Editorial

SĂNĂTATEA: pentru privilegiații statului interlop român, mumă. Pentru ”populime”, ciumă. Medicii: „Nu avem seringi, eprubete, leucoplast, tifon. Dacă nu există astea, putem închide”

Scris de 860

România alocă pentru sănătate, în medie cam 580 de euro pe cap de locuitor în fiecare an, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul satelor membre ale Uniunii Europene. Cel puţin aşa arată datele publicate anual de Eurostat. Suntem, ca de obicei, “mândria” cozii Europei. Totuşi, de dragul unei discuţii, 580 de euro, de înmulţit cu 20 de milioane, câţi eram la momentul alocării, înainte de “recensământ”, fac 11.600.000.000 de miliarde de euro, bani neantizaţi, anual, fără rezultate palpabile într-un sac fără de fund al lăcomiei și nesimțirii politice.

Asta ca să ne văităm de subfinanţarea sistemului… care este un drept al cetăţenului. (Deh!), Constituţia României în care, la articolul 34 scrie (în mod inutil): “Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”. Iată cum toţi cei responsabili devin analfabeţi când e vorba să se raporteze la drepturile cetăţenilor şi brusc specialişti când trebuie să mulgă obligaţii de pe spinarea aceloraşi cetăţeni. Noi plătim ca să vedem imagini șocante cu pacienți dezbrăcați pe holuri, mizerie de nedescris și cadavre abandonate în saci de plastic în pat, sau câte un biet domn “Lăzărescu” azvârlit cu perfuzia în mână din Ambulanţă să moară pe câte un maldăr de zăpadă la colţul străzii.

Populimea e doar turma de sclaveți ale căror portofele și capacitate de muncă trebuiesc mulse în beneficiul noii nomenclaturi – Nimenclatura celor de pe care curgeau zdrențele falimentului personal la lovitura de stat din Decembrie 1989 şi care s-au căpătuit dând cu limba, dar tot în faliment se zbat, cel moral, chit că nu le pasă.

Populimea e tratată în mizerie și în curul gol pe holurile câte unei mizerii de clădiri, impropriu numită spital, veche de decenii, gata să ardă ca o torță, sau să le cadă pacienților în cap.

Şi, totuşi, unde sunt banii? Aceia care, chipurile, lipsesc şi de lipsa cărora se plâng cu toţii? Că lipsesc nu numai medicamentele, dar și materiale sanitare, iar cadrele medicale sunt puse în situația de a improviza. Dar tot pe spinarea pacienţilor care sunt puși să cumpere medicamente, feşe, dezinfectant, să vină cu cearceaful şi perna de acasă. Cam ca la exerciţiul de simulare a unui accident nuclear pe vremea lui Nea’ Ceaşcă: “ce faceţi în caz de deflagraţie nucleară?” “Ne luăm cearceafurile şi ne îndreptăm, disciplinaţi, către cimitir”.

Asta au devenit spitalele statului român: “ţintirimele săracilor”. Dar la intrare stă întotdeauna “Charon” să ceară plicul (indiferent de cât le-au crescut salariile medicilor). De ce mai plătim asigurări de sănătate din moment ce “obolul” oricum se plăteşte?

De ce mai avem legi?

Ca să aflăm că lipsesc seringile, eprubetele pentru analizele de sânge, leucoplastul, gipsul, tifonul, lucruri esențiale pentru un spital. Că, fie personalul medical cumpără din banii personali o parte din aceste materiale, pentru a-și desfășura activitatea, fie le-au spus pacienţilor să vină cu ele de acasă.

Când oamenii intră într-un spital, prima lor grijă este să-i întrebe pe ceilalţi pacienţi cât este şpaga la doctor şi cât la asistente.

Într-un spital din România, toate buzunarele sunt pline cu bani. Banii curg din buzunarele celor lungiţi în pat de durere în buzunarele acelor “Dumnezei în alb” care stau în picioare cu mâna întinsă. Unde nu se cere şpagă, medicul nu zice nu, dacă-i pui în buzunar 300 de lei – e un obicei strămoşesc să fii recunoscător, nu? Plicul se bagă, discret, în halatul alb sau albastru, dacă vrei să fii luat în seamă.

Iar “plicul” are şi altfel de faţă: “Dumnezeul în alb” lucrează la stat, dar s-au epuizat banii daţi “de stat” pentru consultări gratuite, aşa că, deşi ai contribuit la fondul de sănătate timp de 20, 30 de ani, ai contribuit degeaba. Aşa că ţi se recomandă un consult la o clinică privată unde o examinare de 10 minute costă. Spitalele publice nu mai sunt spitale, ci secţii de triere a bolnavilor către diverse afaceri private de sănătate. De acolo se racolează clientelă într-o adevărată “suveică” de trimis la “particular” bolnavi selectaţi pe banii statului. Dacă nici asta nu e fraudă, nici eu nu mai sunt jurnalist.

Mai scrie (degeaba) în Constituţie: “Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.”

Care lege, cea făcută de veterinari, cântăreţi, golani de galerii de fotbal, falimentatori şi alţi muncitori cu limba?

Un exemplu din actualul Guvern: Kelemen Hunor, actualmente vice prim-ministru, vine din presă, începutul vieții sale profesionale găsindu-l în poziția de redactor la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară, în perioada 1990-1997. Kelemen are două specializări universitare: medicina veterinară și filosofia, dar nici una dintre acestea nu-l recomanda să ajungă, în 2019, ministru al Culturii și apoi vicepremier, în 2022. Dară-mi-te să facă legi… Şi, oricum, agenda lui nu e agenda României, câtă vreme el şi UDMR sunt înhămaţi la căruţa Fidesz a lui Viktor Orban.

Cum v-am mai zis: ce să le ceri unor politicieni care, în 30 de ani, au construit un singur spital? Și care pe timp de pandemie au avut ca singură grijă cum să scape de controlul pe licitații și cum să-și încredințeze parandărătul (mita, șpaga) la modul direct. Hoţul nu se converteşte în băiat de treabă decât în cărţi şi filme. Așa că, luați exemplu, cetățeni: nu mai furați curent, faceți firme de apartament – preferatele în afaceri ale statului mafiot român, cele care ne alungă peste hotare adevăratele afaceri creatoare de valoare și locuri de muncă.

E lesne de înțeles de ce firma de apartament este mai profitabilă decât o afacere reală în economia de “paiață” pe care o mimează statul interlop român: nu depune nici un efort pentru a exista și a câștiga fără număr, fără număr. Nu are costuri financiare. Nu consumă nervi, timp și energie, pentru că nu se întâlnește niciodată cu prevederile fiscalității ridicate. Nu se rătăcește în hățișul reglementărilor stufoase și interpretabile. Nu are de-a face cu impredictibilitatea legislației și birocrației românești. Firma de apartament cu protecție politică are “dreptul politic” la evaziune fiscală. Deci, poate angaja la negru, poate face afaceri cu statul șamd.

Și nu uitați: orice consum produce pagube. Pagubele trebuiesc recuperate. Statul le va recupera de la cetățenii săi. Care cetățeni, v-am mai zis, în ziua votului stau ascunși în spatele votului “care nu contează” și cred că torpilează sistemul.

Nu îl torpilează, îl întăresc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE