Din oras

Șapte medii de 10 la Definitivat în Cluj. Rată mică de promovare la nivel național

Rezultatele la examenul național de Defintivat au fost publicate, marți, iar rata de promovare pentru acest an este cu șase puncte procentuale mai mică decât cea din anul anterior, situându-se în jurul a 69,17%. Urmează perioada contestațiilor pentru candidații nemulțumiți de rezultatele/nota obținută în urma evaluării lucrării scrise, astfel încât în zilele de miercuri și joi aceștia pot contesta notele, după cum urmează: 

• 29 iulie 2020 până la ora 20.00 
• 30 iulie  2020, până la ora 12.00.

Rezultatele finale urmează să fie publicate pe 4 august.

Peste 6770 de profesori s-au înscris la examenul de definitivare. Din numărul celor înscriși au fost prezenți 6.480 de candidați. Din cauza unor tentative de fraudă au fost eliminați 8 (opt) candidați – unul din județul Cluj, 296 de candidați au absentat, iar un număr de 433 de candidați au decis să se retragă din motive personale, după cum informa Ministerul Educațiai.

În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 6.039 de teze.

Rezultate Definitivat la nivel național. 

Definitivat Cluj – Promovabilitate de 85.42 %

La nivelul județului Cluj au fost înscriși un număr de peste 300 de candidați, pentru peste 40 de discipline, iar proba scrisă a Examenului national de Definitivat a avut loc în cadrul centrului de examen organizat la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘIExamenul de Definitivat, în vreme de pandemie: peste 300 de candidați în Cluj, pentru 40 de discipline

„Dintre cei 342 de candidați înscriși la începutul anului școlar, pentru 42 de discipline de examen, în județul Cluj au fost admiși, în vederea susținerii probei scrise, 311 candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (note nu mai mici de 7 la fiecare probă)”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

La fel ca în anii anteriori, la nivelul județului Cluj, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (83 de candidați), învățământ primar în limba română (62 de candidați), educație fizică și sport (34 de candidați).

În această sesiune a examenului de definitivare în învățământ, din totalul candidaților admiși pentru a susține proba scrisă, 8 candidați s-au retras, 7 candidați au fost absenți și 1 candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Au fost declarați promovați înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații 252 de candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8.00, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La nivelul județului Cluj, rata de promovare a examenului național de definitivare în învățământ (înainte de contestații) este de 85.42%, cu 5% mai mare față de anul trecut, sesiunea 2019 (80.33%).

* 7 candidați din județul Cluj au obținut media 10 ( 2,37%) la examenul național de definitivare în învățământ.

* 113 candidați au obținut medii cuprinse între 9-9,99 ( 38,31%)

* un număr de 132 de candidați au obținut medii cuprinse între 8-8,99 ( 44,75%).

Rezultate Defintivat CLUJ

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind și obiectivul principal al examenului național de definitivare în învățământ. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și intră pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Eventualele contestații se depun la centrul de examen, din județul Cluj, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie 2020 și 30 iulie 2020, până la ora 12:00 sau pot fi transmise on-line sau pe fax.

Persoanele care nu au promovat examenul național de definitivare în învățământ se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susțineriiexamenului național, a stagiului de practică de un an școlar.

Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat primele rezultate, marți, 28 iulie 2020, rezultate care au fost afișate în centrul de examen organizat la nivelul județului Cluj, Colegiul Național ,,George Coșbuc” Cluj-Napoca, precum și pe site-ul definitivat.edu.ro.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *