ care sugereaza sa nu fie depasita cantitatea de 6 g de sare pe zi, echivalentul a 2,4 g de sodiu.

 

 

 

Cum sa consumam sarea:

 

 

–    sa limitam folosirea sarii la masa;
–    in prepararea mancarurilor acasa, sa reducem progresiv adaosurile de sare pana atingem nivelul minim cerut pentru a satisface cerul gurii;
–    sa acordam preferinta ierburilor si mirodeniilor, limitand intrebuintarea condimentelor preparate cu mult sodiu, cum sunt sosurile sau maionezele;
–    in folosirea produselor procesate, sa le preferam pe cele cu continut mai mic de sare (de exemplu, painea dietetica);
–    sa consumam cat mai rar mancarurile foarte sarate (ca de pilda saramurile, alimentele pastrate in sare, unele salamuri si branzeturi, snack-urile sarate etc.);
–    pentru uzul casnic, sa preferam sarea iodata.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *