Din oras

Șantierele Clujului sunt în grafic, dar centura metropolitană s-a împotmolit – Boc: „Întrebați-i pe proiectanți. În afară de amenințarea cu sancțiuni, amenințarea cu clujenii, cu oprobriul public – nu am altceva la dispoziție”

Reprezentanții autorităților susțin că toate șantierele din Cluj sunt «în grafic», însă proiectul centurii ocolitoare, aflat de 3 luni în prelungiri, întârzie. Centura împotmolită a Clujului îl irită până și pe Emil Boc.

Clasic-ardelenește, Primăria arată cu degetul spre proiectanții clujeni, neasumându-și tergiversarea proiectului de realizare a centurii Clujului.

Din păcate, proiectul centurii metropolitane nu a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă Primăria lui Boc s-a aflat în #echipa câștigătoare a lui Florin Vasile Cîțu.

Guvernul PNL-ist preconiza finanțarea proiectului centurii clujene prin Programul operațional de transport, însă deschiderea call-urilor de finanțare este așteptată abia din vara lui 2022. Deocamdată, centura metropolitană Cluj rămâne fără finanțare.

Întrebat în privința proiectului centurii clujene, Emil Boc a răbufnit:

„Întrebați-i pe proiectanți.

Vă dau numele lor, firmele care lucrează de la Cluj.

Eu nu pot lucra în locul lor. Le-am plătit la zi tot.

Întrebați-i pe ei”, a reacționat Emil Boc, evident iritat de subiectul centurii împotmolite a Clujului.

„Mie îmi crește tensiunea la cifre cu doi, de când discut cu ei pe această temă.

Pentru că în afară de amenințarea cu sancțiuni, amenințarea cu clujenii, cu oprobriul public – nu am alte modalități la dispoziție.

Nu spun că nu au făcut o treabă execelentă până acuma, dar nu au făcut-o la timp”, a adăugat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI: BOC: Centura metropolitană este prioritatea majoră a anului în care trăim. Proiectul a evoluat de la 150 la 800 de milioane de euro, de la drumuri cu o bandă la drumuri cu două benzi

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului a fost evaluat la cca 800 de milioane de euro. Până va deveni realitate, este foarte probabil ca bugetul necesar acestui obiectiv de investiții să sară de 1 miliard EUR.

Din păcate, proiectul are o întârziere de 3 luni de zile, iar termenul limită al proiectului este martie 2022.

În continuare este necesară obținerea acordului de mediu, iar ulterior a avizului de la ministerul Transporturilor, avizul comisiei interministeriale, aprobarea studiului de fezabilitate și lansarea licitației. 

Estimarea optimistă a autorităților este că anul acesta ar putea fi lansată licitația de proiectare și execuție a centurii metropolitane. 

Execuția propriu-zisă a lucrărilor ar putea rămâne pentru 2023-2024 în funcție de modul în care se vor derula etapele, cu eventuale contestații în cazul licitației. 

Proiectul Centurii Metropolitane este dezvoltat de asocierea EXPLAN (lider de asociere), CADSIL SRL – TRANSINVEST BUDAPEST kft. –SPECIÁTERV  ÉPITOMÉRNOKI kft.