In vizor

Emil Boc, despre carantinarea municipiului Cluj-Napoca: „O asemenea ipoteză nu este exclusă dacă lucrurile se înrăutățesc”

Numărul crescut de infecții cu noul coronavirus continuă să pună autoritățile în dificultate, astfel încât contextul epidemiologic l-a făcut pe primarul Emil Boc să recunoască: „E greu, într-adevăr, cumplit de greu, cum n-a mai fost niciodată, poate, atât de greu după cel de-al Doilea Război Mondial într-o situație de pace”. În aceste condiții, edilul susține că ipoteza carantinării Clujului nu este exclusă dacă lucrurile se înrăutățesc.

În prezent, Clujul se află în top după numărul de infectări, după Sibiu, unde rata de infecție la mia de locuitori este de cca 7,4/1000 locuitori, iar Clujul se apropie din urmă cu cca 6,99/1000 de locuitori după rata de infecție. 

Tot din cauza creșterii numărului de infectări, Baia Mare a intrat în carantină pentru două săptămâni după o rată de infecție de 6,47/1000 locuitori. 

Vineri, 13 noiembrie, vor urma discuții în cadrul Comitetelor pentru situații de urgență în privința carantinării Sibiului și a orașului Alba-Iulia. 

Cât mai rezistă municipiul Cluj-Napoca?

La această oră la care vorbim nu se ia în considerare intrarea în carantină. 

Evident, o asemenea ipoteză nu este exclusă dacă lucrurile se înrăutățesc. 

Avem avantajul că facem foarte multe testări și prin asta putem să izolăm mai repede, dar în același timp gradul acesta ridicat de testări, cu aproape o medie de 3.000 în timpul săptămânii, duce inevitabil la un grad mai mare de pozitivare, dar în același timp ne ajută și mai mult pe noi să putem să izolăm și să ținem sub control”, a declarat Emil Boc la un post local de radio. 

„Din această analiză și din gradul de conformare al populației, astăzi, la ora la care vorbim, nu se impune carantinarea municipiului. 

Dar vom trăi și vom vedea. 

În perspectivă, eu am încredere că acest grad de conformare ridicat din partea clujenilor ne va ajuta să menținem situația sub control, iar prin susținerea aparatului medical, a echipei de medici, a spitalelor, de asemenea vom putea să trecem peste perioada aceasta cumplit de grea, e greu într-adevăr, cum n-a mai fost niciodată, poate, așa de greu după cel de-al Doilea Război Mondial într-o situație de pace”, a declarat Emil Boc. 

Edilul clujean a făcut în continuare apel la solidaritatea tuturor pentru respectarea regulilor sanitare impuse de Guvernul penelist în condițiile în care 413 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj, joi, iar 51 persoane au ajuns să fie internate în ATI, din care 43 din județ. Numărul deceselor a urcat la un total de 156, din care 123 din județul Cluj. 

În prezent, Clujul se situează în jurul unei rate de infecție de aproape 7 cazuri la 1000 de locuitori. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *