Analiza

SĂRACI CU PREȚURI DE BOGAȚI (practic, proștii Europei): Cum au ajuns românii să plătească pentru mâncare mai mult decât germanii, francezii sau italienii

Scris de 953

O nouă statistică a Uniunii Europene ne arată nivelul sărăciei din România, o țară în care prețurile sunt pentru bogați, deși salariile rămân printre cele mai mici la nivelul statelor UE. Românii se luptă cu cele mai mari prețuri din UE și au mari probleme să supraviețuiască de la o lună la alta.

  • Cetățenii din România sunt nevoiți ca în fiecare lună să aloce 24,8% din salariu pentru mâncare și băuturi non-alcoolice, arată statistica UE pentru anul 2021. Este cel mai mare procent înregistrat în Uniunea Europeană, cu mult peste țări precum Germania, Franța sau Italia, care au salarii mult mai mari. Un sfert din salariul unui muncitor din România se duce în fiecare lună pe alimente și băuturi non-alcoolice.

Românii plătesc mai mult pe alimente chiar și în comparație cu vecinii noștri bulgarii (20,1%) sau ungurii (17,8%). În timp ce diferența până la germani și francezi este uriașă. Doar 13,9% din salariu dau francezii pe mâncare și băuturi non-alcoolice, iar germanii 11,8%, fiind printre cele mai mici procente din UE. Mai puțin decât germanii au doar austriecii (10,9%), Luxemburg (9%) și Irlanda (8,3%).

Statistica UE arată și o mare diferență între statele din Estul Europei și cele din Vest. Prețurile din Est sunt mult mai mari, ceea ce implică o cheltuială mai mare pentru cetățeni. În timp ce țările bogate precum Germania sau Olanda își permit să compenseze prețurile mari cu salarii care să le ofere cetățenilor un trai decent.

Diferența mare dintre Estul și Vestul Europei se poate observa și în supermarketuri. În octombrie 2022, produsele din România aveau prețuri mai mari decât cele din Italia. Spre exemplu, 6 ouă biologice în Italia costă 1,52 euro, iar în România sunt 2 euro (9,9 lei). Multe produse din București sunt mai scumpe decât cele din Roma sau Berlin, capitale în care salariile sunt mult mai mari.

  • În anul 2022, procentul din salariu alocat pentru alimente ar putea fi chiar și mai mare pentru că a fost anul cu cea mai mare inflație și o criză profundă pe piața energetică. Acești doi factori au afectat în mod direct veniturile cetățenilor, în timp ce salariile au cunoscut o creștere foarte lentă și insuficientă pentru a acoperi efectele inflației.
  • Salariul minim în 2022 a crescut o singură dată, la începutul anului, când a ajuns la 2.550 de lei brut, înainte de criza inflaționistă. Guvernul a încercat să compenseze efectele inflației și facturilor cu oferirea unor ajutoare financiare pentru familiile cu venituri mici. Guvernul a oferit, cu ajutorul unei finanțări UE, vouchere sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri mici, pensionari și alte categorii. Pe durata întregului an, s-au oferit 4 tranșe, adică un total de 1.000 de lei.
  • În 2021, salariul mediu net al românilor era de 3.879 lei/lună, potrivit datelor INS. Din această sumă, 24,8% va fi alocată alimentelor, în medie. Adică circa 950 de lei ar fi necesari pentru ca o persoană să se hrănească o lună întreagă, deși dacă ne raportăm la realitatea din supermarketuri pare greu de crezut că se poate supraviețui cu această sumă.
  • În 2022, salariul mediu net a ajuns la 4.398 lei, o creștere de 13,4%, sub rata anual de inflație de 16,4%. În schimb, prețurile produselor au cunoscut o explozie, înregistrând creșteri de peste 20%. Prețul pâinii a fost cu 25% mai mare în august 2022 comparativ cu 2021. Prețul uleiului de floarea soarelui a crescut cu circa 50% în doar un an, deși România nu este dependentă de importuri din Ucraina sau Rusia, așa cum sunt alte state din Vestul Europei. Prețul cartofilor a crescut cu 40%, făina s-a scumpit cu 34%, lactatele cu aproape 30%, arată datele INS.

Toate alimentele au cunoscut creșteri exagerate ale prețurilor, în timp ce salariile nu au ținut pasul cu aceste evoluții din supermarketuri. Nu doar inflația a contribuit la aceste creșteri, ci și prețurile tot mai mari pentru energie electrică, gaze și petrol, care în 2022 au bătut toate recordurile.

Dezechilibrul dintre prețuri și salarii a afectat grav nivelul de trai în 2022, iar statisticile UE reflectă faptul că românii supraviețuiesc cu greu de la o lună la alta. Prețurile tot mai mari pentru alimente îi constrâng să renunțe la alte produse sau servicii absolut necesare unui trai decent, precum tratamente medicale, vacanțe, vestimentația.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 2 hours Politica
    ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
  • Acum 13 hours Straineze
    După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
  • Acum 15 hours Politica
    STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
  • Acum 20 hours In vizor
    Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
  • Acum 21 hours Politica
    Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
  • Acum 23 hours Din oras
    Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
  • Acum 1 day In vizor
    JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
  • Acum 2 days Politica
    FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
  • Acum 2 days Eveniment
    Roger Federer, în vizită în România
  • Acum 2 days In vizor
    OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
  • Acum 2 days Jos palaria
    Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
  • Acum 2 days Eveniment
    Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
  • Acum 2 days Sanatate
    Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE