In vizor

ANOFM, agenția de stat care se ocupă de șomerii României, a pierdut competiția cu firmele private ce fac recrutare de personal și care câștigă zeci de milioane de euro pe an

Dacă ajungi șomer, Statul Român te ajută cu 70 de euro/lună

Până și sigla ANOFM – adică Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă – arată cât de prăfuită este această instituție de stat, împânzită de sute de funcționari sinecuristi care freacă menta de ani de zile în această agenție de stat prăfuită și nereformată.

De ce ANOFM și-a pierdut rolul și cât din piața de recrutare au acaparat firmele private? O să va spunem noi, cei de la Strict Secret, în această analiză.

Zeci de companii private din România au ajuns la cifre de afaceri de ordinul zecilor de milioane de lei din activitatea cu recrutarea de personal pentru locuri de muncă, în vreme ce activitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a scăzut drastic în ultimii 15 ani.

Dacă în perioada 2007-2012 existau cozi interminabile cu români aflați în șomaj, care participau la cursuri de formare profesională sau reconversie profesională, astăzi mai avem un procent de doar 3 % din totalul populației, care figurează în evidențele institutiei pentru obținerea unui șomaj. Pare o veste bună să ajungi de la 7,3 % (procent atins în 2010), la 3% sau mai puțin.

În realitate, pe piața de recrutare și-au făcut apariția zeci de companii private care au ajuns să atingă cifre de afaceri impresionante.

Cum crește un business de recrutare pe piața forței de muncă? Simplu.

În vreme ce politicile sociale prin care se acordă șomajul au rămas neactualizate, românii încearcă să se descurce cum pot.

O parte pleacă direct la muncă în străinătate, iar cealaltă parte preferă să stea fără venit până companiile de recrutare aleg pentru ei un job care să le satisfacă nevoile.

„Misiunea” ANOFM și numărul de atârnători ce vegetează pe funcții bine plătite

Pe site-ul penibil al ANOFM, „realizat de compartimentul Informatică”, informațiile de substanță sunt puține și penibil aranjate, chiar urgisite să stea ascunse în colțuri misterioase. În 2022, ANOFM se mândrește că are și o „misiune”. Defapt, sunt numai bla-bla-uri.

Comunicare de Ev Mediu

Vă dăm cuvântul nostru că am încercat. Am încercat zile în șir să vorbim cu președintele ANOFM, Octavian Chelemen, apropiat al lui Marius Oprescu, șeful din acte al PSD Olt, fost angajat al Primăriei Caracal transferat în urmă cu câțiva ani la Consiliul Județean Olt, unde ocupa postul de șef birou Audit. Asta e Chelemen, din poza de mai jos, e simpatic foc ca un lautar grasut de pe Taraf TV.

Ne-am zis că domnul Chelemen o fi ocupat tare, așa că am formulat o solicitare oficială pentru un interviu cu purtătoarea de cuvânt a instituției, Corina Scarlat, o acritură care, în cele din urmă, s-a arătat deranjată de solicitarea noastră. Asta e acritura. Nu există poze recente cu dumneaei, de ce să fie!, doar un purtător de cuvânt al unei instituții de stat trebuie să fie mai invizibil ca Batman, nu?

Abia după multe zile, Cristina Scarlat a catadicsit să ne răspundă la solicitare în scris, printr-un soi de referat de clasa a 5-a, aspect care arată cât de puțin a evoluat instituția, mai ales prin oamenii care ar trebui să o reprezinte public.

Numirea lui Chelemen a fost o floare la ureche, dat fiind că PNL a bătut palma cu PSD pentru un USL 2.0, motiv pentru care președintele ANOFM nu are motive de îngrijorare că o să ocupe funcția pentru scurt timp. În vreme a în care Chelemen a fost în CJ OLT, veniturile sale anuale erau de aproximativ 70.000 de lei. În afară de două terenuri intravilan și două apartamente, pe care le deține împreună cu soția lui, Chelemen are 180.000 de titluri de stat în Trezoreria Caracal.

Dar Chelemen e mic copil pe lângă Corina Coca Scarlat, care are venituri anuale de aproape 120 de mii de lei, iar soțiorul e plătit fix de Administrația Prezidențială. Cu vechime în ANOFM, Corina Coca Scarlat a știut frumos să ne trimită la plimbare și să ne pună pe mail o compunere de 17 pagini.

Așa că am pornit noi o muncă de cercetare, ca să nu vă prezentăm doar ce vrea ANOFM să transmită.

Mare ne-a fost surprinderea să constatăm că, potrivit legislației actuale, o persoană intrată în șomaj după o vechime cuprinsă între 3-5 ani, care anterior avea un salariu brut de 5.000 de lei(!) ar primi de la Statul Român doar suma lunară de 544 de lei (109.92  Euro).

 

Dacă vreți să aflați de ce încă mai avem AJOFM, CITIȚI CONTINUAREA pe strictsecret.ro.