Din oras

Șantierele Patriei – Piața Lucian Blaga: cum evoluează lucrările de imagine din centrul Clujului

Scris de 422

Clujenii suportă cu mândrie și indignare șantierele deschise în plin centrul Clujului. De fapt, în an electoral, aceștia așteaptă să vadă ce n-au apucat în ultimii 4 ani: că se muncește… Întreaga zonă centrală a orașului reflectă elanul muncitoresc desăvârșit: trotuarele au fost sparte, autoturismele care circulă pe strada Napoca sunt ceva mai înghesuite, iar viitorul spațiu destinat pietonilor, ceva mai spațios. Piața Lucian Blaga pare un imens depozit, unde au fost lăsate să zacă sub soarele arzător de iulie diverse utilaje, buldoexcavatoare, țevi etc. Cea mai mare mobilizare o putem observa chiar pe trotuarul din preajma sediului Primăriei, la intersecția străzii Petru Maior cu Calea Moților. 

trotuarul de pe strada Napoca, în chinurile prefacerii

din loc în loc, celălalt trotuar este împânzit de marcaje

urmând să fie spart

E mai mult decât evident că pe final de mandat, edilul Emil Boc a demarat mai multe lucrări de prefacere a străzilor din centrul orașului.

De ce prefacere și nu modernizare? Întrucât acestea reprezintă, cel mai probabil, calea spre un nou mandat. 

la intersecția străzii Napoca cu Gh. Șincai

Desigur, Clujul se transformă mai mult de ochii lumii, ai turiștilor care nu mai vin, centrul este acum un imens șantier, pentru a fi redat viitorilor vizitatori, numai bun pentru selfie-uri. 

trotuarul de pe strada Republicii a fost spart

Din nefericire, nemulțumirea clujenilor ține de faptul că măcar în cartiere, acolo unde locuiesc cetățenii care plătesc de ani de zile taxe și impozite, reclama administrației locale nu își are locul.

Și în cartierele mărginașe ale orașului ar fi loc pentru transformări, modernizare și reclamă.

Doar că publicitatea administrației locale este concentrată în zona de centru. 

șantierul-depozit din Piața Lucian Blaga

Până la urmă, și mândria provincială nu e decât o ipostază a resemnării: dacă nu-i cum trebuie, îi bun cum este. 

pauză pe șantierul din Pța Lucian Blaga

utilaje lăsate să zacă în soare 

Având deja experiența altor șantiere recent închise, precum cel de pe strada Regele Ferdinand, ori cel din Bună Ziua, clujenii așteaptă să vadă cam aceleași betoane, cu un verde mai mult decorativ, decât ecologic. 

Recent, primarul Emil Boc declara că nu e mulțumit de ritmul lucrărilor din zona Pieței Lucian Blaga, de pe strada Republicii, unde acestea ar fi trebuit deja încheiate, dar nu a fost să fie.

Motiv pentru care, Emil Boc amenința firma Diferit SRL cu vizite zilnice pe șantier, acolo unde vor fi trecute în chitanțier amenzile aferente. 

Ambele trotuare de pe strada Petru Maior sunt în prefacere

iar pietonii își fac loc cum pot

este, totuși, trotuarul din preajma celei mai însemnate instituții

Poate de spaima amenzilor ori poate din cauza căldurii de afară, cel mai mare efectiv muncitoresc a fost observat chiar la zidul Primăriei Cluj-Napoca:

„se lucrează, dom’le, nu glumă”

Un muncitor de pe unul din șantierele deschise în centrul orașului s-a arătat încântat (?) că este fotografiat.

Cu singura scuză că imaginile surprinse de noi nu sunt chiar atât de prelucrate/photosopate precum cele care încap pe pagina de socializare a edilului clujean, ci sunt ceva mai aproape de realitate.

pe str Emil Isac

cu tot cu semafor, circulația este dirijată cu mare atenție

Oricum, măcar pentru istorie, fie ca și aceste imagini să ne amintească de suportul și răbdarea de care dau dovadă clujenii.

Care chiar suportă.

După un ocol pe strada Emile Zola, am constatat cu surprindere că la intersecția cu strada Regele Ferdinand, proaspăt inaugurată de Emil Boc pe Facebook, lucrările nu sunt pe deplin încheiate…

ultimele retușuri

Cu o și mai mare uimire, am realizat că imaginile de pe machetele inițiale, care ilustrau strada Regele Ferdinand, și imaginea din realitate nu coincid.

Mai bine spus, verdele din orașul green e mai degrabă decorativ, decât cu adevărat ecologic. 

Soarele de iulie încinge asfaltul de pe proaspăt reabilitata stradă Regele Ferdinand

în Cluj a fost inaugurat un nou colorit: verdele de asfalt

Primăria a inițiat lucrările de reabilitare a Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente în 12 mai 2020.

Lucrările sunt executate de asocierea SC Diferit SRL – Starcom Exim SRL, valoarea contractului este de 20.592.463, 79 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 6 luni. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 7 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 10 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 11 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 23 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE