In vizor

Santierele din oras sunt mizerabile. Muncitorii lasa in urma gunoaie menajere

Santierele orasului sunt o problema pentru clujeni inca de la inceputul anului. Dincolo de ingreunarea traficului, atat a celui auto, cat si a celui pietonal, o problema ale strazilor-santier este cea a gunoaielor lasate in urma de muncitori. Nu atat resturile materialelor de constructie reprezinta o problema, cat ambalajele, sticlele si paharele de plastic care imbogatesc aspectul de cocina al trotuarelor neasfaltate. Constructorii sustin, insa, ca aceste zone sunt curatate la finalul programului de lucru si ca eventualele gunoaie sunt ale trecatorilor.

Aspectul neplacut al strazilor aflate in santier este accentuat de ambalajele aruncate zilnic de muncitorii firmelor de constructie. Aceleasi sticle si ambalaje raman neridicate cu zilele, desi constructorii sustin ca la finalul programului de lucru muncitorii fac curatenie. Cu toate acestea, daca locurile respective sunt curatate de abia atunci, asta inseamna ca in timpul zilei resturile menajere raman acolo. Pe strada Baritiu si pe strada Motilor, zone cu vizibilitate si trafic ridicat, trecatorii isi „bucura” ochii zilnic cu resturile de mancare ale muncitorilor. 

Reprezentantii Primariei explica faptul ca este de datoria muncitorilor sa se ocupe de curatarea locurilor in cauza.

„Salubrizarea strazilor aflate in santier este responsabilitatea constructorului, constructorul primeste inclusiv responsabilitatea de a se ocupa de partea de curatenie. Noi urmarim acest aspect si le amintim zilnic ca au si indatorirea asta”, informeaza acestia.

De cealalta parte, constructorii sustin ca activitatea de salubrizare se desfasoara zilnic la finalul programului. In cazul strazii Motilor, coordonatorul de lucrari, Marian Farcas a anuntat ca se vor monta in acest sens cosuri de gunoi provizorii.

„Se face curat in fiecare seara. Se face curat zilnic si vom monta provizoriu cosuri de gunoi pana se monteaza cele finale din proiect”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

In ceea ce priveste situatia gunoaielor menajere de pe santierul Baritiu, Corneliu Dimitriu, project manager al Kiat garanteaza pentru muncitorii lui si sustine ca aceste resturi ar putea fi aruncate de studentii celor doua facultati din cadrul Universitatii Tehnice.

„Eu pot sa va garantez ca in santierul de pe Baritiu, n-a ramas, dupa terminarea programului, niciun fel de ambalaj. In timpul zilei, e santier, se lucreaza, e normal, lucram cu ciment. Ganditi-va ca aceste ambalaje de mancare si asa mai departe pot fi foarte bine generate de studentii de la cele doua facultati care sunt aici. In cazul acesta oamenii nostri sa faca treaba celor de la salubritate? Resturile care raman de la muncitorii care lucreaza la amenajarea strazii sunt doar cele generate de materialele de constructii care, la sfarsitul zilei, sunt stranse si duse de aici odata cu inchiderea santierului”, a informat Corneliu Dimitriu.

Intre timp, pana la sfarsitul zilei, cand se face aceasta curatenie despre care vorbesc constructorii, dozele de suc, paharele de plastic, pachetele de tigari si alte ambalaje zac pe trotuarele neterminate. Probabil, la sfarsitul anului, cand vor fi incheiate si lucrarile de constructie, se va rezolva si problema acestor gunoaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *