FEISBUCISME

Sabotajele din POLIȚIE sunt echivalente cu COVID 19. Continuați, mutați, săpați, sabotați…

Sabotajul într-o instituție de stat e acel virus care rar este tratat, dar niciodată extirpat. Haideți să vorbim puțin despre sabotajele din Poliția Română. Despre acțiunile care ”trebuie” făcute pentru ca ”Bucureștiul”, un cuvânt-expresie folosit de polițiștii din toată țara, să facă live-uri pe Facebook. 
Piramidal vorbind avem așa: sabotaje între colegi din secții rurale, sabotaje între serviciile din Inspectoratele Județene de Poliție, sabotaje între inspectorii șefi și adjuncții acestora, iar vârful e rezervat ”Bucureștiului”, care la rândul său e format tot din oameni din teritoriu care ajung pe funcții cheie cu tot cu dorința de răzbunare și ”meciurile” pe care le-au avut în timp cu alți polițiști din alte județe. 
Poate nu m-am exprimat clar: să zicem că un polițist ajunge secretar de stat din județe precum Prahova, Constanța și Buzău. Ei, până să ajungă el pe această funcție, zece-douăzeci de ani a fost în județele alea și a interacționat și observat rapoartele de activitate ale colegilor din alte județe. Uneori s-a certat în privat cu aceștia, altădată a tăcut pentru că nu e ca și cum era superiorul lor ca să poată sa le dea vreo sancțiune. Uneori a simțit o invidie că ”la Cluj se poate”, alteori frustrarea că „la Cluj se dă”, „la Cluj se face”. 
Să-i dăm nume tipului: Badea Gheorghe, ca să își păstreze și o notă de simpatie, oricum s-ar putea să dispară în curând din peisaj. 
Ei, Badea Gheorghe acesta a ajuns la București cu același bagaj de idei, frustrări și cu lista neagră pe care și-a construit-o de-a lungul carierei. În prima fază a fost cuminte, s-a instalat și a pus osul la treabă. Apoi, s-a pus în pat într-o seară și și-a aminit: bă, eu sunt un semizeu, păi nu am eu uneltele necesare să pun presiune pe fraierii care nu au încotro decât să reziste sau să plece? Eh, am. Cum să nu am?
Și ca să fie împăcat că acțiunile sale sunt cele mai bune a început să facă gașcă cu alți oameni din același tipar: oameni din teritoriu ajunși în funcții cheie din IGPR, MAI sau ”de-ai locului” de la Poliția Capitalei, care oricum nu îi suportau pe cei din restul județelor. Că, dăăă, ai nevoie de spate. 
Cum se face presiunea, mă întrebați…

Se ia una bucată telefon și se formează numerele de la Cluj. Zilnic, de mai multe ori pe zi. Se cer rapoarte, acțiuni, barem de amenzi, barem de contoale. Se vine în persoană, de mai multe ori, la tot felul de controale întinse pe câte o săptămână.
O să îmi dau cu părerea despre Ziua Z a lui Vela, cea cu 619 acțiuni. Clujul a coordonat 10 percheziții în ziua respectivă, ca să nu lipsească de la acțiune. Știți câte persoane au fost arestate în urma celor 10 percheziții ? ZERO. Știți de ce? Pentru că nu te poți prezenta instanței cu o propunere de arestare, dacă dosarul la care lucrai tu era departe de această etapă. Nici perchezițiile nu trebuiau să le facă, dar mă gândesc la faptul că au fost nevoiți să sacrifice o anchetă penală pe numărătoarea ala-bala-portocala, pentru că ”Bucureștiul” le-a ordonat să facă percheziții în ziua aia. Nici Serviciul Rutier al județului Cluj nu mai e bun dintr-o dată. Acolo se zvonește că sabotajul vine chiar de la titularul pe funcție, domnul Gavriș care a plecat la ”Bucureștiul” celebru și s-a instalat total cu o nouă familie și nouă gașcă, iar despre Cluj are un dispreț de tipul „nimeni nu e mai competent ca el”. Repet, e teoria mea. Dacă vi se pare credibilă, o fi pentru că alții știu mai multe decât reușesc eu să aflu. 
Dar dincolo de schema cu ”Bucureștiul” care vrea să saboteze Clujul, mai e o schema mai gravă: Clujul vrea să saboteze Clujul. Aici intră acei oameni din IPJ Cluj cărora li se promit funcții în capitală în schimbul informațiilor pe surse. 
Să zicem că intri în Poliție cu cele mai bune intenții. Să zicem că îți faci treaba de-a lungul carierei și ai noroc să fii avansat. Boala psihică se instalează atunci când nu poți face pace cu ideea că nu ai cum să rămâi pe funcția respectivă o veșnicie. Că o să vină și alții din spate care sunt buni, că de la șef de Birou(municipal) ajungi la Serviciu (județean) și pentru că te lași pe tânjeală și sabotezi pe toată lumea ești readus la Birou, dar nu pe funcția de șef. Sau mai rău… un prieten îți dă undă verde de încredere să îl înlocuiești temporar, iar tu alegi să faci cu orice preț să elimini cuvântul ”temporar”. 
Și uite așa sabotajul din Poliție e un veritabil Coronavirus care, din fericire, nu provoacă atâtea decese, însă dezbină, provoacă frică, te transformă, te influențează psihic… Ce mai vorbim despre polițiștii care au avut oportunitatea să participe la o misiune/pregătire în alt stat. Păi când se întorc nu sunt primiți cu bucurie, ci devin spețe principale de sabotaj. 
Cineva îmi spunea că după ce ajung la pensie, unii polițiști își dau seama cât de multe acte de sabotaj au pus în funcțiune și au două variante: să fie mândri și să încerce și după ce ies din sistem să tragă sfori rele sau să încerce să îndrepte lucrurile, doar că e greu să te mai bage cineva în seamă după ce te pensionezi. Mai ales că toți așteptau să pleci odată… Să pleci din „Bucureștiul”, să pleci din IPJ Cluj, IPJ Sălaj, IPJ Bistrița-Năsăud, IPJ Timiș, etc. 
Ce să zic, domnilor? Continuați, mutați, săpați, sabotați. Presărați cu achiziții publice ca să nu se prindă lumea că sunteți răi. În culise să continuați să sunați, să mutați, să săpați, să sabotați. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *