Politica

SĂ MULGEM BANUL: Nu e o noutate faptul că trebuie să plătești CASS la depozite, ci faptul că a fost introdus un nou prag, ceea ce mărește baza de persoane care trebuie să plătească – adică la câștiguri mai mici

Anul trecut a fost adoptată o ordonanță (16/2022 – cunoscută ca cea a creșterilor de taxe) prin s-a introdus un nou prag de 6 salarii minime la care trebuie plătit CASS. Prin urmare, dacă aveți un depozit de peste 53.000 euro, nu consumați toți banii, că trebuie să plătiți CASS, să-și facă politicienii mendrele cu ei: mite salariale pentru bugetari, sinecuri plătite pentru pile, cunoștințe și relații, pensii pentru pensionarii de lux. Banii dumneavoastră în nici un caz nu vor merge la Educație, Sănătate, Infrastructură!

Dacă aveți venituri din depozite de peste 18.000 de lei în acest an (dar până în 36.000 lei), va trebui să plătiți, până pe 25 mai 2024: 1.800 de lei. Prima dată depuneți Declarația unică, iar apoi plătiți. Cozile la casieria digitală a Trezorerie statului (ce-am mai râs) vă așteaptă în persoană, cu bănuții numărați.

Dacă depășiți 36.000 lei dar aveți până la 72.000 lei, atunci este vorba să dați statului securisto-mafiot de cumetrie 3.600 lei.. La peste 72.000 lei, avețio obligația să dați 7.200 lei. Că doar din banii aceștia eliberează instituțiile statului pești și drogați pe stradă, să facă victime, iar și iar.

Multă lume continuă să creadă că dacă sunt salariați și automat plătesc CASS (excepție sunt cei din construcții, agricultură și industria alimentară), nu ar mai trebui să depună Declarația unică pentru asta. Ei bine, este falsă teoria. Statul trebuie să aibă în față hârtia cu declarația să știe ce să interpreteze zapciul său ce șicât de mult să fure de la voi.

Conform Codului fiscal, CASS trebuie plătit în funcție de praguri: 6, 12 sau 24 de salarii. Că de aceea există, chipurile, cotă unică de impozitare…

Problema este că în România nu se cumulează toate venturile (adică nu avem o globalizare a lor), așa că se încasează separat în mai ”multe găleți”.

Sinurele chestii scutite de taxe sunt titlurile de stat, acestea nu sunt taxate în niciun fel: nici impozit pe venit și nici CASS.
Acesta poate fi și un motiv pentru care au devenit foarte atractive pentru mulți români, dacă ne uităm pe datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.