Din oras

Saga WC-urilor publice la preț de garsonieră continuă în municipiul cu bugetul ”strâmtorat”. Firma câștigătoare a dat buzi inteligente la toată Patria. Atâta tot că astea stau mai mult închise și nefuncționale

Anul ttrecut, în luna august, Primăria Cluj-Napoca anunța că OSĂ achiziționeze toalete publice automate care OSĂ poată fi utilizate și de către persoanele cu dizabilități și care OSĂ fie racordabile la utilități. Conform licitației publice anunțate, era vorba despre 4 astfel de toalete, iar contractul era estimat la suma de 1.027.896 lei (circa 210.000 euro, aka 52.500 euro per bucată), fonduri bugetare. Ofertele puteau fi depuse până la data de 30 septembrie 2022.

Ca urmare a inițiativei transmise prin procesul de bugetare participativă, la data anunțării noii licitații, municipalitatea achiziționase și montase (în stilu-i caracteristic: adică după ani și ani) câtevatoalete publice moderne, complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități în în locațiile: Baza Sportivă Gheorgheni, parcul de pe Bd. 1 Decembrie 1918, Parcul Rozelor, Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”. Acestea au costat 190.000 euro (aka 47.500 euro per bucată) și sunt atât de ”deștepte” că se spală singure și anunță când li s-a terminat hârtia și materialele de curățenie. Doar că dacă ”le aude” cineva din Primărie, cum sunt ”auzite” coșurile publice inteligente, atunci stăm bine.

Și, revenind la poveștile cu OSĂ ale lui Emil Boc șia lea prea strâmtoratului buget al municipiului, pentru racordarea la utilități a inteligenței publice, municipalitatea a mai cheltuit încă alte câteva mii de euro și abia în 2019 a reușit să le facă operaționale pe o parte dintre ele. Garanția pentru acestea a fost de 2 ani de la data punerii în funcțiune, perioadă în care furnizorul a asigurat funcționarea, întreținerea, igienizarea și consumabilele.
Prin urmare, din 2021 se ocupă municipalitatea de ele. Atât de bine încât cel puțin toaleta din Parcul ”Farmec” pe care am verificat-o azi nu funcționează. Nu dă nici rest, atunci când funcționează – că e funcțională doar cu monede de 50 de bani, așa că, dacă ”te taie” și nu ai, faci lângă. Că a fost gândită inteligent.
De altfel, dacă tot e nefuncțională după o șapcă de bani de la bugetul strâmtorat al Clujului, nici bon nu eliberează – iaca cum se poate face o mică afacere la negru din bani publici…
În fine, urmare a licitației din septembrie anul trecut, la începutul lunii ianuarie 2023 contractul pentru achizionarea celor 4 toalete publice automate ecologice bla-bla-bla (știți povestea de la aventura trecută). Dacă în septembrie se estima o valoare a contractului de 1.027.896 lei, fără să se pomenească dacă e inclus au ba TVA-ul (adică circa 210.000 euro / 52.500 euro per bucată), fonduri bugetare, acum suntem anunțați că valoarea contractului va fi de 928.000 de lei, fără TVA (1.104.320 de lei cu tot cu TVA de 19%), adică aproximativ 220.864 euro (și am calculat la 5 lei pe euro), adică 55.216 euro pe bucată de budă.Față de 2019, când o astfel de budă inteligentă era aproximativ 52.500 euro, până și euro s-a strâmtorat față de euro înmunicipiul Cluj-Napoca și distracția ne costă cu 2.716 euro în plus pe bucată.

Câștigătoare a fost desemnată o firmă din București, Comex Rom SRL, care a dat buzi inteligente în toată țara. Defectul acestor buzi scumpe cât niște garsoniere este că, odată livrate și montate, stau închise. De exemplu, în anul de grație 2017, un articol din adevarul.ro, ne arată că toaletele publice, care au costat cât o garsonieră, sunt ţinute bine închise de şefii primăriei. ”Am încercat să văd dacă funcţionează, dar nimic, nu se deschid“.

Alt material, din 2021, publicat de bzi.ro, vine cu ”detalii incredibile despre toaletele inteligente cumpărate la preț de apartament din Iași! Cele 5 wc-uri cumpărate cu 140.000 de euro nu pot fi folosite”.

La Cluj-Napoca tocmai ce v-am semnalat mai sus o situați similară.

Afacerea PUTE de departe. Pentru a vă edifica, citiți un material publicat de hotnews.ro în 2016: ”Cum a aruncat la toaleta Primaria 40 de milioane de lei din banii bucurestenilor: studiu de caz cu o afacere urat mirositoare”.

De altfel, această firmă este cea care a adus și vechile buzi inteligente la Cluj-Napoca – alea date în folosință cu chiu și cu vai în 2019.

Un material din 2018, publicat de actualdecluj.ro, ne arată că ”administrația locală a încheiat un contract la finalului lunii iunie (2018 – n. red.) cu societatea Comex Rom din București pentru furnizarea a 4 toalete automate care urmează să fie montate în Cluj-Napoca. O toaletă va costa aproape 219.000 lei, fără TVA. Achiziția vine după ce Primăria și-a asumat să susțină programul „Toalete pentru toți”, propus în cadrul proiectului de bugetare participativă din 2017. Oficialii Primăriei au anunțat deja că iau în considerare ca, începând din 2019, să extindă sistemul în toate cartierele din oraș.”

Deci nu vorbim despre necunoscuți.

Noi nu pricepem în ruptul capului cum de se lipesc de municipalitate numai astfel de afaceri și de firme?