In vizor

De unde „OSĂ” scoată Boc bani de metrou? INS: Până în octombrie, managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul cu până la +44%

Managerii estimează creştere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în luna octombrie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de News.ro.

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Potrivit estimărilor din luna august 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +44 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +12%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +10%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%). Conform estimărilor din luna august 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Să ne amintim că Emil ”OSĂ” Boc a venit vineri să ne asigure că sută-n mie licitația pentru metroul din Cluj-Napoca va continua în această toamnă. Ea a fost suspendată decât temporar cât să se actualizeze la Guvern prețurile la materialele de construcții. Cum se actualizează, cum se dă drumul la licitație.

La cum cresc preţurile, o să fugim după licitaţii, iar acestea după metroul lui Boc.